+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu

Audierea copilului in Instanta, un “teren fragil” care ridica probleme pentru specialist

8am - April 17, 2014

Specialiștii reuniți ȋn cadrul conferinție "Necesitatea expertizei psihologice a copilului și familiei ȋn procesul de stabilire a condițiilor exercitǎrii autoritǎții pǎrintești" au subliniat faptul cǎ audierea ȋn instanțǎ a copilului este un „teren fragil” care ridicǎ numeroase probleme.

„Am mulți colegi care judecǎ dosare de divorț și știu cȃt de mult se preocupǎ sǎ gǎseascǎ cea mai bunǎ modalitatea de comunicare ȋn cazul audierii de minori. Este dificil ȋn acest proces de audiere sǎ te debarasezi de toate cazurile pe care le ai ȋntr-o zi pe umerii tǎi și sǎ te focusezi 100%  pe dialogul cu minorul. Avem  220 de judecǎtori, ȋncǎrcǎtura este de 1900 de dosare, iar fiecare cere atenție. (...) Este foarte greu sǎ gǎsești cuvintele potrivite pentru a ȋndepǎrta frica copilului. Ȋn realitatea, existǎ necesitatea ca cineva sǎ furnizeze niște instrumente care sǎ ajute judecǎtorii sǎ gȃndeascǎ mai punctual.”, a declarat preşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei.

De asememenea, judecǎtorul a adresat și cȃteva provocǎri psihologilor aflați ȋn salǎ ȋn cadrul conferinței: „Haideți sǎ vedem cum ne puteți ajuta sǎ ȋnțelegem ce este interesul superior al minorului? Cum aș putea sǎ stabiliesc un contact cu un monor abuzat care vine cu o frica din start fațǎ de orice strǎin? Cum pot sǎ comunic eficient cu un minor? Cum ne dǎm seama dacǎ pǎrinții au facut o obsesie ȋn ceea ce privește dorința de primire a custodiei?”

Laura Andrei, președintele Tribunalului București, a declarat cǎ ȋn prezent, la nivelul țǎrii, ne confruntǎm cu o situație dramaticǎ a copiilor lǎsați ȋn grija bunicilor sau a altor rude de cǎtre pǎrinții plecați sǎ munceascǎ ȋn strǎinǎtate: „Dincolo de aceastǎ zonǎ ȋn care  judecǎtorii ȋncearcǎ sǎ stabilieascǎ discernǎmȃntul copilului, mai este un palier și anume zona penala. Vorbim despre minorii autori de infracțiuni, minori victime dar și despre cazul ȋn care minorul pleacǎ din zona de victimǎ și ajunge sǎ fie autor. (...) Pǎrinții sunt mȃnați de nevoile financiare sǎ plece ȋn strǎinǎtate ȋnsǎ acest comportament ajunge sǎ aibǎ ca rezultat adevarate drame pentru copii. Vorbim despre infracțiuni sau chiar sinucideri ȋn rȃndul acestora.”,  a mai precizat președintele Tribunalului București.

La inițiativa dr. Simona Maria Vlǎdica, evenimentul "Necesitatea expertizei psihologice a copilului și familiei ȋn procesul de stabilire a condițiilor exercitǎrii autoritǎții pǎrintești”, desfǎșurat pe 4 aprilie, a fost organizat de Tribunalul București, Institutul de Psihologie Judiciarǎ și Sǎnǎtatea Media Group.

Vezi si:

Practica unitara in ascultarea minorului si evaluarea psihologica a parintilor – o necesitate in procesele de divort

Alienarea parentala, o realitate a zilelor noastre

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP