Un studiu recent, arată ca o substanţă chimică din usturoi este mult mai eficientă în combaterea toxiiinfecţiilor alimentare decât două dintre cele mai utilizate
Un compus, numit sulfură de dialil, poate distruge stratul mucos protector seceretat de anumite bacterii şi care le apără de acţiunea unor antibiotice.
În comparaţie cu două antibiotice mult uzitate - eritromicină şi ciprofloxacin - sulfura de dialil este nu doar mai puternică, ci şi acţionează într-un timp mult mai scurt.
Rezultatele au fost obţinute de cercetătorii de la Washington State University, care au testat acţiunea substanţei extrase din usturoi asupra bacteriilor din genul Campylobacter, care determină cele mai multe cazuri de toxiinfecţii alimentare în SUA, Marea Britanie şi, foarte probabil, în multe alte ţări ale lumii. Cauza o reprezintă consumul de alimente contaminate, în special carne de pui crudă sau insuficient gătită.
Dr. Michael Konkel, de la Universitatea de Stat din Washington, a declarat: "Acest lucru este foarte interesant, deoarece acest compus are potenţialul de a reduce factoul de producere a bacteriilor în mediu şi în aprovizionarea cu alimente. Campylobacter este cea mai frecventă cauză bacteriană de toxiinfecție alimentară în Statele Unite şi, probabil, din lume."
În afară de toxiinfecţii alimentare manifestate prin dureri abdominale, diaree şi febră, bacteriile Campylobacter se află la originea a aproximativ o treime dintre cazurile de sindrom Guillain-Barré, o maladie rară şi severă, care poate duce la paralizii.
Sursa: Televiziunea Medicala