Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti împlineşte 124 de ani.
„Este un moment special pentru spitalul nostru. Împlinim 124 de ani de existenţă. Acest lucru este cu totul special nu numai prin numărarea anilor, ci prin faptul că aşa cum fiecare om are o filozofie pentru fiecare vârstă, şi acest spital are o anumită maturitate. Într-adevăr, simţi că este un spital cu rădăcini serioase, cu profesori care au pus bazele acestei construcţii, spirituale şi materiale. Ne socotim într-un an de referinţă pentru acest spital”, spune Prof.Dr. Dan Mircea Enescu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.
Pentru managerul Spitalului, acest loc a fost o „dragoste la prima vedere”, aşa cum mărturiseşte. „Am avut în minte permanent acest spital, în timpul facultăţii, după ce am terminat facultatea, în timpul specializării m-am gândit întotdeauna la el, iar în clipa în care mi-am dat seama că are nevoie de expertiza mea, am fost fericit să pot ajunge aici indiferent în ce condiţii”, îşi aduce aminte cu emoţie Prof Dr. Dan Mircea Enescu.
Istoria Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”
Iniţial, spitalul de copii a fost deschis în casa doctorului Iuliu Barasch. După şase ani de activitate, printr-o conjunctură favorabilă, s-a mutat într-o clădire nouă, construită în stil elveţian, din strada Diaconeselor. Acolo a funcţionat până în 1886. În 1863, doctorul Gheorghe Athanasovici a preluat conducerea spitalului, fiind şi cel care a pus bazele învăţământului de pediatrie din ţara noastră. La conducerea spitalului s-a aflat şi primul pediatru specialist din ţara noastră, doctorul Constatin Nica, care a studiat medicina la Viena. În 1874, la spitalul de copii s-au înfiinţat două diviziuni, una medicală si alta chirurgicală. Ultima a fost condusă de doctorul Grigore Romniceanu. Din 1886, Secţia chirurgicală a funcţionat în strada Grigore Alexandrescu. În această nouă locaţie a luat naştere şi Secţia de boli contagioase pentru copii, fiind ameliorate condiţiile pentru micii pacienţi.
Printre medicii care şi-au legat numele de istoria Spitalului Grigore Alexandrescu se numară conferenţiarul Aurel Stroe, profesorul Mihail Manicatide, fondatorul şcolii ştiinţifice româneşti de pediatrie, conferenţiarul Alfred Rusescu, cel care a condus serviciul de clinică infantilă de la Spitalul Grigore Alexandrescu.
Odată cu reforma învăţământului din România, a luat fiinţă Clinica de Pediatrie, condusă de medicul Corneliu Constantinescu. În perioada de după 23 august 1944, clinica de pediatrie a Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” s-a dezvoltat în scurt timp, ajungând o importantă bază clinică pentru învăţământul pediatric şi asistenţa medicală a copiilor. Astfel, de la cele 85 de paturi cu care a funcţionat zeci de ani, serviciul a fost extins la 220 de paturi. Laboratoarele au fost modernizate. De asemenea, spitalul a fost dotat cu aparatură modernă.
Cea de-a doua clinică de pediatrie s-a înfiinţat, sub conducerea conferenţiarului Vasile Petrescu Coman. Din 1972, conducerea Clinicii de Pediatrie a fost preluată de conferenţiarul dr. Mircea Geormăneanu, iar după un an de profesorul Pătru Meilă. Din 1971 şi până în 1990, conducerea Spitalului clinic de urgenţă pentru copii, aşa cum a fost denumit din 1973, a fost asigurată de medicul Ion Ursuleanu, cel care s-a preocupat ca primul spital de copii din ţară şi din Balcani sa devină o bază ştiinţifică şi practică.Pe lângă chirurgie, ortopedie, urologie, chirurgie plastică, arsuri s- au dezvoltat şi secţiile de intoxicaţii şi ORL. În 1986, dr. Viorica Gheorghe a realizat repararea întregului spital şi modernizarea lui.
După Revoluţie, s-au făcut îmbunătăţiri la secţia de chirurgie şi la cea de arsuri.
După venirea doctorului Dan Enescu la Secţia de Arsuri, mortalitatea în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” a scăzut de la 10 la sută pe an la sub unu la sută. Şeful Clinicii de Pediatrie a fost numit, în 1992, profesorul Eugen Pascal Ciofu. Din 1994, conducerea spitalului a revenit profesorului Coriolan Emil Ulmeanu, cel care a acordat o atenţie deosebită pregătirii medicilor tineri, prin facilitarea specilizărilor în tară şi înstrăinătate.
Activitatea medicilor şi a întregului personal al Spitalului Clinic de Urgenţă „Grigore Alexandrescu” a fost închinată în permanenţă copilului bolnav, iar rezultatele muncii lor au fost concretizate prin reducerea constantă a mortalităţii infantile.