+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu

Al 7-lea implant cohlear realizat de echipa de medici de la Clinica Urechii la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din Bucuresti

3pm - May 29, 2014

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu a gazduit din nou echipa de medici de la Clinica Urechii pentru a efectua cel de-al 7 lea  implant cohlear.

Pacientul Arsene Alexia  a fost diagnosticat cu hipoacuzie profunda la urechea dreapta si hipoacuzie severa la urechea stanga la varsta de 3 ani, in compartimentul de audiologie si vestibulometrie al spitalului clinic de urgenta pentru  copii “Grigore Alexandrescu “.

Fetita a  fost protezata auditiv,  bilateral timp de 2 ani  cu castig functional auditiv mediu la urechea stanga si absent la urechea dreapta, iar in acest sens echipa de implant a Clinicii Urechii a luat  decizia de a efectua implantul cohlear pe urechea dreapta .

Pe data de 6.04.2014 s-a efectuat implantul cohlear cu un dispozitiv medical de ultima generatie, introducerea portelectrodului si activarea intraoperatorie a implantului fiind o reusita.

Dupa 30 de zile copilul o sa revina in  compartimentul de audiologie al spitalului pentru activarea implantului,

Fetita va purta implantul cohlear pe urechea dreapta si aparatul auditiv pe urechea stanga .Chirurgia de implant cohlear a constat in introducerea prin tehnica "soft surgery" cu abord prin fereastra rotunda largita a unui electrod perimodiolar . Astfel " soft surgery " inseamna abordul cohleei prin orificiul natural catre scala tympani , adica prin fereastra rotunda evitand astfel frezarea unui nou orificiu si implicit distructia structurilor intracohleare .

Deasemenea toate etapele ce implica frezarea se efectueaza inaintea deschiderii ferestrei rotunde pentru o protectie cat mai buna a cohleei . Nu in ultimul rand insertia atraumatica a electrodului necesita pregatire si experienta din partea chirurgului . In acest caz pacienta a beneficiat de electrodul perimodiolar ce asigura o protectie in plus a structurilor din urechea interna si un contact precis cu terminatiile nervoase auditive.

Implantul cohlear este un tip special de proteza auditiva pentru copii si adultii cu hipoacuzie bilaterala profunda , adica pentru acei pacienti care nu se descurca in conversatii nici cu ajutorul celor mai puternice proteze auditive . Spre deosebire de protezele auditive traditionale , care utilizeaza structurile urechii  ramase functionale , amplificand semnalul sonor , implantul cohlear aduce informatii sonore si le transmite direct nervului auditiv prin curenti electrici slabi , fara a mai strabate calea conventionala formata din urechea externa , medie si interna . Implantul cohlear poate fi efectuat incepand cu varsta de 18 luni . Acesta consta intr-un echipament electronic care furnizeaza senzatii auditive : sunete , zgomote , vorbire . Implantul cohlear permite deficientilor de auz o comunicare verbala reala , un mod natural de invatare a limbii, lucru care nu se poate realiza cu proteze auditive la pacienti cu hipoacuzie neurosenzoriala profunda pentru ca acestia nu pot percepe toate frecventele necesare deprinderii vorbirii.

In Romania se depisteaza atat prin screeningul auditiv efectuat la nastere cat si pe parcusul primilor ani de viata aproximativ 4000 de copii cu deficiente auditive definitive . Numai o treime din acestia beneficiaza in cadrul hipoacuziilor neurosenzoriale profunde de implantul cohlear.

In februarie 2014 s-a adresat un memoriu Ministerului Sanatatii privind situatia pacientilor care necesita implant cohlear . Organizatile nonguvernamentale sprijina intentia ministerului de a generaliza procedurile de depistare precoce a surditatii prin screening audiologic neo-natal si solicita deasemenea masuri concrete pentru implicarea neconditionata si directa a parintilor in decizia de achizitionare a dispozitivului medical implantabil . Se mai propune usurarea si transparenta procedurilor de finantare , de achizitie precum si scurtarea lantului decizional prin elaborarea unui set clar de criterii in baza carora se se ia decizia privind recomandarea de implant cohlear si includerea pacientului in Programul National de profil.

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP