+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu

Fast food vs. alimentatia sanatoasa

4pm - February 6, 2013

Era vitezei, așa cum mai este numită perioada în care trăim, determină de multe ori o viață agitată, cu un regim alimentar dezordonat, care nu conține toate substanțele necesare organismului pentru a se dezvolta armonios și a se păstra sănătos. Haideți să vedem câteva obiceiuri alimentare ale bucureștenilor.

"De regulă nu prefer fastfood-ul, dar de nevoie, pe stradă, când ți-e foame, te rezumi și la fast food. O shorma mica, un sendviș", Stângă Nicoleta în vârstă de 36 de ani. "Cam la patru zile mănânc și fast food. De obicei, când sunt în oraș nu prea găsesc mâncare sănătoasă și mănânc numai la fast-fooduri", afirmă Ene Silviu, în vârstă de 21 de ani.

"Teoretic, mâncarea sănătoasă e aia bună, dar având în vedere că nu avem timp și nu știu cine mai stă să mai gătească și acasă, fast-foodul e preferat nu doar de mine, ci de toată lumea din ziua de astăzi, din păcate", declară Valentin Elepcu, unul dintre angajații magazinelor ce comercializează fast-food,

Deși de multe ori comercianții atrag cumpărătorii prin expresii de genul ca la mama acasă, aceasta nu este decât o mască pentru mâncarea de tip fast food. Acest tip de alimentație conține aditivi foarte periculoși pentru organismal uman, precum:

• Dioxidul de sulf – deseori folosit pentru conservarea alimentelor, dar care distruge vitamina B1, atât de necesară în reglarea apetitului și transformarea carbohidraților în energie.

• Nitrații – deși fac mancarea să arate mai bine și să aibă un gust mai bun, aceștia îngreunează transportul oxigenului la creier și dau dureri de cap la propriu.

• Grăsimile artificiale – au rolul de a mări termenul de valabilitate al produselor, dar de multe ori scad calitatea și chiar durata vieții unei personae care le consumă regulat, putând provoca diabet zaharat, atacuri cardiace și alte boli grave de inimă.

• Sulfatul de amoniu – este o sustanță chimică utilizată în panificație pentru a ajuta aluatul să crească. Dacă este să ne raportăm la faptul că sulfatul de amoniu este folosit și în fabricarea bombelor, este lesne de înțeles de ce fast food-ul poate fi considerat o adevărată bombă alimentară.

Specialiștii avertizează că mâncarea de tip fast-food conține peste 300 de E-uri de genul coloranților, conservanților, îndulcitorilor sau antioxidanților, iar o masă poate ajunge și până la 1500 de calorii, în condițiile în care necesarul zilnic al unui adult tânăr, sănătos este în jur de 2000 de calorii.

O alimentație sănătoasă presupune un consum de alimente bogat în proteine, lactate, fructe, legume și dulciuri. Cu toate acestea porțiile trebuie dozate corespunzător și nu trebuie neglijată niciuna din categoriile de alimente amintite anterior.

Astfel, pentru prevenirea bolilor, specialiștii recomandă: 2 – 2,5 litri de apă/zi, 6-11 porții de făinoase, 2-4 porții de fructe proaspete, 3-4 porții de legume și zarzavaturi, 2-3 porții de prearate din carne slabă, 2-3 porții de produse lactate proaspete și doar cantități mici din grăsimi saturate și dulciuri concentrate.

Citește și:

Obezitatea, o amenintare reala asupra sanatatii omului modern

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului