Excelența în sistemul medical de urgență a fost tema centrală a unei conferinței naționale organizată la Târgu Mureș. S-au discutat problemele sistemului de urgență, încercând să se găsească și soluțiile aferente acestora.
"Noi încercăm să întărim sistemul din toate punctele de vedere, astfel încât absolvenții, rezidenții, să rămână să lucreze acasă", a declarat prof. univ. dr. Mircea Beuran, șeful Clinicii de Chirurgie de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca.
Una dintre probleme ridicate de specialiștii prezenti la dezbatere a fost cea a acoperii costurilor pentru tratarea pacientului cu politraumă, în contextul în care, acesta vine la Unitatea de Primiri Urgențe, unde este stabilizat și apoi trimis într-una din secțiile spitalului pentru continuarea tratamentului.
"Un astfel de caz (n.r. politraumă) costă foarte mult, deformând acea alocare de resurse pe care o face CNAS în funcție de indicele de complexitate al cazului, plătind prin tarif pe caz ponderat. Ministerul Sănătății lucrează de aproximativ două luni la un program de completare a programului de urgențe în secțiile din spital pentru a acoperi această diferență de cheltuieli între tariful pe caz ponderal și costurile reale a unor cazuri extreme", a declarat dr. Vasile Cepoi, ministrul Sănătății.
"O urgență nu poate să aștepte două, trei, nouă luni...să fie decontată. Timpul de lucru pe o urgență se leagă de minute, de secunde, de ora de aur și așa mai departe", a explicat prof. univ. dr. Mircea Beuran, șeful Clinicii de Chirurgie de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca.
Soluțiile găsite la acest nivel au fost legate de adoptarea unor strategii de creștere a fondurilor dedicate Sănătății, precum și posibilitatea înființării centrelor de nivel 1 pentru reducerea problemelor de organizare. Cu toate acestea, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Raed Arafat, consideră sistemul medical de urgență unul destul de performant.
"Putem să spunem ca și concepție de sistem că suntem comparabili cu alții. Ca și realizare în cadrul sistemului, mai avem mult de lucru. Și pe resursele umane și pe anumite infrastructuri. Dar stăm mult mai bine decât în alte părți, în sistem. Continuitatea ne-a permis să menținem un nivel, să asigurăm o capacitate a sistemului de urgență, care funcționează. Ca orice sistem, nimic nu e perfect, încă mai e mult de lucrat și mult de perfecționat în el", a declarat Dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătății.
Discuțiile din cadrul Conferinței Naționale "Excelență în sistemul medical de urgență în spitalele din România" au fost sintetizate sub forma unor propuneri care vor fi înmânate ministrului Sănătății și premierului României.
Citește și:
Mircea Beuran, despre infiintarea centrelor de primiri urgenta
A fost inaugurata Unitatea de Primiri Urgente de la Targu Mures