Luni, 8 septembrie 2014, începând cu ora 10:00, la Spitalul Clinic de Urgențe „M.S. Curie”, o echipă de medici a realizat cu succes prima implantare bilaterală din România cu noul implant „Cochlear Nucleus Profile Series”. Operatia a durat 4 ore si jumatate, iar echipa de medici a fost condusă de Conf. Dr. Gheorghe Dan Cristian, cofochirurg, şeful secţiei ORL din cadrul Spitalului Clinic de urgenţă pentru copii Marie Curie (Budimex), din aceasta facand parte şi Dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL, competenţă audiologie.
La finalul celor 4 ore si jumatate, cofochirurgul Dr. Gheorghe Dan Cristian, a declarat ca: „Operatia a decurs foarte bine, conform asteptarilor, implanturile au fost pozitionate corect, iar pacientul este foarte bine. Micutul Patrick va urma un tratament antibiotic de 7 zile dupa care va pleca acasa. Vom astepta aproximativ o luna de zile pana cand se vor vindeca complet tesuturile din jurul implantului, dupa care se va face activarea implantului si va incepe stimularea urechii interne. Urmeaza apoi proceduri de reeducare verbala si a auzului, proceduri ce il vor ajuta pe acest copil sa invate sa auda”.
„As dori sa mai accentuez faptul ca acest implant este un model nou, ultimul de la firma Cochlear care furnizeaza produse deosebite prin prisma rezultatelor obtinute. Noutatea acestui implant este conferita de faptul ca este foarte subtire. Pacientii cu implant cohlear nu au nevoie de o alta implantare de-a lungul vietii. Fiabilitatea acestor aparate este foarte buna, rar se intampla ca un implant sa nu reziste la un traumatism. Aceste implanturi sunt operatii definitive. Un oarecare dezavantaj ar putea fi dat de incarcarea financiara, dar trebuie sa ne gandim ca toate aceste costuri se amortizeaza pe parcursul vietii copilului prin prisma insertiei individului in societate”, a conchis cofochirurgul Dr. Gheorghe.
În ceea ce priveşte realizarea acestei intervenţii, dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL, competenţă audiologie mentioneaza ca: „ Recuperarea va fi destul de dificila si va fi una foarte intensa, dar cu sanse mari de reusita si insertie intr-o scoala normala. La finele operatiei s-a testat functionalitatea implantului prin stimularea nervului auditiv. Astfel, se obtin o reactie si se niste praguri care ne arata ca avem raspuns. In cazul nostru am avut un raspuns pozitiv. La activarea implantului, acesta o sa fie dat pe volum minim pentru ca pacientul sa nu se sperie de zgomotele auzite, urmand ca in aproximativ un an sa se ajunga la volumul maxim.”
Camelia Stanculeanu, mama baietelului implantat a marturisit ca: „Orele de asteptare au trecut foarte greu, insa am avut incredere in domnii doctori. Ii multumesc din suflet domnului Dr. Gheorghe pentru tot ceea ce a facut pentru copilul meu. Inca nu am reusit sa vad copilul deoarece el inca doarme.”
Patrick era pe lista de asteptare de un an de zile. In acest caz sedintele de logopedie dureaza ani de zile, insa cu cat copilul e implantat mai devreme cu atat sedintele dureaza mai putin, iar vorbirea se invata in mod natural.
Pacientul căruia i s-a efectuat implantul bilateral este un băieţel de numai 3 ani, din Giurgiu, pe nume Patrick Stănculeanu. Micuţul s-a născut prematur, cu o lună mai devreme decât ar fi trebuit, deşi nu existau semne că va fi aşa. După naştere a stat la terapie intensivă încă o lună pentru ca plămânii lui să devină suficient de dezvoltaţi pentru a putea respira fără ajutor. La vârsta de un an şi câteva luni Patrick a fost diagnosticat cu hipoacuzie bilaterală neurosenzorială profundă. Din acel moment, singura dorinţă a mamei lui a fost să îl vadă pe Patrick că aude, că poate vorbi, şi că astfel devine copilul normal pe care şi l-a dorit. Acasa il asteapta surioara lui in varsta de 7 ani care este foarte nerabdatoare sa se joace si sa vorbeasca cu fratele ei mai micut.
Dispozitivul cu electrod Contour Advanced vine în completarea portofoliului de implanturi Nucleus realizat de firma Cochlear, noutatea sa constând mai ales în dimensiunile reduse ale implantului, de doar 3,9 mm grosime. Astfel, implantul Nucleus Profile Series este cel mai subţire implant din lume şi, din aceasta lună, este şi la dispoziţia pacienţilor din România.