Nǎsturelul (Nasturtium officinale) crește și înflorește în special ȋn zonele unde existǎ apǎ. Planta este utilizatǎ cu succes ȋn tratamentul infecțiilor virale, al indigestiei și ȋmpotriva tusei.
Frunzele sale verzi sunt adunate, de obicei, în timpul verii și pot fi folosite chiar și ȋn supe sau salate datoritǎ gustului lor ușor picant. Nǎsturelul conține vitamina A, B2, B6, C, E, iod, potasiu, fier, cupru, fosfor, calciu și glicozide, toate importante pentru buna funcționare a organismului. Acesta se poate consuma ȋn salatǎ, sub formǎ de suc sau infuzie. Năsturelul are proprietăţi remineralizante, hiperparatiroidice, depurative și antiscorbutice, fiind recomandat pentru curele de detoxifiere a organismului dar și ȋn cazul asteniei de primǎvarǎ.
Un studiu realizat recent de cǎtre cercetǎtorii de la Universitatea Southampton sugereazǎ faptul cǎ nǎsturelul poate preveni cancerul mamar și chiar poate opri dezvoltarea tumorilor. Ȋn cadrul cercetǎrii, specialiștii au observat cǎ voluntarii care au consumat 80 de grame de nǎsturel pe zi, sub formǎ de salatǎ, aveau un nivel mai mare de molecule care luptau ȋmpotriva cancerului.
Utilizare:
Uz intern:
• Gingii umflate
• Respirație urȃt mirositoare
• Afte bucale
• Dureri de cap
• Anxietate
• Guta
• Bronșitǎ
• Purificǎ sȃngele
• Pietre la rinichi
• Scorbut
• Boli renale
• Afrodisiac
Uz extern:
• Artritǎ
• Dureri de urechi
• Eczeme
• Scabie
• Negi
Contraindicații:
Nǎsturelul nu este indicat ȋn cazul persoanelor care suferǎ de ulcer gastric, ulcer intestinal și nici ȋn formele severe de hiopotiroidism. De asemenea, nu se recomandǎ ca plantǎ sǎ fie utilizatǎ la de copiii mai mici de 4 ani.
Nu se recomandǎ utilizarea nǎsturelului ȋn timpul sarcinii deoarece acesta poate produce un avort spontan. Nu existǎ date despre efectul plantei ȋn cazul femeilor care alapteazǎ, motiv pentru care nu se recomandǎ utilizarea nici la aceastǎ categorie de pacienți.
Autor: Lavinia Radu
Citește și: