+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu

Hernia de disc lombara–simptome, diagnostic, tratament

4pm - September 19, 2012

Hernia de disc o afecțiune de natură neurologică care, prin frecveța și implicațiile pe care le are, tinde să devină o adevarată problemă socială. Cele mai frecvente tipuri de hernii de disc sunt cele lombare.

"În general definim hernia de disc lombară ca o boală degenerativă. Asta înseamnă că implică un proces de uzură de-a lungul unei perioade mai lungi de timp, care duce la degradarea anatomică a acestui țesut aflat în spațiul intervertebral. Această degradare reprezintă o manieră prin care coloana vertebrală se solidarizează în segmentele", susține prof. univ. dr. Mircea Gorgan, Director medical la Spitalul Clinic de Urgență "Bagdasar-Arseni".

Printre cauzele care duc la apariția herniei de disc lombare, se numără si obezitatea, stilul de viață sedentar, vibrațiile excesive la care este expusă coloana sau o poziție incorectă la volan sau la birou. Odată instalată hernia de disc lombară, aceasta va cunoaște diferite stadii de evoluție.

"Prima etapă este fisurarea capsulei discului. A doua etapă este prolapsul conținutului discal, așa numita protuzie discală. În final, se produce exteriorizarea nucleului pulpos al discului în canalul medular și exprimarea unei compresiuni directe pe o structură nervoasă, de regulă, o rădăcină. Acest lucru se traduce clinic prin durere, așa numita sciatică, și este perioada care alarmează de fapt pacientul. În acest stadiu, deja boala se află într-un stadiu chirurgical. O fază mai avansată presupune desprinderea completă a acestui fragment discal, care invadează canalul medular și migrarea lui de-a lungul rădăcinii în foramenul intervetebral, ceea ce produce, de obicei, un deficit motor, deci paralizie", a adăugat prof. univ. dr. Mircea Gorgan.

În funcție de stadiul în care se află hernia de disc lombară, pacientul va resimți diverse simptome. Prof. Mircea Gorgan prezintă simptomele asociate diverselor stadii ale afecțiunii:"În prima fază apar durerile de spate, care echivalează cu faza de fisurare a capsulei discului. Urmează asocierea cu durerea care coboară pe traiectul uneia dintre rădăcinile nervului sciatic, ceea ce echivalează cu etapa de lombo-sciatică. Aceasta este, de regulă, etapa în care pacientul solicită un consult medical, fie că este vorba despre balneolog, reumatolog, neurolog, medic de boli interne. În funcție de investigațiile care se fac, se hotărăște atitudinea terapeutică de urmat."

Astfel, pentru tratarea herniei de disc lombare, pacientul poate opta pentru tratamentul farmacologic, care constă în administrarea de analgezice de uz larg și opioide, precum și ședințe de fizioterapie. În cazul în care aceste proceduri nu dau rezultate, este recomandat tratamentul chirurgical.

"După aceea (n.r. după intervenția chirurgicală), dacă totuși dorim o viață activă, este bine să ne antrenăm și să ajungem la performanțe, după ce am pășit etapă cu etapă. Dacă riscăm un efort fizic major, pentru care nu suntem pregătiți, chiar dacă avem calități fizice, undeva se va întâmpla ceva, care se va reflecta asupra structurii coloanei vertebrale, care este axul întregului organism."

Cu toate acestea, medicii specialiști recomandă prevenția în pofida diverselor tratamente pe care le poate avea hernia de disc lombară. Iată câteva sfaturi utile din partea profesorul Mircea Gorgan.

1. Pacienții trebuie să evite sedentarismul și excesul ponderal.

2. Evitarea eforturilor pentru care nu suntem dotați. Trebuie să ne măsurăm foarte bine capacitatea de efort și să nu abuzăm de un organism care nu este pregătit.

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului