Sunǎtoarea este o plantǎ ȋntalnitǎ destul de des ȋn mai toate zonele țǎrii noastre. Planta ȋnflorește din iunie pȃna ȋn septembrie și este utilizatǎ ȋn principal ca adjuvat ȋn cazul persoanelor care suferǎ de depresie, anxietate, obosealǎ, lipsa poftei de mâncare și insomnii. Alte utilizări includ palpitații, simptomele menopauzei, tulburarea de hiperactivitate (ADHD), tulburarile obsesiv-compulsive și asteniile de sezon.
Utilizarea sunătoarei datează ȋncǎ din vremea Greciei Antice. Sunătoare este reprezentativǎ pentru Europa, dar se gǎsește destul de frecvent și în SUA și Canada, pe marginea drumurilor, ȋn pajiști sau păduri.
Utilizare:
• Depresie ușoară până la moderată;
• Anxietate și agitație;
• Lipsa concentrǎrii;
• Nevralgie;
• Tulburări de somn;
• Afecțiuni hepatice și biliare;
• Ulcerul gastric;
• Afecțiuni ale cavitǎții bucale;
• Tratamentul local al arsurilor;
Modalitǎți de administrare:
Infuzie. La o lingurițǎ de plantǎ marunțitǎ sau un pliculeț, se adaugǎ 200 ml de apǎ fiartǎ. Se acoperǎ pentru a se infuza, se lasǎ 15-20 de minute, dupǎ care se strecoarǎ și se bea de preferințǎ neȋndulcit, 2-3 cǎni pe zi.
Macerat ȋn ulei. Aproximativ 20 g de plantǎ mǎrunțitǎ, se amestecǎ cu 20 ml de alcool. Se lasǎ 12 ore dupǎ care se adaugǎ 200 ml ulei de floarea soarelui. Se introduce preparatul ȋn baie de abur timp de trei ore. Se lasǎ la macerat aproximativ douǎ, trei ore, dupǎ care se strecoarǎ și se depoziteazǎ ȋn sticle de culoare ȋnchisă ȋntr-o camarǎ rǎcoroasǎ. Ȋn stare maceratǎ se utilizeazǎ pentru tratamentul afecțiunilor digestive, hepatice și biliare.
Cataplasme. Se realizeazǎ o infuzie de 30 grame de plantǎ uscatǎ la un litru de apǎ, se lasǎ sǎ se infuzeze dupǎ care se strecoarǎ. Ȋn lichidul obținut se introduc comprese care se vor aplica pe rǎni sau pentru tratarea nevralgiilor.
Contraindicații:
Sunătoare este sigurǎ pentru majoritatea oamenilor, atunci când este utilizatǎ pe termen scurt. Ȋn anumite cazuri totuși, aceasta poate provoca unele reacții adverse, cum ar fi: anxietate, iritabilitate, stomac deranjat, oboseală, senzație de gură uscată, amețeli, dureri de cap, erupții cutanate, diaree, furnicături. Sunǎtoarea mai poate avea și un efect de fotosensibilizare ȋn cazul unor persoane.
Sarcina și alăptarea: Efectele sunǎtoarei sunt necunoscute atunci cȃnd sunt utilizate ȋn sarcinǎ și ȋn perioada de alǎptare. Cu toate aceste, este nerecomandată utilizarea ȋn astfel de perioade.
Infertilitatea: Dacă pacienta dorește sǎ concepǎ un bebeluș utilizarea acestei plante nu este indicatǎ, mai ales dacǎ persoana a avut anterior probleme de fertilitate.
Sunătoare poate interacționa cu unele medicamente, facȃndu-le pe acestea sǎ ȋși piardǎ efectul. Din acest motiv, este important să discutați cu medicul curant sau cu farmacistul înainte de a utiliza cura cu sunătoare.
Atenție! Sunătoare interacționeazǎ și cu efectul anticoncepționalelor, prin diminuarea eficienței acestora. Ȋnainte de a utiliza tratamentul, ȋn special persoanele care suferǎ de afecțiuni cronice sau grave trebuie sǎ discute cu medicul.
Autor: Lavinia Radu