În cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din București a fost realizată pentru prima oară o intervenție de implant cohlear cu electrod perimodiolar, o procedură complexă ce necesită aportul unei echipe pluridisciplinare formate din audilogi, cofochirurgi și logopezi.
Procedura utilizată în cazul copiilor care suferă de hipoacuzie neurosenzorială profundă presupune plasarea unei spire cu mai mulți electrozi de contact în interiorul urechii interne adică în cohlee. Electrozii îi vor reda auzul copilului cu ajutorul unor curenți electrici slabi care transformă sunetele din mediul exterior în informație percepută ca sonoră pe care acesta o va putea recunoaște sau interpreta ca sunete.
În fiecare an se nasc în România aproximativ 300 de bebeluși care suferă de hipoacuzie neurosenzorială profundă. Costul unei intervenții de implant cohlear cu electrod perimodiolar este de aproximativ 25.000 de euro, sumă subvenționată în unele cazuri printr-un program al Ministerului Sănătății. Din păcate, subvenția nu acoperă și costurile adiacente ale intervenției, legate de perioada de recuperare și reintegrare socială care se poate întinde până la 4-5 ani. Reprezentantul firmei Cochlear, domnul Sonke Martin, a precizat însă că, dacă s-ar realiza o gestionare mai bună a fondurilor, s-ar putea strânge mai mulți bani pentru copiii care au nevoie de un implant cohlear. "Acest lucru ar fi posibil prin implantarea tuturor copiilor surzi la vârste fragede, astfel costurile mari de până la 10.000 de euro destinate centrelor de plasament fiind economisite. În același timp, copiii pot merge la școli normale și să se bucure de o viață fericită în familiile lor", a precizat Sonke Martin.