http://exploremedicinetv.ro/ Recent Videos Video <![CDATA[Tehnica gavajului - Prof. Stoicescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului "Alfred Rusescu"]]>  

Explore Medicine TV vă prezintă cazul unui prematur cu greutate mică la naștere asupra căruia a fost aplicată tehnica gavajului orogastric. Alimentația enterală prin gavaj este recomandată la nou-născuții cu vârstă gestațională mai mică de 34 săptămâni, deoarece sub aceasta perioadă nu este încă instalat reflexul de supt nutritiv și nici coordonarea supt-inghițit-respirat. Se recomandă să fie inițiată numai în cazul unui tub digestiv funcțional, adică, din punct de vedere clinic, atunci când abdomenul este suplu, depresibil, fără distensie, cu zgomote intestinale prezente.

Pentru a urmări pașii care trebui respectați în procedura de gavaj orogastric, vă invităm să vizionați un material video didactic, marca Explore Medicine TV, realizat în cadrul Institutului pentru ocrotirea mamei și copilului "Alfred Rusescu" de către o echipă medicală formată din Prof. Univ. Dr. Silvia Stoicescu și asis. Valeria Anton.

Atenție! Acesta este un material didactic video cu conținut medical explicit! Materialul didactic video realizat de Explore Medicine TV poate fi vizualizat prin înregistrarea dumneavoastră pe site și efectuarea plății aferentă acestuia. Costul vizionării filmului dedicat tehnicii gavajului orogastric este de 10 credite.

]]> Sat, 21 Jul 2012 01:58:09 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/medicina-umana/tehnica-gavajului-prof-stoicescu-institutul-pentru-ocrotirea-mamei-si-copilului-qalfred-rusescuq-4.html <![CDATA[Implant dentar - Dr. Dragos Stanciu - Leodent]]>  

Filmul prezintă cazul unei paciente tratată pentru o anomalie de clasa a III-a cu devierea mandibulei spre partea stângă și ocluzie inversă laterală. Din cauză că relațiile de ocluzie sunt aproape unite pe partea stângă, iar linia mediană mai este deviată, pe partea dreaptă există destul spațiu de-a lungul canalului dintre cuspizii superiori, astfel încât relațiile de oculzie să fie ghidate spre spațiul vestibular drept, corectând astfel ocluzia frontală.

Pentru corectarea relaţiilor de ocluzie, este necesară o zonă de ancorare foarte bună pe partea dreaptă, astfel încât să se tracţioneze și să se încline toată partea stângă ușor spre dreapta. Se va aplica un implant de primă generație, care a fost preluat și în ortodonție. Acestea sunt implanturi au diametru ce variază de la 1,5 mm până la 1,8 mm și o lungime între 15 și 18 mm. Introducerea mini implantului se face pe două corticale, una vestibulară și a doua linguală. Durata de folosire a acestor implanturi nu depășește, în general, 6 luni, timp în care se obține rezultatul ortodontic dorit, urmând apoi eliminarea implantului.

Concret, procedura constă în anestezierea pacientei, apoi introducerea mini implantului printre rădăcina mezială a molarului de 6 ani și rădăcina premolarului 2 şi înşurubarea implantului. Procedura se finalizează prin aplicarea catenei pe mini implant și pe zona pe care urmează să se execute tracțiunea şi îndepărtarea excesului.

Fiecare timp operator este explicat de către prof. univ. dr. Dragoş Stanciu, şeful Catedrei de Ortodonţie  şi Ortopedie Dento-facială, Facultatea de Medicină Dentară.

 

Atenție! Acesta este un material didactic video cu conținut medical explicit! Materialul didactic video realizat de Explore Medicine TV poate fi vizualizat prin înregistrarea dumneavoastră pe site și efectuarea plății aferentă acestuia. Costul vizionării filmului dedicat PROCEDURAeste de 10 credite.

]]> Sat, 21 Jul 2012 01:58:08 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/medicina-umana/implant-dentar-dr-dragos-stanciu-leodent-5.html <![CDATA[Abordare videomediastinoscopica transcervicala a bronsiei principale stangi - dr. Cristian Paleru - Spitalul de Urgenta ELIAS]]>  

 

Explore Medicine TV vă prezintă cazul unui pacient, operat în urmă cu 10 ani de pneumectomie stângă pentru repararea unui plămân distrus cu fistulă bronșică stângă și empiem pleural stâng. Abordarea videomediastinoscopica transcervicală a bronșiei principale stângi presupune utilizarea unui disector mobil și a unui videomediastinoscop, de tip Wolf, cu lame detașabile.

Combinarea videomediastinoscopiei cu staplarea bronșică automată permite scurtarea timpului operator, a spitalizării pacientului și dispariția cvasi-completă a șocului operator.

Intervenția chirurgicală este efectuată sub anestezie generală prin incizia cervicală suprasternală de 2 cm. Pentru a putea avea acces la bronșia primitivă stângă într-un mediu curat și nemodificat anatomic, se va utiliza abordul cervical al mediastilului.

Abordarea videomediastinoscopica transcervicală a bronșiei principale stângi a fost realizată la Spitalul de Urgență ELIAS din București, de către o echipă de medici formată din Șef lucrări, dr. Cristian Paleru, conf. univ. dr. Dan Ulmeanu și  dr. Daniela Cotescu, materialul didactic video fiind dublat cu explicații pentru fiecare timp operator.

Atenție! Acesta este un material didactic video cu conținut medical explicit! Materialul didactic video realizat de Explore Medicine TV poate fi vizualizat prin înregistrarea dumneavoastră pe site și efectuarea plății aferentă acestuia. Costul vizionării filmului dedicat abordării videomediastinoscopiei transcervicale a bronșiei principale stângi este de 15 credite.

]]> Fri, 20 Jul 2012 22:51:25 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/medicina-umana/abordare-videomediastinoscopica-transcervicala-a-bronsiei-principale-stangi-dr-cristian-paleru-spitalul-de-urgenta-elias-5.html <![CDATA[Inscrierile la UMF Carol Davila, in plina desfasurare]]>  

Peste 2.000 de elevi au trecut pragul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București pentru a se înscrie la examenul de admitere. La numai 4 zile de la începerea înscrierilor, numărul candidaților l-a depășit pe cel al locurilor disponibile.

"A fost neașteptat de multă lume până acum. Ne bucurăm că lumea este atât de încântată și că în ciuda rezultatelor de la BAC, care, să spunem că, nu au fost prea îmbucurătoare, avem atât de mulți candidați și concurenți. Lumea vrea să vină la medicină!", a declarat Izbela Marin, voluntar în cadrul Societății Studenților în Medicină din București.

În ceea ce privește situația de la Facultatea de Medicină Dentară, președintele Ligii Studenților la Medicină Dentară, Petru Acon, a declarat: "La medicină dentară, anul acesta sunt 130 de locuri la buget. În prezent, sunt undeva la 340 de persoane înscrise la Facultatea de Medină Dentară."

Înscrierile pentru susținerea examenului de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București vor continua si zilele urmatoare, până duminică. Susținerea examenlui de admitere pentru anul universitar 2012 – 2013, va avea loc în data de 25 iulie la sediile facultăților de Medicină Generală, Medicină Dentară, Farmacie, dar și la Universitatea Politehnică din București.

Citește și:

Au inceput inscrierile pentru admiterea la UMF Carol Davila

800 de locuri finantate de la buget la U.M.F. Carol Davila din Bucuresti

]]> Fri, 20 Jul 2012 17:50:41 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/inscrierile-la-umf-carol-davila-in-plina-desfasurare.html <![CDATA[Cum acordam primul ajutor]]>  

Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB) a organizat, în cadrul evenimentului Zilele Educației Medicale, workshopul Basic Life Suport. Cursul va avea o parte teoretică și una practică, urmând ca după parcurgerea celor două etape, fiecare student să fie evaluat.

"Îi învățăm acordarea primului ajutor. Se învață și în timpul anului, la facultate, dar probabil partea practică este mai puțin posibilă. De aceea, noi venim și cu parte teoretică și cu parte practică și cu noile protocoale care se schimbă din 5 în 5 ani", a declarat Maria Casone, formator în medicină de urgență.

Partea practică a workshopului Basic Life Suport a ilustrat cazul unui persoane care este găsită inconștientă pe stradă și pașii pe care ar trebui să-i parcurgă salvatorul pentru a o stabiliza. După ce a sunat la dispecerat pentru a chema ajutoare, acesta va aplica 30 de compresiuni cu două ventilații, până la reluarea funcțiilor vitale.

La workshopul Basic Life Suport au participat pentre 60 de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, din toți anii universitari, precum și o parte a personalului medical de la SMURD Târgu Mureș.

Vezi și:

Zilele Educatiei Medicale - UMF Carol Davila

Citește și:

Studentii medicinisti bucuresteni organizeaza Zilele Educatiei Medicale

Zilele Educatiei Medicale la UMF Carol Davila

 

]]> Fri, 20 Jul 2012 09:06:49 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/cum-acordam-primul-ajutor.html <![CDATA[Peste 400 de participanți la Conferința Națională de Cardiologie în Medicină Generală]]>  

Conferința Națională de Cardiologie în Medicină Generală a reunit la București peste 400 de medici din toată țară, care au venit să se pună la curent cu ultimele noutăți în materie de opțiuni terapeutice ale afecțiunilor cardiovasculare.

"Medicina progresează rapid. Această lozincă o știm cu toții. Problema este cât de repede putem să ne bucurăm de aceste progrese și, bineînțeles, să avem posibilitatea să le aflăm cât mai repede", a subliniat prof. univ. dr. Mircea Cinteza, Şeful Secţiei Cardiologie I din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti și totodată președintele congresului.

În cadrul evenimentului organizat în scopul informării medicilor de familie s-au abordat subiecte legate de hipertensiunea arterială, hipertensiunea pulmonară, fibrilația atrială sau ecocardiografia.

"În această conferință, programul este generos și se va ocupa de domenii extrem de vaste ale cardiologiei. S-a ales cardiologia pentru că bolile cardiovasculare sunt cele mai frecvente. 65% din oamenii din această țară mor de boli de inimă. Un procent foarte mare are hipertensiune. Dacă ne uităm la oamenii care depășesc 60 de ani, 70% din ei au hipertensiune. Vă dați seama? Din 10 oameni, 7 au hipertensiune. Și din aceștia, doar 1 sau 2 știu că au hipertensiune. Și din aceștia, numai unul face tratament corect. Deci este un domeniu extrem de important pe care noi dorim să-l dezvoltăm", a declarat prof. univ.dr. Eduard Apetrei, şeful secţiei de Cardiologie din cadrul Institutul C.C. Iliescu Bucureşti.

Conferința Națională de Cardiologie în Medicină Generală s-a desfășurat în perioada 30 mai – 2 iunie și a fost, în opinia președintelui conferinței, profesorul Mircea Cinteză, o bună ocazie de reîmprospătare a cunoștințelor medicale.

Citește și:

Conferinta Nationala de Cardiologie, editia 2012

Medici de familie si specialisti reuniti la Conferinta Nationala de Cardiologie in Medicina Generala

Conferinta Nationala de CARDIOLOGIE in Medicina Generala 2011

]]> Thu, 19 Jul 2012 09:34:48 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/peste-400-de-participani-la-conferina-naional-de-cardiologie-in-medicin-general.html <![CDATA[Vlad Tica: Am subventionat Europa cu peste 11.000 de medici]]>  

Peste 50% dintre medicii români vor să plece din țară pentru a profesa în străinătate. Aceasta este rezultatul îngrijorător al unui studiu realizat de Colegiul Medicilor din România. Printre motivele invocate de cadrele medicale se numără veniturile mai mari, condițiile de muncă mai bune, prestigiul oferit de profesarea meseriei într-una din clinicle europene, precum și posibilitățile de dezvoltare.

"Numai anul trecut peste 2800-3000 de medici au părăsit țara", a declarat în cadrul Conferinței Naționale a Pacienților, ediția a II-a prof. univ. dr. Vlad Tica, vicepreședinte al Asociației Europene a Medicilor de Spital.

O altă problemă ridicată de prof. univ. dr. Vlad Tica este legată de îmbătrânirea populației medicale, ca rezultat al exodului medicilor tineri în alte state ale Uniunii Europene: "Față de cei puțin peste 6.000 de medici care sunt între 30-40 de ani, o să observați că sunt în descreștere până la 50 de ani, după care ponderea mare a medicilor care sunt în vârstă, ne arată că nu există o împrospătare a corpului medical", a continuat acesta.

Probleme avem și la capitolul repartizării proporționale, pe teritoriul României, a specialităților medicale. Conform profesorului Vlad Tica, numărul de specialități se modifică constant prin anumite acte normative, iar din unele zone ale țării chiar lipsesc anumite specialități medicale, fapt ce împiedică accesul pacienților la tratament.

Concluzia este că avem medici puțini, în vârstă, repartizați inegal pe teritoriul României. Cu toate acestea, prof. univ. dr. Vlad Tica propune câteva soluții care ar urma să stopeze exodul medicilor: "Finanțare bună înseamnă salarii decente, venituri decente pentru medici oriunde ar lucra, înseamnă condiții de muncă bune, care până la urmă se întorc în beneficiul pacienților, înseamnă un plan de dezvoltarea profesională astfel încât medicul să găsească posibilitatea de a evolua, de a se perfecționa pregătirea, de a-și dezvolta profesia. Al treile lucru este imaginea medicilor. Toți ar trebui să facem ceva pentru a demonta părerea corpului medical în care peste 80% dintre medici consider că imaginea pe care o au în țara lor este necorespunzătoare cu ceea ce cred că ar merita."

În ultimii ani, România a pierdut peste 11.000 de medici, care au decis să părăsească țara pentru a profesa în clinicile europene.

Citește și:

Deficitul de medici, problema dezbatuta in cadrul Conferintei Nationale a Pacientilor

Infertilitatea, un subiect tabu, dezbatuta la Conferinta Nationala a Pacientilor

Vezi și:

Conferinta Nationala a Pacientilor – Comunicare pentru Sanatate, Sanatate pentru Pacienti

Florian Popa: Coplata va fi legiferata

Testimoniale Conferinta Nationala a Pacientilor

]]> Wed, 18 Jul 2012 09:02:13 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/vlad-tica-am-subventionat-europa-cu-peste-11000-de-medici.html <![CDATA[Copiii internati la Institutul Clinic Fundeni au un nou loc de joacă]]>  

Asociația M.A.M.E. a inaugurat locul de joacă pentru copii din curtea Institutului Clinic Fundeni. Proiectul „Un loc de joacă mai sigur pentru copiii bolnavi" a debutat în luna februarie, la inițiativa managerului spitalului, doctor Carmen Orban.

"Vă mulțumesc că ați ales să veniți astăzi aici și să vă rupeți din timpul pe care îl aveți pentru a asista la inaugurarea locului de joacă pentru copii. De asemenea, îi mulțumesc doamnei manager, dr. Carmen Orban, la inițiativa căreia s-a realizat acest proiect."

"Eu cred că pe lângă un tratament super performant, trebuie să oferim pacienților un mediu foarte prietenos în spital", a declarat Dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.

Chiar din prima zi, și-au făcut apariția și primii copiii internați la Secția de Pediatrie a Institutului Clinic Fundeni, care s-au putut bucura de locul de joacă special amenajat pentru ei. Realizarea proiectului nu ar fi fost posibilă fără contribuția sponsorilor, precum și a Sănătatea Media Group implicată în campania de strângere de fonduri prin donarea spre vânzare a 60 de mărțisoare handmade.

Asociația M.A.M.E. este o organizație non profit implicată în acțiuni de strângere de fonduri ce au drept scop îmbunătățirea vieții copiilor internați la secția de pediatrie a Institutului Clinic Fundeni. În 2010, Asociația M.A.M.E. a reușit să achiziționeze un ecograf performant și să renoveze mai multe spații din incinta secției.

Citește și:

Un loc de joac mai sigur pentru copiii internați la Fundeni

Vezi și:

Mărțișoare Umanitare pentru copiii bolnavi de cancer

]]> Fri, 13 Jul 2012 17:12:25 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/copiii-internati-la-institutul-clinic-fundeni-au-un-nou-loc-de-joac.html <![CDATA[Urologi renumiti din toata lumea participa la Congresul ROMURO 2012]]>  

Cea de-a 28-a ediție a Congresului ROMURO a debutat sub premisa o singură Europă, o singură urologie. Astfel, pe parcursul celor patru zile de congres, urologi renumiți din România, discută cu liderii urologiei internaționale pe marginea noutăților din acest domeniu.

"Prima zi a Congresului este dedicată Tinerilor Urologi. Este Academia Internațională a Urologilor Tineri, care ține pentru prima oară o manifestare la București, semn că locația București, din punct de vedere urologic, este atractivă. Prima zi este dedicată rezidenților în formare și tinerilor urologi care lucrează în centre academice, care își împărtășesc nivelul de pregătire profesională și îl cresc, astfel încât, după vârsta de 40 de ani să fie consacrați ca lideri în urologia europeană și mondială din punct de vedere academic, a declarat acad. prof. univ. dr. Ioanel Sinescu, președintele Asociației Române de Urologie.

Tot în cadrul evenimentului, două zile vor fi dedicate exclusiv prezentărilor susținute de mebrii Asociației Române de Urologie: "Cele două zile dedicate asociației noastre vor cuprinde 93 de postere, 10 filme video și 8 simpozioane satelit, 6 prezentări sub formă de conferințe cu discuțiile aferente, astfel încât avem patru zile de urologie de dimineața până seara", a adăugat acad. prof. univ. dr. Ioanel Sinescu.

De asemenea, invitații vor susține diverse prezentări, personalitățile internaționale vor discuta activ cu cele autohtone, umând și o serie de prezentări de cazuri cărora li se vor da diagnostice și indicații terapeutice.

Vezi și:

Tinerii urologi, reuniti la Congresul ROMURO 2012

Citește și:

A inceput a 28-a editie a Congresului National de Urologie ROMURO 2012

A treia Sesiune Stiintifica a Academiei Internationale a Tinerilor Urologi, la ROMURO 2012

Sesiune stiintifica a Scolii Europene de Urologie, la ROMURO 2012

Cancerul de prostata, tema principala a sesiunii stiintifice ROMURO 2012

Actualitati in tratamentul hiperplaziei benigne a prostatei, la ROMURO 2012

]]> Wed, 11 Jul 2012 11:49:30 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/urologi-renumiti-din-toata-lumea-participa-la-congresul-romuro-2012.html <![CDATA[Acad. prof. univ. dr. L.M. Popescu, distins cu “Nobelul pentru Cardiologie”]]>  

Acad. prof. univ.dr. Laurențiu Mircea Popescu a fost premiat în cadrul celui de-al 10-lea Congres Internațional al Societății de Medicină Adaptativă cu "Medalia de Merit" pentru descoperirea și cercetarea telocitelor. Aceasta distincție oferită de Academia Internațională de Cercetări Cardiovasculare este considerată de vârfurile medicinei internaționale un adevărat Premiu Nobel pentru cardiologie.

"Este o descoperire demnă de Premiul Nobel cea pe care dumnealui a făcut-o și îi dorim mult succes. Academia este cu adevărat onorată, eu însumi sunt onorat în numele Academiei în a-l premia cu cea mai distinsă medalie a Academiei, Medalia de Merit, care este dată doar la 27 de persoane din întreaga lume", a declarat Dr . Naranjan S . Dhalla, profesor la Universitatea din Manitoba.

La eveniment a participat și acad. prof. univ. dr. Ioanel Sinescu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, care a ținut să sublinieze importanța pe care o are o asemenea descoperire și să-l felicite pe cel care a descoperit telocitele. "Este o descoperire de prim rang și diverse țări, diverse Guverne, diverse Academii și instituții de cercetare l-au invitat pe domnul academician să lucreze acolo, să prezinte acolo, ca să-și facă cunoscute descoperirile, ceea ce i-a adus o recunoaștere la nivel mondial și prin urmare o apreciere care înseamnă o susținere a cercetării", a declarat acesta.

Academicianul Laurenţiu M. Popescu este coordonatorul echipei de medici de la Institutul "Victor Babeş", care a descoperit telocitele, un tip de celule umane cu rol regenerativ, capabile să vindece inima pacienţilor care au suferit un infart miocardic. În prezent, telocitele, reprezintă obiectul de studiu al oamenilor de ştiinţă din toată lumea.

Citește și:

L.M. Popescu, premiat pentru descoperirea si cercetarea telocitelor

L.M. Popescu, premiat la Gala Premiilor Marii Loje Nationale din Romania

]]> Tue, 10 Jul 2012 11:55:23 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/acad-prof-univ-dr-lm-popescu-distins-cu-nobelul-pentru-cardiologie.html <![CDATA[Rezidentiat 2012: speranta unui post mai bun in sistemul medical]]>  

Sesiunea din mai a examenului de Rezidențiat a reunit la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București 420 de candidați. Cei care nu au promovat în toamna anului trecut sau care nu au obținut un post în specialitatea dorită, au venit să-și mai încerce odată norocul și să candideze pentru unul dintre cele 416 de locuri și posturi scoase la concurs.

"Am venit să susțin examnul de rezidențiat pentru că la sesiunea din toamnă nu am prins loc, deși am promovat examenul. Am vrut să încerc din nou acum, ca să nu mai aștept până la anul. Mi-aș dori ca și specialitate radiologie. De bine, de rău, a ieșit OK. Eu sunt mulțumită", a declarat pentru Explore Medicine TV, Andreea Filip, unul dintre cadidații veniți să susțină examnul de rezidențiat, în sesiunea din 20 mai 2012.

Marius a venit să își susțină soția care dă pentru a doua oară examnul de rezidențiat. Deși speră să obțină un post, nu este foarte încântat de opțiunile pe care le are soția sa. La sesiunea din toamnă 2011, 40% din posturile scoase la concurs, au rămas neocupate. Specialitățile cu cel mai mare deficit se înregistrează în medicină de urgenţă, neonatologie, ATI și pediatrie.

Pentru a promova, candidații trebuie să obțină minimum 60% din punctajul maxim obținut. Din cei 420 de tineri absolvenţi ai facultăţilor de medicină şi farmacie înscrişi la concursul organizat de Ministerul Sănătăţii, 372 au obţinut punctaj de promovare.

Citește și:

Examenul de Rezidentiat a decurs fara incidente

Vezi și:

UMF Carol Davila pregateste rezidentiatul din 20 mai

]]> Mon, 09 Jul 2012 15:14:21 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/rezidentiat-2012-speranta-unui-post-mai-bun-in-sistemul-medical.html <![CDATA[Florian Popa: Coplata va fi legiferata]]>  

În cadrul Conferinței Naționale a Pacienților, autoritățile au abordat problema coplății, un aspect încă neclar pentru mulți dintre pacienții din România. Teoretic, coplata reprezintă contribuția pe care asiguratul la sistemul de sănătate trebuie să o platească suplimentar față de cea decontată din Fondul Național Unic al Asigurarilor de Sănătate.

"Nu aș fi deloc de acord cu coplata în sistemul public, acolo unde bolnavul ar trebui să aibă foarte bine stabilit pe hartie sau în cap care e pachetul minimal de servicii oferit de banii puțini pe care omul îi dă pentru asigurarea lui de sănătate și cam cât i-ar trebui în plus ca să i se asigure condiții mai bune de îngrijire. Coplata se va legifera!", a declarat în cadrul celei de-a doua ediții a Conferinței Naționale a Pacienților prof. univ. dr. Florian Popa, membru al Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților.

În ceea ce privește valoare coplății, părerile au fost împărțite. Guvernul propunea în urmă cu doi ani ca suma maximă platită de pacienți ca și coplată să fie de 600 de lei/an. Peste această sumă, consultațiile, analizele și internările să fie gratuite. Banii obținuți din coplată ar urma să rămână în spitale și în cabinetele medicilor de familie și să fie folosiți pentru creșterea calității actului medical.

Potrivit prof. univ. dr. Florian Popa, legea care reglemeteaza sistemul de coplată este în lucru. După definitivarea acesteia, va urma o Hotarâre de Guvern care să contureze cuantumul care trebuie plătit pentru fiecare serviciu medical în parte.

Vezi și:

Conferinta Nationala a Pacientilor – Comunicare pentru Sanatate, Sanatate pentru Pacienti

]]> Thu, 05 Jul 2012 17:26:45 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/florian-popa-coplata-va-fi-legiferata.html <![CDATA[Lansarea de carte: Copiii aici, parintii dincolo]]>  

Colegiul Psihologilor din România a găzduit lansarea cărții "Copiii aici, părinții dincolo", concepută de dr. Doinița Bentu în colaboare cu Drd. Alexandra Cristina Piroiu, sub îndrumarea prof. univ. dr. Ruxandra Rășcanu. Cartea abordează problema motivației părinților de a pleca la muncă în străinătate, dar și trăirile copiilor care rămân în țară în grija rudelor.

"Este foarte important ca să studiem acest fenomen. El a fost studiat doar din punct de vedere asistențial, mai ales în zona Moldovei pentru că acolo numărul părinților plecați era destul de mare. Se cunoștea problematica din acest punct de vedere. Dar din punct de vedere psihologic, ce trăiri au acești copii? Ce se întâmplă cu ei?", a declarat dr. Doinița Bentu, autoarea cărții. În completarea acesteia, prof. univ. dr. Ruxandra Rășcanu, Profesor Emerit de Psihologie și recenzent științific al cărții "Copiii aici, părinții dincolo" a afirmat: " Ne interesează ce declic are loc în mintea copilului în momentul în care părinții sunt departe, chiar dacă cu cele mai bune intenții, de a avea o viață mai bună, o calitate a vieții mai ridicată decât cea pe care o găsesc obișnuit în România."

Cartea este rezultatul muncii de cercetare pe care dr. Doinița Bentu a efectuat-o pe un număr de 84 de părinți plecați să muncească în străinătate, în Barcelona, dar și a unui program psihoterapeutic pe probleme afective și de comportament realizat pe un număr de 52 de copii.

Deși inițial a fost concepută pentru specialiștii din domeniul psihologiei, cartea „Copii aici, părinții dincolo" se dorește a fi un îndrumar pentru părinții care se gândesc să plece să muncească în străinătate și să-și lase copiii în grija altor persoane. Autoarele atrag atenția asupra faptul că micuții nu trebuie să se simtă responsabili de decizia pe care au luat-o părinții și să poarte această povara cu ei.

Citește și:

Lansarea cartii Copiii aici, parintii dincolo, sub coordonarea prof. univ. dr. Ruxandra Rascanu

]]> Tue, 03 Jul 2012 15:14:02 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/lansarea-de-carte-copiii-aici-parintii-dincolo-7.html <![CDATA[Conferinta Nationala a Pacientilor – Comunicare pentru Sanatate, Sanatate pentru Pacienti]]>  

Cea de-a doua ediție a Conferinței Naționale a Pacienților a reunit la Casa Universitarilor din București autorități ale statului, medici, pacienți cât și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți din România. Dezbaterile s-au concentrat în două direcții, una vizând informarea pacienților, alta educarea acestora. Astfel, participanții au putut lua parte la discuții privind schimbările ce au loc în sistemul sanitar, tratarea sau prevenirea diverselor afecțiuni. La eveniment au participat autorități precum dr. Vasile Cepoi, ministrul Sănătății, conf. univ. dr. Florian Bodog, secretar de stat în Ministerul Sănătății, dr. Marius Savu, directorul Administrației Spitalelor București, dr. Marius Filip, medic șef la Casa Națională de Asigurări de Sănătate sau prof. univ. dr. Florian Popa, membru al Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților.

"Conferința Națională a Pacienților, aflată deja la a doua ediție este o inițiativă lăudabilă a Sănătatea Media Group și consider că este un bun prilej de informare a pacienților cu privire la drepturile pe care le au, cu privire la achizițiile noi în materie de tratament, în materie de profilaxie, în materie de stil de viață, pe care specialiștii pe care i-ați invitat, personalități ale vieții medicale, le aduc în fața domniilor lor", a declarat Conf. univ. dr. Florian Bodog, secretar de stat în Ministerul Sănătății

Componenta educațională a Conferinței Naționale a Pacienților s-a bazat pe expunerea prezentărilor unor medici renumiți din România, care au abordat în fața publicului aspecte legate de boli precum cancerul de col uterin și cancerul de prostată, infertilitatea și tratamentul adenomului de prostată, dar și bolile metabolice. De asemenea, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți au vorbit despre bolile rare, o ramură mai puțin abordată în cadrul conferințelor de profil.

Tot în cadrul Conferinței Naționale a Pacienților, pacienții au putut beneficia de consultații medicale gratuite: consultații stomatologice din parte clinicii Leodent, măsurarea vârstei plămânilor - în cadrul Programului Național Antifumat, consultații medicale privind starea generală de sănătate acordate de conf. univ. dr. Laurenșiu Belușică, șeful Secției de Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgență MIRA Dimitrie Gerota din București, informații despre infertilitate din partea asociației de pacienți SOS Infertilitatea, dar și măsurarea tensiunii și terapie cu lumină BIOPTRON de la Zepter.

"Au fost 3 zile importante pentru pacienții din România, după părerea mea, mai ales că inițiativa de a reuni asociațiile de pacienți, cu autoritățile și cu medicii care să le vorbească despre diferitele patologii care îi privesc, a aparținut Sănătatea Media Group, când, în 2010, pe 13 martie, am descoperit că există o Zi Europeană a Pacienților. Evident că aceste întâlniri ne fac mai puternici pe noi pacienții, în general, pentru că avem șansa de a ne exprima propunerile, problemele, de a veni cu soluții viabile pentru îmbunătățirea condiției pacientului român", a conchis organizatorul Conferinței Naționale a Pacienților, lect. univ. dr. Simona Maria Vlădica, totodată și directorul general al Sănătatea Media Group.

Citește și:

Deficitul de medici, problema dezbatuta in cadrul Conferintei Nationale a Pacientilor

Pacientii romani nu isi cunosc drepturile

Citostaticele vor reveni in spitalele din Romania

Alegerea pachetului de servicii medicale de baza, cea mai mare problema a noii legi a Sanatatii

Casele de sanatate, transformate in case mutuale de asigurari de sanatate

Importanta unei a doua opinii in diagnosticul cancerului

]]> Fri, 29 Jun 2012 11:30:26 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/conferinta-nationala-a-pacientilor-comunicare-pentru-sanatate-sanatate-pentru-pacienti-7.html <![CDATA[Tinerii urologi, reuniti la Congresul ROMURO 2012]]>  

Prima zi a Congresului organizat de către Asociația Română de Urologie, ROMURO 2012, a debutat cu reuniunea în premieră națională a Academiei Internaționale a Tinerilor Urologi. Reprezentanți din toate colțurile lumii au ocazia să-și împărtășească experiența prin diferitele prezentări și discuții incluse în programul congresului pe tema uro-oncologiei.

Tot în cadrul congresului, a fost lansat și primul program de lidership în domeniul uro-oncologiei. S-au abordat teme precum managementul pacientului, managementul stresului și munca în echipă, toate acestea contribuind la dezvoltarea personală a tinerilor urologi.

"Suntem atât de ocupați în practica noastră urologică, încât nu avem timp să studiem pentru a ne dezvolta abilitățile de lidership. Nu există nici o curriculă medicală despre abilitățile de lidership. Acest este motivul pentru care suntem aici, să căpătăm abilități de lidership în uro-oncologie", a declarat Asoc. Prof. Emre Huri, președintele Academiei Internaționale a Tinerilor Urologi, prezent la congres.

Președintele Asociației Române de Urologie, acad. prof. univ. dr. Ioanel Sinescu s-a declarat mulțumit de evoluția primei zile de dezbateri, precum și de performanța tinerilor urologi atât din țară, cât și din afara granițelor. "A fost o zi plină de satisfacții, tinerii urologi au plecat foarte încântați și toată asistența a fost încântată de manifestarea urologică a primei zile", a declarat la finele zilei acad. prof. univ. dr. Ioanel Sinescu, președintele Asociației Române de Urologie.

Congresul Național de Urologie ROMURO 2012 cu participare internațională este organizat de Asociația Română de Urologie, al cărei președinte este Acad. Prof.Dr. Ioanel Sinescu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" București.

]]> Fri, 29 Jun 2012 10:16:19 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/tinerii-urologi-reuniti-la-congresul-romuro-2012-7.html <![CDATA[Zilele Educatiei Medicale - UMF Carol Davila]]>  

Zilele Educației Medicale și-a deschis porțile pentru sutele de elevi și studenți interesați de oferta educațională de la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București. Organizatorii, Societatea Studenților în Medicină din București, le propun tinerilor o gamă largă de activități menite să-i ajute în luarea unei decizii în ceea ce privește viitorul lor. Pentru aceasta, au la dispoziție două săptămâni în care pot lua parte la diversele evenimente organizate în acest sens.

La festivitatea de deschidere a Zilelor Educației Medicale a participat și acad. prof. univ. dr. Ioanel Sinescu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București. Prin prisma celor aproximativ 40 de ani de experință în lumea medicală, profesorul Sinescu i-a încurajat pe studenți și le-a oferit sfaturi utile.

„Sunt convins că prin perseverența dumneavoastră, prin valoarea intrinsecă pe care o aveți, prin penetrarea de la această etapă a pregătirii pe băncile facultății în medicina europeană și medicina internațională, prin conexiunile și confruntările cu colegi de-ai dumneavostră din alte țări, prin parametrii de pregătire pe care îi aveți și cu care vă comparați cu colegi din alte țări, sunt convins că vă situați foarte bine", a declarat acad. prof. univ. dr. Ioanel Sinescu.

Zilele Educației Medicale este un proiect ce a luat naștere în urmă cu 5 ani, în București, și cuprinde activități precum Târgul Laboratoarelor de Cercetare, Algoritmi Clinici de Diagnostic și Tratament, Dr. House, dar și cursuri de medicină alternativă, fitoterapie, homeopatie. În prezent, proiectul Zilele Educației Medicale a luat amploare și s-a extins la nivelul a șase centre universitare, urmând ca anul viitor, în februarie, să se extindă și la nivel internațional.

Studentii medicinisti bucuresteni organizeaza Zilele Educatiei Medicale

Zilele Educatiei Medicale la UMF Carol Davila

Zilele Educatiei Medicale continua si saptamana aceasta

 

]]> Tue, 19 Jun 2012 15:07:02 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/zilele-educatiei-medicale-umf-carol-davila-7.html <![CDATA[Testimoniale Conferinta Nationala a Pacientilor]]>  

Sănătatea Media Group a organizat în perioada 14 – 16 iunie la Casa Universitarilor din București cea de-a doua ediție a Conferinței Naționale a Pacienților, eveniment care a reunit laolaltă autorități din sistemul medical, cei mai renumiți medici, precum și pacienți și asociații de pacienți din țară.

Uzând de expertiza celor mai importanți specialiști din domeniul medical românesc, pe perioada celor trei zile de dezbateri, pacienții au luat parte la discuții despre principalele boli de care suferă. De asemenea, au primit sfaturi din partea specialiștilor din domeniu și au participat la workshopuri interactive pe diferite tematici: bolile cronice, bolile cardiovasculare, afecțiunile urologice, afecțiuni digestive și metabolice, bolile aparatului reproducător, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, boli hepatice, boli infecțioase și boli rare. O atenție deosebită a fost acordată oncopediatriei, un domeniu sensibil, dar și infertilității, un fenomen până nu demult considerat tabu, dar care a devenit o adevărată problemă de sănătate publică.

Sub sloganul "Comunicare pentru sănătate. Sănătate pentru pacienți.", Sănătatea Media Group a încercat să tragă un semnal de alarmă în ceea ce privește informarea pacienților din România și să contribuie, prin speakerii invitați și calitatea prezentărilor acestora la educația mediacală și informarea acestora. Vizualizați un testimonial marca Explore Medicine TV  care evidențiază gradul de informare al pacienților.

Citește și:

Solutii pentru imbunatatirea conditiei pacientului roman, la Conferinta Nationala a Pacientilor

 

]]> Tue, 19 Jun 2012 14:32:56 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/testimoniale-conferinta-nationala-a-pacientilor-7.html <![CDATA[Simularea examenului de admitere – Facultatea de Medicina Generala]]>  

Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București a găzduit pentru al treilea an consecutiv simularea examenului de admitere la Facultatea de Medicină Generală. La simularea organizată de Societatea Studenților în Medicină din București s-au înscris peste 1.400 de elevi din toată țara. Elevii și-au putut testa cunoștințele, precum și capacitatea de a-și stăpâni emoțiile și de a lucra sub presiunea timpului. Au avut la dispoziție 2 ore și jumătate pentru rezolvarea a 100 de întrebări grilă din materiile biologie, chimie și fizică.

"A fost destul de greu la simulare, dar era și normal pentru că este o facultate cu prestigiu și trebuie să își mențină renumele. M-am apucat de învățat de la începutul clasei a 12-a și m-am descurcat. Simularea m-a ajutat foarte mult pentru că mi-am dat seama că trebuie să mai învăț un pic și să mă mobilizez mai bine, să fiu mai serios", a declarat Nedelcu Vlad, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național Frații Buzești din Craiova.

Cel mai mare punctaj obținut la simularea examenului de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București a fost de 90 de puncte, iar cel mai mic de 11 puncte. Conform informațiilor furnizate de SSMB, ultima medie de intrare la buget a fost de 60 de puncte, iar locurile destinate acestei categorii au fost de 375.

Simularea examenului de admitere la Facultatea de Medicină Generală din cadrul UMF Carol Davila a decurs fără incidente. Au existat și 56 de elevi absenți și 7 cereri de anulare a înscrierilor. Cel mai mare punctaj obținut a fost 90, iar cel mai mic, 11.

Citește și:

Peste 1.400 de elevi au sustinut in weekend examenul de simulare la medicina

340 de elevi la simularea examenului de admitere la Facultatea de Medicina Dentara

Simularea admiterii la Universitatea de Medicina si Farmacie Bucuresti

 

]]> Tue, 19 Jun 2012 14:21:33 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/simularea-examenului-de-admitere-facultatea-de-medicina-generala-7.html <![CDATA[UMF Carol Davila pregateste rezidentiatul din 20 mai]]>  

Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București va fi gazda examenului de Rezidențiat organizat la cererea Ministerului Sănătății, în data de 20 mai, pentru ocuparea locurilor și posturilor rămase libere în ultima sesiune, din noiembrie 2011.

"În această sesiune, examenul de Rezidențiat se va susține numai în centrul universitar din București. Sunt așteptați candidați din toată țara care vor să ocupe un post în domeniul medicinei generale", a declarat în exclusivitate pentru Explore Medicine TV Acad. prof. univ. dr. Ioanel Sinescu, rectorul UMF "Carol Davila" din București. Acesta a adăugat că "Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila nu face decât să pună în practică decizia Ministerului Sănătății de a organiza un nou concurs de Rezidențiat pentru a acoperi unele specialități și zone deficitare ale țării. Comisia care va compune subiectele se va retrage într-un loc unde nu vor putea fi interceptați, astfel încât toată metodologia de concurs să fie respectată."

Concursul din data de 20 mai 2012 se va desfăşura numai în Centrul Universitar Bucureşti, iar listele cu repartiţia candidaţilor în săli vor fi afişate cu 24 de ore înainte de începerea concursului.

420 candidaţi s-au înscris pentru a participa la sesiunea extraordinară a concursului de Rezidenţiat. 95 dintre aceştia concurează pentru cele 98 de locuri scoase la concurs, restul de 325 au optat pentru 318 posturi vacante.

"Nu este un concurs simplu. Este un concurs cu o afluență destul de mare a candidaților pentru unele specialități deficitare și pentru unele zone ale țării care se cer a fi acoperite", a adăugat Acad. prof. univ. dr. Ioanel Sinescu.

La începutul anului, Ministerul Sănătăţii a hotărât organizarea unui nou concurs de intrare în rezidenţiat deoarece aproximativ 40% din posturile scoase la concurs în sesiunea din 20 noiembrie 2011 au rămas neocupate.

Cele mai multe locuri şi posturi rămase neocupate s-au înregistrat în specialităţi precum: medicină de urgenţă, neonatologie, A.T.I. şi pediatrie, în care există un deficit de specialişti. Prin organizarea unei noi sesiuni de rezidenţiat autorităţile urmăresc diminuarea deficitului de medici specialişti cu care se confruntă sistemul medical românesc.

Citeşte şi:

Rezidentiat 2012: Comisia s-a retras pentru elaborarea subiectelor

UMF Carol Davila, gazda examenului de rezidentiat

 

]]> Wed, 16 May 2012 17:21:42 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/orientare-profesionala/umf-carol-davila-pregateste-rezidentiatul-din-20-mai-7.html <![CDATA[Necesitatea supraspecializarii hepato-bilio-pancreatica]]>  

Necesitatea supraspecializării hepato-bilio-pancreatică a fost principala temă în jurul căreia s-au concentrat discuțiile în prima zi a Simpozionului IASGO. Pornind de la ideea că specializarea certificată într-un anumit domeniu, alături de un volum important de lucru conduc la rezultate mult mai bune, prof. univ. dr. Irinel Popescu, a subliniat importanța pe care o are urmarea acestei supraspecialzări: "Pregătirea specifică în această specialitate hepato- bilio-pancreatică are ca obiectiv major îmbunătățirea prognosticului bolnavului și a rezultatelor în munca de zi cu zi."

În Europa, nu există clinici speciale de chirurgie hepato-bilio-pancreatică. Este și motivul pentru care, intervențiile chirurgicale de acest gen sunt realizate în prezent de chirurgi generaliști. Cu toatea acestea, au apărut tot mai multe centre în care cadrele medicale pot urma această supraspecializare. În România, există șase astfel de centre, unul dintre ele fiind chiar în cadrul Institutului Clinic Fundeni.

"Este nevoie de specialiști și în alte părți decât în centrele în care erau. Și atunci, cu cât vor fi mai mulți din aceștia, care vor învăța fără să li se confere drepturi exclusive în domeniu, cred că este o idee foarte bună", a declarat prof. dr. Oliviu Pascu, medic primar gastroenterolog în cadrul Spitalului Clinic de Adulți Cluj Napoca.

Supraspecializarea hepato-bilio-pancreatică presupune o pregătire riguroasă, atât teoretică, cât și practică, dar și testarea capacității de integrare a medicului în echipele operatorii. La sfârșitul celor doi ani de training din cadrul Institutului Clinic Fundeni, medicii vor primi o diplomă de certificare, cu echivalare europeană prin intermediul Ministerul Sănătății.

]]> Tue, 15 May 2012 10:23:07 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/necesitatea-supraspecializarii-hepato-bilio-pancreatica-7.html <![CDATA[Diabetul zaharat - simptome, diagnostic, tratament]]>  

Diabetul zaharat este o boală caracterizată de modificarea nivelului de glucoză din sânge. În ultimii ani, boala a cunoscut o dezvoltare alarmantă, numai în București fiind diagnosticate aproximativ 50.000 de persoane. Creșterea cazurilor de obezitate ca urmare a dezvoltării economice a țărilor și a creșterii consumerismului au condus, în opinia prof. dr. Constantin Ionescu-Tîrgoviște, și la mărirea numărului de persoane care suferă de diabet.

"Problema cea mai sensibilă se pare că este aceea că forma de diabet, care de regulă apărea la vârste înaintate, a început să apară la vârste din ce în ce mai mici, chiar la copii", afirmă prof. dr. Constantin Ionescu-Tîrgoviște, Directorul Institutului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Paulescu".

Spre deosebire de alte boli, diabetul este asimptomatic. Pacientul nu resimte nicio modificare ce îi poate da de înțeles că este bolnav. Cu toate acestea, persoanele obeze trebuie să fie în alertă deoarece sunt cele mai predispuse la diabet.

Lipsa unor simptome supărătoare, întârzie de multe ori diagnosticarea diabetului, atât de mult încât atunci când se prezintă la medic, pacienții au deja complicații cronice.

Un rol important în diagnosticarea diabetului zahar, îl au medicii de familie. Dacă în urma analizelor la sânge, se constată o creștere peste 100 mg a nivelului de glucoză din sânge, medicii de familie sunt instruiți să-și trimită pacienții la specialiști.

Citește și:

Diabetul zaharat – generalitati

Glicemia

 

]]> Fri, 27 Apr 2012 16:46:17 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/diabetul-zaharat-simptome-diagnostic-tratament-7.html <![CDATA[Statutul medicului roman]]>  

Statutul medicului român a fost principala temă în jurul căreia s-au concentrat discuțiile din cadrul Conferinței Avocatul Medicului. Astfel, în opinia profesorului Vladimir Beliș, vicepreședintele Colegiului Medicilor din București, alegerea profesiei de medic ar fi datorată conjugării a trei factori : vocație, statutul social și material pe care le oferă această meserie. Situația sistemului sanitar din România face ca, de multe ori, factorii motivanți să dispară și medicii să plece din țară pentru a fi apreciați. Din 2007, peste 11.000 de medici au plecat să profeseze în altă țară.

În acest sens, Rodica Nassar, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților declară: "Vorbim despre motivarea tinerilor să rămână să practice această meserie în România. Păi cum îi motivăm cu un salariu de rezident? Atâta consideră statul că merită un student după șase ani de facultate, cât câștigă o menajeră care lucrează într-o familie înstărită?!" De asemenea, profesorul Beliș este de părere că bugetul pentru sănătate ar trebui să fie măcar de 6% din PIB, iar salariul minim al unui medic ar trebui să fie de trei ori salariul mediu al României.

Lipsa motivării cadrelor medicale și situația delicată în care se află sistemul sanitar românesc ar fi cauzate, în opinia prof. univ. dr. Florian Popa, și de proasta gestionare a resurselor finaciare din cadrul spitalelor, de calitatea suburbană a asistenței medicale și de situația învățământului medical românesc, care se află în derivă. Cu toate acestea, prof. univ. dr. Florian Popa este de părere că noua lege a Sănătății ar urma să îmbunătățească, prin propunerile legislative pe care le cuprinde, statutul medicului din România.

Conferința Avocatul Medicului este un eveniment marca Sănătatea Media Group organizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor, Colegiul Medicilor din România şi Colegiul Medicilor din Bucureşti.

Citește și:

Medici nemotivati financiar si profesional, sistem sanitar subfinantat

Ziua Europeana a Medicului, sarbatorita pentru prima data in Romania

Drepturile medicilor, aparate de o noua institutie - Avocatul Medicului

 

]]> Fri, 13 Apr 2012 15:44:35 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/statutul-medicului-roman-7.html <![CDATA[Imaginea medicilor, (de)formata de mass-media]]>  

Medicul român a fost de multe ori subiectul unor acuzații, critici sau chiar agresiuni. Participanții la Conferința Avocatul Medicului au încercat să găsească sursa acestei distorsiuni. În urma discuțiilor, medicii au căzut de comun acord asupra faptului că mass-media este cea care contribuie în mare măsură la crearea unei imagini negative a medicului din România.

"Întradevăr, medicul este terfelit în România și să știți că principalul vinovat este mass-media", a declarat dr. Dorin Ion Bleahu, șeful secției de Pediatrie din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Cazul medicului Naum Ciomu este de departe cel mai mediatizat caz de malpraxis din România. Medicului i s-a retras dreptul de practică și a fost pus să plătească 500.000 euro despăgubiri după ce i-a secționat penisul unui pacient. Acesta a fost totodată și primul caz de malpraxis confirmat în instanță, în România.

"Ceea ce s-a întâmplat cu doctorul Ciomu a fost total nedrept. De ce? Pentru că a tăiat penisul, pentru că dacă tăia un picior în loc de celălalt, media ar fi vorbit o lună de zile, după care era gata discuția. S-a mai întâmplat asta peste tot în lume", a declarat Prof.Univ.Dr. Monica Pop, managerulul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice din București.

De asemenea, medicii prezenți la dezbatere, printre care și medicul de familie Mihai Lungu, sunt nemulțumiți de faptul că de cele mai multe ori mass-media prezintă parțial cazurile de malpraxis. Rezultatul anchetei este de cele mai multe ori dat uitării, iar medicii rămân, indiferent de sentință, cu imaginea pătată.

"Chiar dacă n-a fost acuzat de justiție, el a rămas un acuzat. La el lumea se uită altfel. Și când ești chemat la Colegiu, lumea începe să se uite altfel la subiect", a declarat Prof.Univ.Dr. Florian Popa, membru al Comisiei pentru Sănătatea și Familie a Camerei Deputaților.

Conform unui raport transmis de Colegiul Medicilor din România, în 2011, 87 de medici au fost denunţaţi de către pacienţii românii. Dintre aceștia, 26 au fost sancţionaţi, iar 15 au primit mustrări. 7 medici au primit doar avertisment, iar 3 vot de blam. Unui singur cadru medical i s-a retras calitatea de membru CMR.

Conferința Avocatul Medicului este un eveniment marca Sănătatea Media Group organizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor, Colegiul Medicilor din România şi Colegiul Medicilor din Bucureşti.

Citește și:

Prof.Univ.Dr. Monica Pop a apreciat ideea infiintarii Avocatului Medicului

Lansarea Avocatului Medicului cu ocazia sarbatoririi Zilei Europene a Medicului

Prof.Univ.Dr. Florian Popa: sistemul sanitar romanesc, o catastrofa

]]> Thu, 12 Apr 2012 10:11:12 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/imaginea-medicilor-deformata-de-mass-media-7.html <![CDATA[Ce ascund asigurarile de malpraxis?]]>  

Malpraxisul medical este o problemă tot mai frecventă, numai anul trecut fiind raportate 87 de astfel de cazuri în România. Este și motivul pentru care autoritățile statului au considerat oportună modificarea legii malpraxisului astfel încât să permită soluționarea pe cale amiabilă a acestor cazuri. Astfel, noua reglementare presupune ca persoana care se consideră victima unei fapte de malpraxis să primească explicațiile necesare, în termen de cel mult 15 zile, de la depunerea unei cereri în acest sens. De asemenea, se introduce obligația de asigurare pentru garantarea răspunderii civile a medicilor.

Cu toate acestea, Prof. dr. Monica Pop declară: "Contractul este total împotriva medicilor. Primul lucru pe care îl exclude este penalul și știți foarte bine că dacă un pacient vrea despăgubiri de la un doctor dă în penal că nu are de unde să plătească 10% din ce cere el la civil. Și penalul e primul exclus."

Mai mult decât atât, cadrele medicale sunt obligate prin lege să dețină asigurare de malpraxis cu un plafon minim de asigurare de 300% față de venitul brut obținut din activiatea medicală în anul anterior. În aceste condiții, Prof. dr. Monica Pop subliniază faptul că medicul este complet neasigurat. Totodată, medicii se plâng tot mai des de faptul că asigurarea de malpraxis este un document rigid, asupra căruia medicul are foarte puțin de spus. "Contractul este făcut unilateral. În principiu, un contract înseamnă o înțelegere între mine și celălalt și înseamnă condițiile mele și ale lui puse cap la cap și făcut un contract comun", declară Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București.

Specialiștii recomandă medicilor care încheie o poliță de asigurare pentru malpraxis să citească cu atenție condițiile generale și speciale de asigurare, chiar și acele pagini cu scris mic. Ideea conform căreia asigurare de malpraxis acoperă medicii în toate cazurile este greșită. De cele mai multe ori, contractele de malpraxis cuprind numeroase excluderi de la plata despăgubirilor de către societățile de asigurare.

Conferința "Avocatul Medicului" este un eveniment marca Sănătatea Media Group, organizat în parteneriat cu Comisia pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" București, Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor din Bucureşti.

Citește și :

Pacientii acuza, medicii se apara

Prof.Univ.Dr. Monica Pop a apreciat ideea infiintarii Avocatului Medicului

Avocatul Medicului trebuie sa aiba caracter institutional

 

]]> Thu, 12 Apr 2012 10:06:40 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/ce-ascund-asigurarile-de-malpraxis-7.html <![CDATA[Conferinta Avocatul Medicului]]>  

De Ziua Europeană a Medicului, Sănătatea Media Group a organizat o dezbatere la care au participat personalități marcante din lumea medicală. Este vorba despre Conferința Avocatul Medicului în cadrul căreia s-au discutat problemele cu care se confruntă, atât cadrele medicale, cât și sistemul sanitar românesc.

"Cea mai nobilă dintre profesii, cea de vindecător, a devenit astăzi destul de blamată și subapreciată de autoritățile statului, dar și de opinia publică și poate și de mass-media. Am observat că această breaslă cade adeseori pradă unor acuzaţii, poate fondate, poate nefondate. Oameni care ieri le mulţumeau medicilor cu lacrimi în ochi pentru că i-au salvat, se pot întoarce împotriva lor", a deschis șirul discuțiilor Simona Maria Vlădica, Director General Sănătatea Media Group și coordonatorul Conferinței Avocatul Medicului.

Sistemul medical românesc a fost catalogat de multe ori ca fiind unul defect și nu puține au fost dățile când această caracterizare a venit în urma comparației cu sistemul medical din alte state ale Uniunii Europene. Mai mult decât atât, conform autorităților statului, peste 40% din diagnosticele date de medicii români sunt eronate. În acest context, statutul medicului devine unul controversat.

În aceste condiții, a fost propusă înființarea instituției Avocatul Medicului, menită să apere cadrele medicale în raporturile lor cu autoritățile statului și societatea civilă, dar și să le contureze și să le apere drepturile.

Conferința Avocatul Medicului este un eveniment organizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor, Colegiul Medicilor din România și Colegiul Medicilor din Bucureşti.

 

Citește și:

Conferinta Avocatul Medicului, desfasurata cu prilejul Zilei Europene a Medicului

Ziua Europeana a Medicului, sarbatorita pentru prima data in Romania

Institutii complementare initiate de Sanatatea Media Group: Avocatul Medicului si Avocatul Pacientului

]]> Wed, 11 Apr 2012 10:19:37 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/conferinta-avocatul-medicului-7.html <![CDATA[Avocatul Medicului - o noua institutie pentru apararea medicilor]]>  

Conferința "Avocatul Medicului" a reunit la Palatul Parlamentului de Ziua Europeană a Medicului, pe 30 martie, personalitățile din lumea medicală pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă, dar și pentru a le propune înființarea unei instituții, de utilitate publică, numită Avocatul Medicului.

Instituția Avocatul Medicului își propune să apere demnitatea cadrelor medicale în raporturile acestora cu autorităţile publice și societatea civilă. Mai mult decât atât, instituția va informa medicii în legătură cu drepturile pe care le au și va încerca să prevină situațiile în care acestea pot fi încălcate. În cazul în care se va ajunge în situația de încălcare a drepturilor medicilor, Avocatul Medicului va formula puncte de vedere cu privire la cazurile semnalate prin petiții. Instituția Avocatul Medicului a beneficiat de aprecierea și susținerea tuturor cadrelor medicale prezente la dezbatere, motiv pentru care s-a decis formarea unui colectiv condus de profesorul Florian Popa, care să colecteze propunerile venite din partea medicilor cu privire la obiectivele pe care ar trebui să le aibă această instituție.

"Pe baza acestor idei strânse de la dumneavoastră, cu sprijinul meu și al doamnei președinte Nassar (n.r. – a Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților), precum și al celorlalți deputați din Comisie, vom centraliza și realiza un draft de lege pe care să încercăm să-l promovăm în Comisie și apoi în plen", a declarat Cristian Costescu, consilier parlamentar în cadrul Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților

Conferința "Avocatul Medicului" este un eveniment marca Sănătatea Media Group organizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor, Colegiul Medicilor din România şi Colegiul Medicilor din Bucureşti.

 

Citește și:

Drepturile medicilor, aparate de o noua institutie - Avocatul Medicului

Lansarea Avocatului Medicului cu ocazia sarbatoririi Zilei Europene a Medicului

Avocatul Medicului trebuie sa aiba caracter institutional

]]> Tue, 10 Apr 2012 17:17:22 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/avocatul-medicului-o-noua-institutie-pentru-apararea-medicilor-7.html <![CDATA[Importanta programelor sanitare de profilaxie]]>  

Autoritățile prezente în cadrul Conferinței "Legislația, aliat sau dușman al pacienților din România" au atras atenția asupra obligativității tuturor asiguraților sistemului sanitar de a se prezenta periodic la medic pentru controalele profilactice.

"Când vom înțelege că trebuie să avem controale repetate cu scop profilactic-preventiv, relația medic-pacient nu va fi dusă în situații extreme, a unei boli greu tratată de medic", a declarat Asist. Univ.Dr. Sorin Păun, medic primar chirurgie generală, Spitalul de Urgență Floreasca.

Aceeași problemă a amintit-o și secretarul de stat în Ministerul Sănătății Vasile Cepoi care a afirmat: "Dacă nu respect prescripția medicală, dacă nu particip la programe de profilaxie, dacă nu am un comportament sanogen, pot eu să pun povara îmbolnăvirii mele pe întreaga societate?".

Așadar, cei prezenți în cadrul conferinței au subliniat necesitatea pacienților de a se informa și de a răspunde obligațiilor legate de starea de sănătate, mergând periodic la vizitele medicale.

„Legislaţia – aliat sau duşman al pacienţilor din România?!" este un eveniment marca Sănătatea Media Group, organizat în parteneriat cu Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, susținut de Alianța pentru Sănătate din România și sponsorizat de Novartis, Bristol-Myers Squibb, Lawg, Amgen, Medcenter și Sanofi.

Citește și:

Problemele pacientilor dezbatute cu ocazia Zilei Europene a Pacientilor

Sorin Paun, despre drepturile si obligatiile medicului si pacientului

]]> Mon, 09 Apr 2012 16:49:32 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/importanta-programelor-sanitare-de-profilaxie-7.html <![CDATA[Pregatirea psihologica preoperatorie, obligatorie!]]>  

Lipsa unei pregătiri psihologice adecvată înainte de o intervenție chirurgicală este o problemă care poate traumatiza pacientul pentru tot restul vieții. Pregătirea emoțională a pacienților presupune măsuri care să asigure adaptarea bolnavului la condițiile de viață din spital, relaționarea cu membrii familiei, precum și o atitudine amiabilă din partea medicilor care trebuie să le explice pacienților săi detalii despre natura bolii, ce presupune intervenția chirurgicală și care sunt consecințele sale.

Din păcate, în România, puține sunt situațiile în care pregătirea psihologică preoperatorie este realizată. Posturile bolcate din Sănătate și salariile deloc motivante, îi determină pe din ce în ce mai mulți medici să părăsească țara. Așa se face că, numărul traumelor cauzate de o pregărite psihologică preoperatorie neadecvată sunt tot mai dese. "În urmă cu 13 ani, băiatul meu, în vârstă de patru ani la vremea respectivă, a fost luat de lângă noi şi pus pe masa de operaţie, fără o pregătire psihologică prealabilă", declară o pacientă. Ca urmare a acestui incident, copilul a rămas cu traume. În prezent îi este frică de medici, halate şi seringi.

"Susțin din toată inima existența, nu a unui, ci a doi, trei psihologi într-un spital, care să stea de vorbă cu fiecare pacient în parte", a declarat conf. univ. dr. Laurenţiu Beluşică, șeful Secție de Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgență MIRA "Dimitrie Gerota" din București.

Ca urmare a discuțiilor privind pregătirea psihologică preoperatori a pacienților din cadrul dezbaterii "Legislaţia - aliat sau duşman al pacienţilor din România?!", a fost propusă introducerea unei reglementări în noua lege a pacienţilor care să stipuleze necesitatea pregătirii psihologice a pacienţilor înainte de operaţie cu ajutorul unei echipe complexe, din care să facă parte şi un psiholog.

„Legislaţia – aliat sau duşman al pacienţilor din România?!" este un eveniment marca Sănătatea Media Group, organizat în parteneriat cu Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, susținut de Alianta pentru Sănătate din România și sponsorizat de Novartis, Bristol-Myers Squibb, Lawg, Amgen, Medcenter și Sanofi.

Citește și:

Problemele pacientilor dezbatute cu ocazia Zilei Europene a Pacientilor

Problemele sistemului de sanatate, semnalate de dr. Rodica Tanasescu

]]> Fri, 06 Apr 2012 12:29:45 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/pregatirea-psihologica-preoperatorie-obligatorie-7.html <![CDATA[Dreptul la sanatate al copiilor este incalcat]]>  

O problemă deosebit de gravă dezbătută în cadrul Conferinței "Legislația, aliat sau dușman al pacienților din România" a fost cea legată de drepturile copiilor la servicii adecvate de sănătate, în special al celor care suferă de boli grave, precum cancerul.

"În Constituția României se stipulează că tratamentul bolnavului de cancer este gratuit. În realitate lucrurile stau altfel. Din cauza condițiilor precare din spitalele din România și a lipsei aparaturii medicale, unele investigații ale bolnavilor de cancer sunt făcute în clinici private, cu plata. De asemenea, tratamentul bolnavului de cancer lipsește uneori, iar pacientul este pus în situația de a și le cumpăra din bani și surse proprii", a declarat Olga Cridland, președintele Asociației P.A.V.E.L.

În sprijinul acesteia a venit Av. Ion Ilie Iordăchescu, care a declarat că ar trebui să existe o reglementare, care să asigure tratamentul și investigațiile gratuite și în clinicile private a bolnavilor de cancer, nu doar în cele publice. "Le sugerez autorităților proiectului să aibă în vedere problemele legate de dumneavoastră şi să formuleze amendamente care să reglementeze aceste lucruri", a adăugat Av. Ion Ilie Iordăchescu.

„Legislaţia – aliat sau duşman al pacienţilor din România?!" este un eveniment marca Sănătatea Media Group, organizat în parteneriat cu Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, susținut de Alianța pentru Sănătate din România și sponsorizat de Novartis, Bristol-Myers Squibb, Lawg, Amgen, Medcenter și Sanofi.

Citește și:

Problemele pacientilor dezbatute cu ocazia Zilei Europene a Pacientilor

]]> Wed, 04 Apr 2012 17:06:13 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/dreptul-la-sanatate-al-copiilor-este-incalcat-7.html <![CDATA[Accesul familiei la dosarul pacientului decedat]]>  

Dezbaterea "Legislația, aliat sau dușman al pacienților din România?!" a scos la suprafață problema accesului familiei la dosarul pacientului decedat. Legea 46/2003 a drepturilor pacientului prevede în articolul 4 dreptul la confidențialitatea informațiilor și viața privată a pacientului, un lucru firesc, dacă ne gândim la suferința prin care trece un pacient atunci când are probleme de sănătate. Confidențialitatea informațiilor devine un lucru nefiresc, conform părerilor specialiștilor, atunci când "toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidențiale chiar și dupa decesul acestuia", cum se arată în articolul 21 al legii drepturilor pacientului.

Această reglementare a dat bătăi de cap multor familii, care s-au văzut puse în situația de a nu avea acces la dosarul medical al unei rude apropiate care a decedat. Este și cazul lui Paul Tecuceanu: "De doi ani nu reușim să intrăm în posesia dosarului medical, deși suntem moștenitorii legali ai fratelui meu, atât eu cât și tatăl meu."

Ca răspuns la îngrijorarea pacientului, Vasile Barbu, Preşedinte Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor a subliniat importanța pe care o are modificarea Legii 46/2003 a drepturilor pacientului, astfel încât accesul familiei la dosarul pacientului decedat să fie permisă: "Este foarte important să avem acces la informații după decesul pacientului pentru că, spre exemplu, eu vreau să știu de ce boli a suferit tatăl meu pentru că eu s-ar putea să-l moștenesc și trebuie să știu ca să am o atitudine și să previn eventual boala."

„Legislaţia – aliat sau duşman al pacienţilor din România?!" este un eveniment marca Sănătatea Media Group, organizat în parteneriat cu Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, susținut de Alianta pentru Sănătate din România și sponsorizat de Novartis, Bristol-Myers Squibb, Lawg, Amgen, Medcenter și Sanofi. La eveniment au fost discutate problemele cu care se confruntă pacienții din România.

]]> Tue, 03 Apr 2012 16:25:39 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/accesul-familiei-la-dosarul-pacientului-decedat-7.html <![CDATA[Problemele medicilor din Romania]]>  

Profesia de medic, până nu demult una dintre cele mai respectate meserii, a devenit astăzi una subapreciată atât de autoritățile statului, cât și de opinia publică. Cu toate acestea, medicina românească a continuat să dăruiască lumii valori excepționale. Chiar și așa, subfinanțarea sistemului de sănătate, dotarea precară și salariile prea mici raportate la complexitatea și volumul de muncă ale medicilor din România au determinat tot mai mulți medici să plece din țară.

De asemenea, acuzațiile tot mai dese de malpraxis venite din partea pacienților și agresivitatea continuă a mass-media, au descurajat medicii din România, care au decis să meargă în alte țări ale Uniunii Europene sau chiar peste ocean pentru a putea fi apreciați.

În aceste condiții, Sănătatea Media Group a luat atitudine față de problemele cu care se confruntă medicii din România și a propus înființarea instituției Avocatul Medicului. Astfel, în data de 30 martie, sărbătorind totodată și Ziua Europeană a Medicului, autoritățile din sistemul sanitar s-au reunit în cadrul Conferinței Avocatul Medicului pentru a pune bazele instituției care urmează a le apăra drepturile, Avocatul Medicului.

Avocatul Medicului se dorește a fi o instituție autonomă şi independentă, care are drept scop apărarea drepturilor și demnității medicilor în raporturile acestora cu autorităţile publice și societatea civilă.

Conferința Avocatul Medicului a fost organizată de Sănătatea Media Group cu ocazia sărbătoririi Zilei Europene a Medicului, parteneri fiind Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor şi Colegiul Medicilor din Bucureşti.

]]> Tue, 03 Apr 2012 10:05:28 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/problemele-medicilor-din-romania-7.html <![CDATA[Promo Conferinta Avocatul Medicului]]>  

Pe 30 martie, sărbătorim anual Ziua Europeană a Medicului. Pentru România, anul acesta a fost o premieră în sărbătorirea acestei zile și asta datorită Sănătatea Media Group. Pentru că fiecare început de drum este dificil, dar și pentru că este foarte greu să faci față dificultăților unui domeniu atât de complex, Sănătatea Media Group a propus cu această ocazie organizare Conferinței Avocatul Medicului.

În cadrul conferinței, organizată în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor, Colegiul Medicilor din Bucureşti și Colegiul medicilor din România a fost propusă înființarea unei instituții de utilitate publică, care să apere drepturile și demnitatea medicilor. Această instituție poartă numele de Avocatul Medicului și se dorește a fi o o instituție autonomă şi independentă, ghidată de principiile dreptății, echității, demnității, solidarității, dar având la bază profesionalismul și calitatea serviciilor prestate.

]]> Tue, 03 Apr 2012 10:00:42 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/promo-conferinta-avocatul-medicului-7.html <![CDATA[Reporterii Realitatii: Explore Medicine TV, proiect medical unic in lume]]>  

 

Proiectul medical Explore Medicine TV, dezvoltat de Sănătatea Media Group în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, a fost prezentat în cadrul emisiunii Reporterii Realității, difuzată sambătă seara pe postul de televiziune Realitatea TV. Proiectul medical unic în lume vine în sprijinul procesului de învățare al studenților la Medicină, punându-le la dispoziție, online, materiale video didactice sub forma unor intervenții chirurgicale filmate și explicate.

Materialele didactice video își au originile în 1901, când este lansat primul film medical de renumitul profesor neurolog Gheorghe Marinescu, cel care a folosit pentru prima dată cinematografia în scop științific. Astăzi, rolul lui Gheorghe Marinescu îi revine Simonei Maria Vlădica, inițiatoarea proiectului medical și directorul general Sănătatea Media Group și Conf. Univ. Dr. Laurențiu Belușică, care au muncit și clădit împreună portalul de educație online medical, Explore Medicine TV. Proiectul medical se dorește a fi un papirus modern, în care specialiștii medicinei românești lasă generațiilor următoare ștafeta învățăturilor.

Deși proiectul medical Explore Medicine TV prezentat în cadrul emisiunii Reporterii Realității de pe postul de televiziune Realitatea TV este abia la început, acesta se dorește a fi debutul unei noi perioade, în care studenții să poată citi referințele bibliografice și să poată urmări din fața calculatorului imagini și proceduri inedite, direct din sala de operații.

Proiectul medical unic în lume este dezvoltat în colaborare cu cea mai de prestigiu Universitate de Medicină și Farmacie din țară, și anume Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București. Materialele video didactice se adresează studenților de la medicină din toată țara, dar și medicilor români și străini, materialele didactice video fiind dublate în limba engleză.

]]> Mon, 02 Apr 2012 17:11:14 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/reporterii-realitatii-explore-medicine-tv-proiect-medical-unic-in-lume-7.html <![CDATA[Reteta electronica, valabila de la 1 iunie]]>  

Reprezentanții Case Naționale de Asigurări de Sănătate au anunțat în cadrul dezbaterii "Legislația – aliat sau dușman al pacienților din România?!" lansarea pe piață, la începutul lunii iunie, a rețetei electronice. Noua rețetă informatizată ar urma să elimine erorile din sistemul medical și să ofere o mai mare predictibilitate a consumului de medicamente.

Deși, inițial, reprezentanții CNAS doreau eliminarea de pe piață a rețetei medicale în formă scrisă, s-a convenit ca cele două tipuri de rețetă să funcționeze în paralel. Situațiile în care pot apărea defecțiuni tehnice, consultațiile la domiciliu sau în cazul consulațiilor în zonele care nu sunt conectate la internet va fi folosită rețeta medicală scrisă.

Alături de rețeta electronică, reprezentanții CNAS doresc introducere unui sistem integrat pentru sănătate, care să cuprindă și cardul de sănătate și dosarul electronic al pacientului.

„Legislaţia – aliat sau duşman al pacienţilor din România?!" este un eveniment marca Sănătatea Media Group, organizat în parteneriat cu Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, susținut de Alianța pentru Sănătate din România și sponsorizat de Novartis, Bristol-Myers Squibb, Lawg, Amgen, Medcenter și Sanofi.

Citește și:

Reprezentantii CNAS considera ca asociatiile de pacienti trebuie sa sustina informarea pacietilor

]]> Tue, 27 Mar 2012 16:34:50 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/reteta-electronica-valabila-de-la-1-iunie-7.html <![CDATA[Pacientii din Romania propun o noua lege care sa le apere drepturile]]>  

Autoritățile din sistemul sanitar s-au reunit în cadrul dezbaterii "Legislația, aliat sau dușman al pacienților din România?!" pentru a pune bazele unei noi legi a drepturilor pacienților . În condițiile în care se constată o lipsă a informării pacienților în legătură cu drepturile lor, reprezentanții CNAS, cei ai Ministerului Sănătății, precum și ai asociațiilor de pacienți au vorbit despre modificările care trebuie făcute Legii 46/2003 a drepturilor pacienților.

"M-am lovit în foarte multe situații de lipsa reglementărilor în ceea ce privește drepturile pacientului. De aceea, am considerat că este necesar să propunem o nouă lege care să fie adaptată la reglementările europene", a declarat Vasile Barbu, președinte Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Pentru ca propunerea de proiect de lege prinvind drepturile pacienților să ajungă pe masa de discuții a Parlamentului României, reprezentanții asociațiilor de pacienți au cerut sprijinul factorilor decidenți din sistemul sanitar. Rodica Nassar, președintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor, s-a alăturat demersului, susținând inițiativa Sănătatea Media Group și Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Rămâne de văzut dacă propunerea de proiect de lege privind drepturile pacienților va deveni sau nu realitate. Pentru a fi luată în discuție, cel puțin un parlamentar trebuie să depună propunerea legislativă, împreună cu o scrisoare însoţitoare la Secretarul General al Camerei de care aparţine, urmând să primească avizare de la Consiliului Legislativ.

„Legislaţia – aliat sau duşman al pacienţilor din România?!" este un eveniment marca Sănătatea Media Group, organizat în parteneriat cu Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, susținut de Alianța pentru Sănătate din România și sponsorizat de Novartis, Bristol-Myers Squibb, Lawg, Amgen, Medcenter și Sanofi.

Citește și:

 

Autoritatile din domeniul sanitar sustin elaborarea unei legi a pacientului

Propunerile conf. univ. dr. Laurentiu Belusica privind drepturile pacientilor

]]> Tue, 27 Mar 2012 16:32:04 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/pacientii-din-romania-propun-o-noua-lege-care-sa-le-apere-drepturile-7.html <![CDATA[Concluziile consultarilor privind noua lege a sanatatii]]>  

Reforma din sănătate este un subiect tot mai dezbătut în ultimele luni. Din cauza disfuncționalităților apărute în sistemul sanitar, oficialii din cadrul Ministerului Sănătății au decis revizuirea legii 95/2006 a sănătății. Reforma este susținută și de Rodica Nassar, preşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor: "Este necesară o nouă lege a sănătății, cu niște idei foarte bune venite din partea societății civile sau din partea celor care se izbesc de anumite probleme în munca lor de zi cu zi. Astfel, s-ar putea face o lege care să pemită sistemului sanitar să funcționeze în condiții normale", a declarat deputatul Rodica Nassar.

Și pentru că dezbaterile privind organizarea și funcționarea sistemului sanitar au luat sfârșit, Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a prezentat în cadrul dezbaterii "Legislația – aliat sau dușman al pacienților din România ?!" concluziile discuțiilor. Să urmărim în ce direcție se îndreaptă reforma din sănătate, într-un material marca Explore Medicine TV.

 

Citește și:

Vasile Cepoi, despre directia in care se indreapta noua lege a sanatatii

]]> Mon, 26 Mar 2012 14:51:37 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/concluziile-consultarilor-privind-noua-lege-a-sanatatii-7.html <![CDATA[Promo conferinta Legislatia - aliat sau dusman al pacientilor din Romania?!]]>  

Sănătatea Media Group  celebrează Ziua Europeană a Pacienților în fiecare an în data de 13 martie. Nici anul acesta nu a fost o excepție, drept pentru care a fost organizată în parteneriat cu Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor dezbaterea "Legislația – aliat sau dușman al pacienților din România?!"

Astfel, reprezentanții asociațiilor de pacienți, ai furnizorilor de servicii medicale, precum și autoritățile din sistemul sanitar s-au reunit la Casa Universitarilor pentru a vorbi despre problemele cu care se confruntă sistemul de sănătate din România și în special pacienții

Rezultatul discuțiilor vor fi organizate sub forma unei propuneri de proiect de lege axată pe drepturile pacienților, care va fi înaintată în Parlament pentru dezbatere.

]]> Mon, 19 Mar 2012 10:24:00 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/promo-conferinta-legislatia-aliat-sau-dusman-al-pacientilor-din-romania-7.html <![CDATA[Martisoare Umanitare pentru copiii bolnavi de cancer]]>  

Sănătatea Media Group este alături de Asociația M.A.M.E. în acțiunea caritabilă desfășurată în această primăvara. Simona Maria Vlădica, director general Sănătatea Media Group, a mers alături de echipa sa, în data de 1 martie, la sediul asociației de la Casa Presei, unde a donat cele 130 de mărțișoare handmade.

"Mărțișoare Umnaitare" este un proiect care urmărește strângerea de fonduri din vânzarea mărțișoarelor confecționate de reprezentanții Asociației M.A.M.E. și cei ai Sănătatea Media Group pentru a moderniza locul de joacă pentru copii aflat în curtea Institutului Clinic Fundeni. Astfel, copiii bolnavi de cancer, internați la secția de pediatrie, vor avea un loc de joacă sigur chiar din această primăvară.

]]> Thu, 15 Mar 2012 16:55:26 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-caritabile/martisoare-umanitare-pentru-copiii-bolnavi-de-cancer-7.html <![CDATA[Legislatia – aliat sau dusman al pacientilor din Romania?!]]>  

 

Dezbaterea "Legislaţia - aliat sau duşman al pacienţilor din România?!" a reunit, pe data de 13 martie 2012, la Casa Universitarilor din București, autoritățile din sistemul sanitar, reprezentanții asociațiilor de pacienți din România și nu în ultimul rând pacienți.

Profitând de prezența tuturor personajelor cheie din domeniul Sănătății, Simona Maria Vlădica, director general Sănătatea Media Group și moderatoarea evenimentului, a lansat rugămintea ca cei prezenți să-și exprime nemulțumirile față de sistemul sanitar pentru a putea găsi împreună soluții la problemele semnalate.

Rezultatul discuțiilor va fi organizat sub forma unei propuneri de proiect de lege, care să apere drepturile pacienților și care va fi înaintată în Parlament pentru dezbatere și aprobare.

La dezbaterea "Legislaţia - aliat sau duşman al pacienţilor din România?!" au participat reprezentanții a aproximativ 40 de asociații de pacienți, adică circa 120 de persoane care au venit să-și manifeste nemulțumirile față de sistemul sanitar din România.

„Legislaţia – aliat sau duşman al pacienţilor din România?!" este un eveniment marca Sănătatea Media Group, organizat în parteneriat cu Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, susținut de Alianța pentru Sănătate din România și sponsorizat de Novartis, Bristol-Myers Squibb, Lawg, Amgen, Sanofi şi MedCenter.

 

Vezi și:

Lansare Avocatul Pacientului

De Ziua Europeana a Pacientilor, autoritatile din domeniul sanitar au sustinut elaborarea unei noi legi a pacientului si a fost propusa infiintarea institutiei Avocatul Pacientului

]]> Thu, 15 Mar 2012 09:45:39 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/legislatia-aliat-sau-dusman-al-pacientilor-din-romania-7.html <![CDATA[Lansare Avocatul Pacientului]]>  

Dezbaterea "Legislația – aliat sau dușman al pacienților din România?!", organizată în data de 13 martie de către Sănătatea Media Group, a introdus în sistemul medical din România un nou concept, cel al Avocatului Pacientului, o instituție autonomă și independent, menită să apere drepturile pacienților din România.

Sub sloganul "Dreptul tău la sănătate", instituţia Avocatul Pacientului este ghidată de următoarele principii: respect, implicare şi informare. Inițiativa Sănătatea Media Group este sprijinită de un număr mare de parlamentari, personalităţi din lumea medicală sau asociaţii de pacienţi.

Printre obiectivele Avocatului Pacientului amintim: apărarea demnităţii şi promovării drepturilor şi intereselor pacienților, primirea petiţiilor formulate de pacienții lezați prin încălcarea drepturilor de către autorităţi sau cadre medicale, verificarea activităţii de rezolvare legală a petiţiilor primite şi solicitarea autorităţilor în cauză să înceteze încălcărea drepturilor pacienților şi repararea prejudiciilor.

De asemenea, Avocatul Pacientului formulează puncte de vedere cu privire la rezolvarea cazurilor semnalate prin petiții, propune aprobarea unei noi profesii – "însoțitorul bolnavului", care are menirea de a oferi informații și de a face anumite recomandări pacienților, în funcție de afecțiunea fiecăruia şi oferă consultanță pacienților, prin informarea acestora asupra drepturilor oferite de lege.

Nu în ultimul rând, Avocatul Pacientului îşi doreşte să se implice în educaţia pacienţilor din România, ţara noastră fiind deficitară din punct de vedere al educaţiei medicale la nivelul fiecărui individ. Educaţia pacienţilor români va fi realizată prin intermediul site-ului www.avocatulpacientului.ro şi prin campanii de informare, conferinţe, dezbateri care pun faţă în faţă pacienţii şi autorităţile în domeniu.

 

Citește și:

De Ziua Europeana a Pacientilor a fost infiintata institutia Avocatului Pacientului

Deputatul Rodica Nassar sustine infiintarea institutiei Avocatul Pacientului

Institutii complementare initiate de Sanatatea Media Group: Avocatul Medicului si Avocatul Pacientului

]]> Thu, 15 Mar 2012 09:41:38 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/lansare-avocatul-pacientului-7.html <![CDATA[Problemele pacientilor din Romania]]>  

Avocatul Pacientului apără „Dreptul tău la sănătate!" Aceasta este egida sub care a fost lansată ieri instituția în cadrul dezbaterii "Legislația – aliat sau dușman al pacienților din România?!", la inițiativa Sănătatea Media Group.

Necesitatea înființări unei instituții publice, autonome și independente, care să apere drepturile pacienților din România este confirmată chiar de pacienții care se confruntă zi de zi cu problemele din spitale.

Pacienții trebuie tratați cu respect și nu trebuie discriminați! Pacienții trebuie diagnosticați și tratat corect!

Vă invităm să urmăriți un testimonial, marca Sănătatea Media Group, care scoate la iveală problemele cu care se confruntă pacienții în spitalele din România, precum și drepturile de care ar trebui să beneficieze.

Avocatul Pacientului apără „Dreptul tău la sănătate!"

]]> Wed, 14 Mar 2012 11:03:32 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/problemele-pacientilor-din-romania-7.html <![CDATA[Avocatul Pacientului]]>  

În cadrul dezbaterii "Legislația, aliat sau dușman al pacienților din România?!", organizată de Sănătatea Media Group, Simona Maria Vlădica, directorul general al companiei, a lansat instituția Avocatul Pacientului.

Inițiativa Sănătatea Media Group a fost susținută de autoritățile din domeniul sanitar și asociațiile de pacienți prezente la dezbatere, care și-au manifestat disponibilitatea de a sprijini noul proiect care va veni în ajutorul pacienților din România. Printre aceștia se numără dr. Vasile Barbu, Președintele Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, dr. Cristian Hotoboc, președintele Alianţei pentru Sănătate din România, dar și de deputatul Rodica Nassar, Preşedintele Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor.

Înființată sub sloganul "Dreptul tău la sănătate", Avocatul Pacientului este o instituție de utilitate publică, autonomă şi independentă şi are drept scop apărarea drepturilor pacienților în raporturile acestora cu autorităţile publice și cele medicale. Activitatea Avocatului Pacientului este ghidată de principiul respectului, al implicării, precum şi al informării.

]]> Wed, 14 Mar 2012 10:59:43 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/avocatul-pacientului-7.html <![CDATA[Boala Alzheimer, o problema majora de sanatate publica]]>  

Conferința Națională de Alzheimer a reunit la București, în zilele de 23-25 februarie 2012, la Institutul Național de Statistică, personalitățile medicale implicate în problematica bolii Alzheimer. Pornind de la premisa că această boală nu este considerată o problemă majoră de sănătate publică, participanții au dezbătut pe marginea dificultăților întâmpinate de bolnavii de Alzheimer, dar și despre actualitățile din domeniul demențelor.

În acest sens, Dr. Victor Olsavszky, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, a declarat: "Boala Alzheimer reprezintă a cincea cauză, cel puțin în Europa, care stă la baza anilor de viață petrecuți în dizabilitate. Alzheimerul este o problemă majoră de sănătate publică și asta din cauză că în 5 ani populația peste 65 de ani o va depăși pe cea sub 5 ani. Din păcate, în România, acest lucru se întâmplă deja."

Annette Dumas, EU Public Affairs Officer, prezentă și ea la dezbatere, a amintit despre eforturile financiare care se fac la nivelul Uniunii Europene pentru grăbirea procesului de cercetare. Cu toate acestea, necunoașterea cauzelor care provoacă boala Alzheimer este un punct în minus care încetinește procesul de cercetare pentru găsirea unor tratamente.

Cu toate acestea, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin reprezentaul său, consilierul Ioana Bianchi, și-a manifestat deschiderea la un dialog cu Societatea Română de Alzheimer, pentru a găsi soluții care să îmbunătățească viața bolnavilor de Alzheimer.

Alzheimer este o boală degenerativă care afectează țesutul cerebral în special la persoanele de peste 65 de ani. Boala este marcată de un declin mintal devastator: funcțiile intelectuale, limbajul, memoria și înțelegerea se deteriorează.

]]> Tue, 06 Mar 2012 19:02:54 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/evenimente-medicale/boala-alzheimer-o-problema-majora-de-sanatate-publica-7.html <![CDATA[Un alt implant cohlear realizat cu succes la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu]]>  

Un copil în vârstă de 10 își va recăpăta auzul datorită echipei de medici de la Clinica Urechii, care a efectuat un nou implant cohlear la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”.

 

Pacientul a fost diagnosticat în urmă cu un an cu hipoacuzie neurosenzorială profundă bilaterală. De aceea, medicii i-au recomandat o proteză auditivă, însă șase luni mai târziu, la control, au constat că nu îregistrase niciun progres. De aceea au decis să îi efectueze o intervenție de implant cohlear cu dispozitiv Concerto. Dispozitivul este format din 24 de electrozi organizați în 12 canale logice pe portelectrodul activ din cohlee, având și doi electrozi de referință, unul pentru stimulare și unul pentru măsurare. Pentru că viteza de stimulare este foarte mare, șansele ca pacientul să audă din nou sunt foarte mari.


Implantul cohlear cu dispozitiv Concerto presupune pregătirea patului implantului, introducerea portelectrodului în cohlee și efectuarea unor teste postoperatorii pentru a determina dacă dispozitivul a fost corect introdus și dacă funcționează.

La 30 de zile după operație, pacientul se va întoarce la spital pentru activarea implantului, procedură care poate dura de la 6 luni la un an.
Echipa de medici implicată în intervenția de implant cohlear cu dispozitiv Concerto este formată din Dr. Lucian David, cofochirurg, şeful secţiei ORL de la Spitalul de Urgenţă Militar Central, Dr. Adrian Tudor, şeful compartimentului de audiologie la Spitalul "Grigore Alexandrescu" și Conf. Ing. Dr. Antonius Stanciu.

]]> Fri, 02 Mar 2012 19:02:29 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/info-pacienti/un-alt-implant-cohlear-realizat-cu-succes-la-spitalul-de-copii-grigore-alexandrescu-7.html <![CDATA[Litiaza renala - Preventie]]>  

Prevenirea litiazei renale este un proces care conjugă trei elemente esențiale. În primul rând, regimul alimentar adecvat este principalul factor care poate preveni litiaza renală. Persoanelor care au mai avut probleme renale, le este recomandat să consume mai puțină carne, întrucât aceasta favorizează reapariția litiazei renale.

În al doilea rând, controlul medical regulat poate ajuta pacientul să diagnosticheze din timp prezența calculilor renali, înainte ca aceștia să provoace dureri sau să afecteze tractul urinar. Din păcate, în România, screeningul litiazei renale este prea puțin dezvoltat.

O atenție deosebită trebuie acordată și prevenirii reapariției pietrelor la rinichi, având în vedere că litiaza renală este o boală care recidivează. Însă sfatul cel mai de preț pe care prof. univ. dr. Petrișor Geavlete ni-l oferă este acela de a consuma cât mai multe lichide: "Bolvanul trebuie să știe, că atunci când a scăpat de piatră și a mers acasă, trebuie să continue ingestia mare de lichide zilnic. Acesta este singurul lucru care îl protejează."

]]> Fri, 24 Feb 2012 13:50:20 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/info-pacienti/litiaza-renala-preventie-7.html <![CDATA[Litiaza renala - Simptome - Diagnostic - Tratament]]>  

Litiaza renală este o afecțiune care se manifestă prin dureri renale, urinări cu sânge sau diferite fenomene digestive, însă în multe cazuri, instalarea litiazei renale este silențioasă. Astfel, pacientul ajunge să constate prezența pietrelor la rinichi abia când rinichiul este dilatat sau distrus.

Există și situații în care pacientul poate afla din timp că are pietre la rinichi, deși simptomele litiazei renale nu se manifestă. Un rol important în acest proces îl au controalele preventive, ecografia fiind una dintre cele mai eficiente metode de diagnosticare a pietrelor la rinichi. Diagnosticarea litiazei renale se poate face și întâmplător, în timpul unui alt control care implică efectuarea ecografiei, caz în care pacienții ar trebui să solicite informații suplimentare relevate de ecografie.

În ceea ce privește tratamentul litiazei renale, posibilitățile sunt numeroase. În primul rând se poate folosi metoda clasică, cea a intervenției chirurgicale, prin care se scot calculii renali. Însă tehnologia ultimilor ani a dus la apariția unor proceduri miniminvazive. Un exemplu în acest sens este ureteroscopia sau terapia cu laser.

]]> Fri, 24 Feb 2012 13:47:00 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/info-pacienti/litiaza-renala-simptome-diagnostic-tratament-7.html <![CDATA[Litiaza Renala-Generalitati-Cauze-Tipuri]]>  

Litiaza renală este o afecțiune caracterizată prin acumularea de minerale la nivelul rinichiului. Piatra la rinichi, așa cum este denumită în limbaj popular, afectează toate segmentele căilor urinare, de la rinichi, până la prostată sau uretră. Netratată corespunzător, litiaza poate distruge aparatul renal în maximum o lună și jumătate.

Apariția litiazei renale are la bază foarte mulți factori favorizanți. În acest sens, Prof. Univ. Dr. Petrișor Geavlete afirmă că structura organismului și modificările metabolismului sunt principalele cauze care duc la apariția litiazei renale.

În ceea ce privește tipurile de litiază renală, acestea pot fi de două feluri: fie litiaze renale simptomatice, fi asimtomatice. În cazul colicilor renale subintrante, pacientul va manifesta o alternare a stărilor de rău cu cele de acalmie. La polul opus, sunt acele litiaze renale care se manifestă o singură dată prin dureri, după care nu se mai manifestă. În această situație, calculii renali acționează silențios, dilatând rinichiul și în final, distrugându-l.

]]> Tue, 21 Feb 2012 13:42:18 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/info-pacienti/litiaza-renala-generalitati-cauze-tipuri-7.html <![CDATA[Tratament chirurgical in cazul unei paciente cu tuberculoza multi-drog rezistenta]]>  

La Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta" din București a avut loc o intervenție chirurgicală în premieră realizată de către medicul chirurg Cristian Paleru. Este vorba despre extirparea unui plămân la o pacientă în vârstă de 23 de ani care suferea de tuberculoză multi-drog rezistentă.

Tânăra mai fusese supusă unei intervenții chirurgicale în urmă cu două luni, când funcțiile plămânului afectat de tuberculoză au fost oprite. Însă, pentru vindecarea completă a pacientei a fost nevoie de scoaterea definitivă a plămânului bolnav. După această intervenție, tânăra se va putea întoarce acasă, având șanse reale de vindecare dacă va urma cu strictețe tratamentul medicamentos recomandat de medic.

Tuberculoza multi-drog rezistentă este o formă de tuberculoză cauzată de mycobacterii care au devenit rezistente sau mai bine spus imune la două (sau mai multe) dintre cele mai puternice medicamente folosite în tratarea tuberculozei: izoniazida și rifampicina. În România, anual, sunt identificate 20.000 de cazuri de tuberculoză. Dintre acestea, aproximativ 16.000 sunt cazuri noi, iar 4000-5000 sunt cazuri de recidivă cauzate de întreruperea tratamentului sau eșecul terapeutic.

]]> Fri, 10 Feb 2012 18:17:25 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/info-pacienti/tratament-chirurgical-in-cazul-unei-paciente-cu-tuberculoza-multi-drog-rezistenta-7.html <![CDATA[Implant cohlear cu electrod perimodiolar]]>  

În cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din București a fost realizată pentru prima oară o intervenție de implant cohlear cu electrod perimodiolar, o procedură complexă ce necesită aportul unei echipe pluridisciplinare formate din audilogi, cofochirurgi și logopezi.

Procedura utilizată în cazul copiilor care suferă de hipoacuzie neurosenzorială profundă presupune plasarea unei spire cu mai mulți electrozi de contact în interiorul urechii interne adică în cohlee. Electrozii îi vor reda auzul copilului cu ajutorul unor curenți electrici slabi care transformă sunetele din mediul exterior în informație percepută ca sonoră pe care acesta o va putea recunoaște sau interpreta ca sunete.

În fiecare an se nasc în România aproximativ 300 de bebeluși care suferă de hipoacuzie neurosenzorială profundă. Costul unei intervenții de implant cohlear cu electrod perimodiolar este de aproximativ 25.000 de euro, sumă subvenționată în unele cazuri printr-un program al Ministerului Sănătății. Din păcate, subvenția nu acoperă și costurile adiacente ale intervenției, legate de perioada de recuperare și reintegrare socială care se poate întinde până la 4-5 ani. Reprezentantul firmei Cochlear, domnul Sonke Martin, a precizat însă că, dacă s-ar realiza o gestionare mai bună a fondurilor, s-ar putea strânge mai mulți bani pentru copiii care au nevoie de un implant cohlear. "Acest lucru ar fi posibil prin implantarea tuturor copiilor surzi la vârste fragede, astfel costurile mari de până la 10.000 de euro destinate centrelor de plasament fiind economisite. În același timp, copiii pot merge la școli normale și să se bucure de o viață fericită în familiile lor", a precizat Sonke Martin.

]]> Tue, 31 Jan 2012 11:34:09 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/info-pacienti/implant-cohlear-cu-electrod-perimodiolar-7.html <![CDATA[Ruptura de perineu]]>  ]]> Mon, 30 Jan 2012 14:19:15 GMT http://exploremedicinetv.ro/videos/medicina-umana/ruptura-de-perineu-8.html Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului