+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu

Protezarea totala de genunchi

1pm - February 4, 2013

Gonartroza este o afecțiune degenerativă la nivelul articulației genunchiului. În stadiile avansate ale acestei boli, singura metodă terapeutică ce se poate aplica este cea chirurgicală. Intervenția chirurgicală constă în implantarea unei proteze totale de genunchi.

Deși nu există o cauză anume pentru apariția gonartrozei, există totuși anumiți factori favorizanți care determină apariția sa precum obezitatea, dezaxarile de la nivelul genunchiului sau factorul genetic.

Conf. univ. dr. Radu Rădulescu, șeful secției de Ortopedie și Traumatologie din cadrul SUUB caracterizează gonartroza drept o uzură mecanică la nivelul articulației, care duce în final la pierderea cartilagiului articular.

Intervenția chirurgicală urmează pași operatorii bine definiți și are rezultate foarte bune întotdeauna. Complicațiile operației de protezare totală de genunchi sunt aceleași specifice tuturor operațiilor, însă pot fi evitate prin tratamente cu antibiotice și anticoagulant.

"Operația constă în îndepărtarea suprafețelor articulare și montarea la nivelul articulației a unor suprafețe sintetice, care sunt făcute dintr-un aliaj inoxidabil special și, între acestea, se interpune o piesă de polietilenă foarte dură, care reprezintă, de fapt, suprafața de frecare dintre piesele articulare", povestește conf. univ. dr. Radu Rădulescu. În ceea ce privește recuperarea post-operatorie, aceasta se definitivează în 7-8 săptămâni. "Primele 48 de ore rămâne încă la pat. După 48 de ore sunt scoase tuburile de dren și pacientul poat începe mobilizarea progresivă cu sprijin complet pe membrul operat. Pacientul va rămâne în spital în jur de 7 zile până reușește să-și reia mersul, să se suie singur în pat și să se coboare singur din pat, după care se externează, continuând tratamentul operator pe care l-a început în spital", explică dr. Radu Rădulescu.

Medicii ne sfătuiesc să ne prezentăm la control dacă observăm deviații ale axului genunchiului, în special în perioada copilăriei, când acestea pot fi corectate. De asemenea, evitarea factorilor de risc este un alt sfat pe care medicii ni-l dau.

Vezi și:

Premiera nationala la SUUB – proteza de genunchi personalizata

Citește și:

Proteza de genunchi personalizata implantata, in premiera nationala, la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti

Doua proceduri chirurgicale realizate in premiera nationala la sectia de cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenta din Bucuresti

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului