+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Joi, 28 Februarie 2013 14:08

 

busuiocBusuiocul (Basilici Herba) este o plantǎ ce iubește lumina soarelui. Acesta este orginarǎ din India, ȋnsǎ este utilizatǎ ȋn foarte multe zone ale lunii de cȃteva secole. Planta este consideratǎ ȋn anumite zone ale lumii o plantǎ sacrǎ, fiind utiliatǎ și pentru preparearea de agheasmǎ.

 

 

Busuiocul a ajuns ȋn Europa ȋn secolul al 16-lea, ȋnsǎ acesta era deja cutivat de indieni de aproape 5000 de ani. Aceastǎ plantǎ este ȋntȃlnitǎ ȋn grǎdini și poate fi cultivatǎ și pe balcon ȋntr-un ghiveci. Busuiocul este folosit ȋmpotriva spasmelor gastrice, pierderea poftei de mâncare, gaze intestinale sau renale, ȋn caz de retenție de lichide, rǎceli, negi și infecții parazitare. Acesta este, de asemenea, utilizat pentru a trata mușcǎturile de insecte sau de șarpe.  Femeile folosesc, uneori, busuiocul după nașterea copilului pentru a stimula circulația sângelui și pentru a stimula secreția de lapte matern. Unii oameni utilizeazǎ busuiocul ȋmpotriva respirației urȃt mirositoare prin folosirea plantei ȋn gargarǎ.

De la busuioc se utilizeazǎ semințele, frunzele și florile pentru efectele sale antispastice, expectorante, antifungice, dar și aromatice. Planta poate fi utilizatǎ sub formǎ de infuzie, pulbere, tincturǎ, ulei volatil sau bǎi terapeutice. Busuiocul previne boli precum astmul, infarctul, ateroscleroza, dar și infecțiile. Aroma de busuioc poate fi consideratǎ un adjuvant ȋn caz de depresie sau pentru reȋmprospǎtarea memoriei.

Utilizare:

Uz intern:

Infecții puternice

Cistitǎ

Sinuzitǎ

Rǎcealǎ 

Gripǎ

Bronșitǎ

Viroze

Dureri de cap

Anxietate

Depresie

Obosealǎ 

Stres

Spasme gastrice

Pierderea poftei de mȃncare

Boli renale

Febrǎ

Uz extern:

Negi

Ulcerații

Ȋnțepǎturi de insecte

Afte bucale

Gonoree

Leucoree

Stomatite

Contraindicații:

Utilizat ȋn alimentație, busuiocul este o plantǎ sigurǎ, iar ȋn cantitǎți normale poate fi utiliat și ȋn scop terapeutic, ȋnsǎ pe termen scurt. La unele persoane, busuioc poate provoca un nivel scăzut de zahăr ȋn sânge. 

Busuiocul poate avea unele efecte adverse atunci cȃnd este utilizat pentru perioade lungi de timp. Mai mult, acesta conține estragol, o substanțǎ chimicǎ ce poate crește riscul de a devolta cancer la ficat. Ȋn cazul femeilor ȋnsǎrcinate sau care alǎpteazǎ, busuicul este sigur atunci cȃnd se utilieazǎ ȋn cantitǎți mici. La copii, consumul unor cantitați mari de busuioc ar putea produce unele efecte adverse. De asemenea, ȋn cazul unor persoane, atunci cȃnd se utilizeazǎ extern busuiocul, acesta poate produce alergie, caracterizatǎ prin apriția unor erupții cutanate.

Citește și:

Proprietatile medicinale ale sofranului

Volbura (Rochita-randunicii)

Matreata bradului, un imunostimulator natural

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului