+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Miercuri, 15 August 2012 12:41

musetelMușețelul este una dintre cele mai cunoscute și folosite plantele medicinale din România. Denumit popular și romaniță, acesta are puternice proprietăți antiinflamatorii, antiseptice, analgezice, antispastice, antialergice, sudorifice, emoilente, anestezice locale și cicatrizante. Mușețelul poate fi preparat în diverse moduri pentru a putea fi folosit apoi în diverse scopuri terapeutice.

 

Ceaiul și uleiul de mușețel, două leacuri foarte bune

Una dintre cele mai cunoscute rețete, benefică în tratarea tulburărilor digestive, de somn sau a intoxicațiilor alimentare, este infuzia sau ceaiul de mușețel. Prepararea acestuia nu mai este un secret pentru nimeni: se adaugă într-o cană cu apă fierbinte o lingură de flori de mușețel după care se acoperă preț de câteva minute cu un capac sau o farfurie. Este recomandat să se bea 2-3 căni pe zi până la dispariţia simptomelor.

Infuzia de flori de mușețel mai poate fi folosită și pentru băi locale sau generale. Băile locale cu infuzie de muşeţel sunt recomandate persoanelor care au leziuni vasculare acute sau cronice. Se pun aproximativ 50 g de flori, tulpină şi frunze într-un tifon, la care se adaugă 4-5 litri de apă fierbinte și se lasă la infuzat timp de 15 minute într-un vas acoperit. Temperatura apei de baie trebuie să fie de maximum 40 de grade Celsius.

Băile generale din infuzie de ceai de mușețel sunt și ele recomandate mai ales în cazul afecțiunilor pielii sau ale infecțiilor și asta deoarece substanţele active din muşeţel ajung prin piele foarte repede în circuitul sangvin. Pentru băile generale, se recomandă prepararea unei cantități de 5 litri de soluție obținută în urma fierberii mușețelului mărunțit în 5 litri de apă, care apoi să fie adăugată în cada obișnuită de baie. Înainte însă de baia terapeutică, este recomandat un duș care să elimine excesul de sebum care astupă porii.

Și uleiul din mușețel poate fi folosit pentru băile terapeutice. Acestea poate fi obținut prin îmbibarea cu alcool concentrat a florilor de mușețel, care apoi trebuie adaugate într-un vas care trebuie închis și ținut la întuneric timp de aproximativ 12 ore. După aceea, se adaugă ulei de floarea-soarelui și se fierbe pe baie de aburi timp de 2-3 ore. Se lasă să se răcească, se strecoară şi se toarnă în sticle închise la culoare, care să se poată închide ermetic. Uleiul astfel obținut trebuie păstrat la loc răcoros și întunecos. Uleiul din mușețel este un foarte bun calmant, iar băile generale cu ulei de mușețel și inhalațiile sunt recomandate pentru tulburările de somn și stres.

Masajul local, pe abdomen, cu ulei de muşeţel este indicat în cazul indigestie, diareei, meteorismului sau sindromului colonului iritabil.

Compresele cu ulei sunt foarte bune pentru indigestia însoţită de stări de greaţă. Persoanele cu cistită pot pune comprese cu ulei în zona inferioară a spatelui.

Mușețelul mai poate fi preparat și sub forma unei paste medicinale prin amestecarea a 3 linguri de flori cu 250 de ml de apă. Pasta creată se aplică cu ajutorul unor comprese în zonele afectate, fiind foarte eficientă în cazul leziunilor vasculare.

Protejați-vă de radiații cu preparatele din mușețel!

Preparatele ce au în compoziție mușețel sunt indicate în cazul persoanelor care vor să se protejeze de radiații și asta deoarece mușețelul are proprietăți antispastice, antiinflamatoare, anestezice şi antiseptice. Ceaiul de muşeţel este indicat și pentru bolile de piele, ale mucoaselor, precum şi în infecţii şi în inflamaţii ano-genitale.

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

abraconstruct.ro
Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP