Consumul zilnic de nuci conduce la creșterea sănătății spermei la bărbați, arată un studiu publicat în jurnalul Biology of Reproduction. Conform acestuia, bărbații care au consumat mai mult de 12 săptămâni echivalentul a două mâini de nuci, au înregistrat o îmbunătățire a formei, mișcării și vitalității spermatozoizilor.
Efectul benefic al nucilor se datorează de fapt acizilor grași care se găsesc în compoziția acestora. Dr. Allan Pacey, profesor androlog la Universitatea din Sheffield a declarat: "Există studii evidente care au demonstrate faptul că dieta unui bărbat influențează în mod direct numărul și calitatea spermatozoizilor produși de testicule."
Cu toate acestea nu se știe încă dacă suplimentele de nuci îmbunătățesc și fertilitatea masculină. Statisticile arată că 1 din 6 cupluri este infertil, iar 40% dintre cupluri nu pot avea copii din cauza infertilității masculine. Indiciile arată că una dintre cauzele infertilității la bărbați ar fi numărul mic de spermatozoizi produs sau incapacitatea acestora de a „înota", precum și forma și dimensiunile mici. De aceea, următorul pas al studiului constă în monitorizare unor cupluri infertile și a rezultatelor pe care acestea le vor avea în urma unei cure cu nuci aplicată bărbaților.
Nucile, sursă de omega-3
Studiul a fost realizat pe un număr de 117 de bărbați cu vârste cuprinse între 21 și 35 de ani, care au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a consumat 75 g de nuci, echivalentul a 3 nuci pe zi și un grup a exclus din dietă acest aliment. Coordonatorul studiului, prof. Wendie Robbins de la UCLA's Fielding School of Public a declarat la finele studiului: "Am constatat o îmbunătățire majoră a parametrilor spermatozoizilor la grupul care a consumat nuci. Pe de altă parte, la bărbații care nu au mâncat cele 3 nuci, nu s-a constatat nicio modificare a spermatozoizilor." Explicația vine din parte co-autorului studiului, Catherine Carpenter, de la UCLA Centre for Human Nutrition, care este de părere că nucile sunt o sursă de acizi omega-3 și de aceea au aceste rezultate supra spermatozoizilor.
Acizii Omega-3 sunt materii grase, care fac parte din categoria acizilor grași polisaturați. Conform statisticilor, cantitatea zilnică consumată de Omega-3 este în jur de 0,4 g. Cu toate acestea, cantitatea recomandată este de 2,4 g la bărbaț și 2,2 g la femeie. Acești acizi grași sunt indispensabili pentru sănătate, contribuind și la buna funcționare a sistemului cardiovascular, previne cancerul de prostata și diminuează riscul de dezvoltare a maladiei Alzheimer.
Autor : Diana Tudor
Sursa : BBC