Semințele de in conțin aproximativ 27 compuși ce previn apariția cancerului dar care aduc și alte beneficii organismului.
Vechii egiptenii foloseau semințele de in atȃt ȋn scopuri nutritive dar și medicinale, mai ales cǎ semințele oleaginoase sunt bogate ȋn acid alfa-linolenic, un acid gras esențial benefic în tratamentul bolilor de inimǎ, bolilor inflamatorii intestinale dar și al artritei.
Semințele de in au și un efect laxativ ceea ce le transformǎ ȋntr-un bun remediu ȋmpotriva constipației, ȋn același timp utilizate ȋn dietele de slabire. Specialiștii recomandǎ utilizarea semințelor de in și ȋn cazul altor boli precum: un nivel ridicat al colesterolului, menopauzǎ sau cancer. Semințele de in sunt bogate ȋn substanțe nutritive, fiind o sursǎ excelentǎ de fibre și acizi grași omega 3 și omega 6. Mai mult, semințele de in sunt o sursǎ importantǎ de fosfolipide, esențiale pentru funcționarea normalǎ a creierului.
Studii recente au arǎtat faptul cǎ semințele de in au un efect protector ȋmpotriva cancerului iar ȋn studiile clinice realizate pe animale, acizii grași omega-3 acizi din semințe au inhibat incidența tumorilor dar și dezvoltarea acestora.
Beneficiile semințelor de in:
• Creșterea nivelului de energie, vitalitate și rezistență
• Previn chiagurile de sȃnge
• Protejeazǎ ȋmpotriva cancerului
• Scade nivelul de colesterol din sȃnge
• Scad hipertensiune arterială
• Regleazǎ nivelul de zahar din sȃnge
• Adjuvant ȋn bolile inflamatorii, inclusiv artritǎ
• Adjuvat ȋn bolile de piele sau ȋn caz de piele uscatǎ
• Laxativ natural
• Intensificǎ metabolismul și au un impact pozitiv asupra managementului greutății corporale
Contraindicații:
Semintele de in pot încetini rata de absorbție a medicamentelor orale sau a altor elemente nutritive, dacă sunt luate în același timp. Se recomandǎ ca persoanele care suferǎ de diabet zaharat sau schizofrenie sǎ consume alte surse de acizi grași omega-3, precum peștele. Deși studiile au arǎtat faptul cǎ un consum regulat de pește reduce riscul de degenerescențǎ macularǎ, un studiu recent, a arǎtat faptul cǎ dietele bogate ȋn acid alfa-linolenic pot crește substanțial riscul de a dezvolta acesta boalǎ ocularǎ.
Deși existǎ multe studii clinice, ȋncǎ nu se cunosc cu exactitate efectele consumului de semințe de in ȋn cazul pacienților care suferǎ de cancer de prostatǎ. Ȋn acest sens sunt necesare mai multe studii clinice, ȋnsǎ specialiștii recomandǎ ca barbații care suferǎ de cancer de prostatǎ sǎ aleagǎ alte surse de acizi grași omega-3 precum peștele sau uleiul de pește.
Semințele de in sunt recomandate ȋn cantitǎți moderate și anume nu mai mult de douǎ lingurițe pe zi.
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
Anghinarea
Eucaliptul
Proprietatile medicinale ale busuiocului