Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, alături de Centrul de Imunogenetică și Virusologie – Institutul Clinic Fundeni şi Federaţia Europeană de Imunogenetică (EFI) au organizat ediţia a IV-a a manifestarii ştiinţifice: "Update in Immunogenetics & Histocompatibility". Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 25 - 27 iunie 2013, la Hotelul Hilton din Bucureşti.
Imunologia transplantului este o specialitate nouă care își croiește drumul între specialități, prin frumusețea abordării noilor tehnologii de biologie moleculară, prin semnificația rezultatelor și impactul acestora asupra deznodământului transplantului.
Atât genotiparea alelelor HLA cât și detecția și identificarea anticorpilor citotoxici sunt investigații imunologice de transplant care au nevoie de o interpretare extrem de laborioasă, iar expertiza imunologului este extrem de importantă în transplantul renal, medular, cardiac, hepatic, pulmonar, pancreatic, etc.
Alături de investigațiile imunologice pretransplant sunt foarte importante și evaluările posttransplant care urmăresc posibila apariție a rejetului subclinic, apariția neoplaziilor sau a altor complicații imunologice legate de regimurile imunosupresoare practicate, care sunt decisive în ceea ce privește evoluția pacienților transplantați.
„Update in Immunogenetics and Histocompatibility”, este la a 4-a ediţie şi “reuneşte specialişti de imunologie de transplant din întreaga Europă, fiind o manifestare ştiinţifică ce abordează toate aspectele de imunologie de transplant aferente transplantului de organ solid şi transplantului de celule stem hematopoietice periferice”, a subliniat Conf. Dr. Ileana Constantinescu, directorul Departamentului de Granturi şi Cercetare Ştiinţifică UMF “Carol Davila”.