În cadrul conferinței despre practicile de mediere și beneficiile lor, Judecător Mădălina Afrăsinie, Președinte Secția a VI-a Comercială, Tribunalul București, a discutat despre “Impactul deciziei Curții Constituționale asupra medierii”, exprimându-și îngrijorarea cu privire la această decizie și felul în care este portretizată medierea.
După discursul de deschidere în care s-a declarat impresionată de numărul mare de persoane prezente la dezbatere, Judecător Mădălina Afrăsinie a susținut și prima prezentare a evenimentului.
Aceasta a discutat despre traseul legislativ pe care l-a urmat medierea, începând cu 2006, când a fost dată Legea nr.192 privind medierea și organizarea profesiei de mediator. După 4 ani, în martie 2010, s-a introdus obligativitatea informării și îndrumării părților la mediatori, prevedere „asigurată de dispozițiile art. 187 alin. (1) lit. f) și art.193 C.Proc.Civ. Aceasta a dus la o creștere în popularitate a procedurii de mediere, iar românii au început să descopere mai multe despre ce înseamnă medierea și beneficiile ei.
Însă, anul acesta, în luna mai, Curtea Contituțională Română (CCR) a admis prin vot unanim că prevederile art. 2 alin. 1 și alin 1-2 din Legea nr. 192/2006 sunt neconstituționale. Prin urmare, obligativitatea informării și îndrumării părților la mediator nu mai este valabilă, acest lucru reprezentând un mare dezavantaj pentru mediatorii, care oricum se confruntă cu reticența oamenilor privind acest proces, din lipsa unei informări complete și corecte.
Sănătatea Media Group a organizat ieri, 3 iulie 2014 un eveniment inedit, în cadrul căruia au fost discutate practicile de mediere și beneficiile acestora. Intitulată "Bune practici în mediere – Impactul Deciziei Curţii Constituţionale asupra Medierii", dezbaterea a reunit peste 130 de judecători, procurori și mediatori, consilieri jurdici și avocați din toată țara. Întâlnirea a fost un adevărat succes întrucât profesioniștii din sistemul juridic și mediatorii au avut ocazia să-și expună punctele de vedere privind medierea și să vină cu noi informații privind acest domeniu, ce se află în continua dezvoltare.
Vezi si:
Mediator Mirela Dragu: Aspecte practice privind medierea conflictelor individuale de munca