Litiaza biliară sau colecistita litiazică se definește drept prezența calculilor în tractul biliar. Deși calculii se pot forma în orice segment al tractului biliar, aceștia se fromează cel mai frecvent în vezicula biliară. Litiaza este semnificativ mai frecventă la femei decât la bărbaţi, şi la vârstă avansată. Majoritatea persoanelor cu litiază sunt asimptomatice, de aceea boala devine o problemă abia atunci când apar durerile și complicațiile. Doctor Laurențiu Belușică, medic primar chirurg la Spitalul. “Dr. Dimitrie Gerota” din București, subliniează faptul că există anumiți factori care predispun pacientul la apariția litiazei biliare. Mâncarea grasă, este unul dintre ele.
“Calculii se formează din cauza compoziției bilei și a colecistului, care au o anumită patologie. Litiaza biliară are la bază cauze genetice sau cauze alimentare – un om care mănâncă gras va face mult mai ușor litiază biliară decât unul care mănâncă slab”, avertizează dr. Belușică.
Singura metodă de tratare a pietrelor la colecist este intervenția chirurgicală. Eliminarea acestora pe cale naturală poate fi anevoioasă și poate provoca chiar pancreatită acută.
“Odată ce un ecografist a făcut o ecografie și a dat diagnosticul de litiază biliară, pacientul are două opțiuni: dacă acesta nu are niciun fel de simptomatologie și a descoperit din întâmplare boala, acesta poate ajunge până la vârsta de 80-90 de ani și să nu prezinte vreodată vreo simptomatologie. La fel de bine, poate să facă o complicație. Împărțirea între cele două variante este de 50-50. Dacă însă, am o oarecare simptomatologie, mă doare burta, am greață, am vărsături, am o indispoziție generală după ce mănânc pentru care mă duc la doctor, îmi fac o ecografie și aflu că am litiază biliară, în acestă situație, dacă sunt la o vârstă rezonabilă, între 50 și 70 de ani, nu am nicio șansă să ajung la vârsta de 90 de ani fără operație.” În acest sens, medicul chirurg Laurențiu Belușică avertizează că o prelungire a tratemntului medicamentos în această situație nu reprezintă decât o prelungire a suferiței pacientului. Pacientul trebuie operat.
Medicul chirurg va decide, în funcție de particularitățile colecistitei metoda de intervenție chirurgicală: fie pe cale laparoscopică, deci minim invazivă, fie prin chirurgia deschisă. Află ce presupun aceste metode și când se aplică urmărind materialul video atașat.
Medicii recomandă, ca după operația de litiază biliară, pacienții să aibă o dietă echilibrată, fără excese. Doctor Laurențiu Belușică avertizează că, după o perioadă de abstinență alimentară, ca cea în care pacientul suferă de litiază biliară, pacienții au tendința de a mânca mai mult decât de obicei.
“După operația de litiază biliară, trebuie să fie niște oameni normali, trebuie să mănânce normal, trebuie să bea lichide în mod obișnuit, trebuie să-și reia acivitatea fizică în mod obișnuit pe care a avut-o și înainte de această suferință. Deci vreau să subliniez faptul că litiaza biliară este o suferință chirurgicală. În momentul în care a început să doară, să usture, să se întâmple ceva cu ea, trebuie operație. Orice amânare îmi este dăunătoare mie ca pacient“, subliniază încă o dată dr. Belușică.