+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++ Health & Beauty Expo - Fa din sanatatea ta, frumusetea ta! +++ Gala Sanatatii - Locul de intalnire al valorilor din sanatate +++ Conferinta Nationala a Pacientilor - Cel mai important eveniment dedicat pacientilor din Romania +++ Conferinta Bebe Sanatos - Cel mai important eveniment dedicat cresterii si ingrijirii copilului, in primii 3 ani de viata

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu

Pregatirea psihologica preoperatorie, obligatorie!

Lipsa unei pregătiri psihologice adecvată înainte de o intervenție chirurgicală este o problemă care poate traumatiza pacientul pentru tot restul vieții. Pregătirea emoțională a pacienților presupune măsuri care să asigure adaptarea bolnavului la condițiile de viață din spital, relaționarea cu membrii familiei, precum și o atitudine amiabilă din partea medicilor care trebuie să le explice pacienților săi detalii despre natura bolii, ce presupune intervenția chirurgicală și care sunt consecințele sale.

Din păcate, în România, puține sunt situațiile în care pregătirea psihologică preoperatorie este realizată. Posturile bolcate din Sănătate și salariile deloc motivante, îi determină pe din ce în ce mai mulți medici să părăsească țara. Așa se face că, numărul traumelor cauzate de o pregărite psihologică preoperatorie neadecvată sunt tot mai dese. "În urmă cu 13 ani, băiatul meu, în vârstă de patru ani la vremea respectivă, a fost luat de lângă noi şi pus pe masa de operaţie, fără o pregătire psihologică prealabilă", declară o pacientă. Ca urmare a acestui incident, copilul a rămas cu traume. În prezent îi este frică de medici, halate şi seringi.

"Susțin din toată inima existența, nu a unui, ci a doi, trei psihologi într-un spital, care să stea de vorbă cu fiecare pacient în parte", a declarat conf. univ. dr. Laurenţiu Beluşică, șeful Secție de Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgență MIRA "Dimitrie Gerota" din București.

Ca urmare a discuțiilor privind pregătirea psihologică preoperatori a pacienților din cadrul dezbaterii "Legislaţia - aliat sau duşman al pacienţilor din România?!", a fost propusă introducerea unei reglementări în noua lege a pacienţilor care să stipuleze necesitatea pregătirii psihologice a pacienţilor înainte de operaţie cu ajutorul unei echipe complexe, din care să facă parte şi un psiholog.

„Legislaţia – aliat sau duşman al pacienţilor din România?!" este un eveniment marca Sănătatea Media Group, organizat în parteneriat cu Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, susținut de Alianta pentru Sănătate din România și sponsorizat de Novartis, Bristol-Myers Squibb, Lawg, Amgen, Medcenter și Sanofi.

Citește și:

Problemele pacientilor dezbatute cu ocazia Zilei Europene a Pacientilor

Problemele sistemului de sanatate, semnalate de dr. Rodica Tanasescu

sigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

SITEMAP