Muzeul de Embriologie și Anatomie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București este cel mai mare si cel mai vechi muzeu de anatomie din România. Cu o istorie de peste 100 de ani, muzeu găzduiește peste 1.000 de exponate, fiind un adevărat tezaur.
Astfel, muzeu cuprinde de la piese precum capetele de aborigeni aduse din Noua Zeelandă și Australia, până la colecția de disecție a nervului facial, malformațiile fetale, studiul vaselor de sânge și chiar și întreaga dezvoltare a scheletului uman.
Însă piesa de rezistență a Muzeului de Embriologie și Anatomie, este tubul urinifer al delfinului. Acest exponat reprezintă chiar lucrarea de doctorat a lui Emil Palade, descoperitorul ribozomilor și singurul român laureat al unui premiu Nobel. Pe lângă valoarea publicistică a unor astfel de piese, muzeul mai este și de un real folos didactic.
"Muzeul este extreme de bogat în material didactic. Muzeul Embriologie și Anatomie nu este o cameră închisă, ci face parte din circuitul de studiu. Un fapt cu care ne mândrim este că atunci când avem Ziua Porților Deschise, muzeul este prezentat viitorilor studenți la Medicină și pentru mulți reprezintă un imbold de a urma această cale profesională", a declarat conf. univ. dr. Florin Filipoi, șeful catedrei de Anatomie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București.
Exponatele au fost realizate de-a lungul timpului, chiar de către personalul didactic al catedrei de Anatomie, ceea ce reprezintă o adevărată mândrie pentru Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila". De asemenea, calitatea extraordinară a muzeului se datorează și profesorului Alexandru Ispas, care a contribuit la renovarea acestuia și introducerea sa în circuitul didactic pentru studenți.
Citește și: