Alianța pentru Sănătate din România, alături de Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, s-au reunit în cadrul târgului Rommedica pentru a discuta pe marginea noii legi a Sănătății. La întâlnire au participat și reprezentanții asociațiilor de pacienți care fac parte din cele două formațiuni.
Astfel, președintele Alianța pentru Sănătate din România, Cristian Hotoboc a vorbit despre propunerile venite din partea asociațiilor de pacienți, membre ale alianței, în ceea ce privește administrarea, finanțarea și eficientizarea sistemului de sănătate. Independența Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, reformarea sistemului de sănătate prin organizarea de stat și privată a instituțiilor sanitare, precum și dialogul social sunt doar câteva dintre propunerile enunțate de Cristian Hotoboc referitoare la administrarea sistemului de sănătate.
În ceea ce privește finanțarea sistemului sanitar, cea mai importantă idee a fost subliniată de dr. Vasile Barbu, președintele Asociația Națională pentru Protecția Pacienților: "Trebuia să facem o evaluare a costurilor reale ale sistemului de sănătate, să vedem ce este pe contribuție, ce este pe stat. Pornind de la acest principiu, noi ar trebui să știm cât avem pe asigurare, cât avem pe coplată. Apoi, este partea cealaltă: cine poate să contribuie, atât la prima de asigurare sau la plata coplății. Cine nu poate, trebuie ajutat, dar nu din Fondul pentru Sănătate, ci din fondurile sociale. Pe această dezbatere ar fi trebuit ministerul să meargă."
În ceea ce privește eficientizarea sistemului de sănătate din România, reprezentanții Alianței pentru Sănătate din România au propus stabilirea pachetului de bază de servicii medicale, implementarea sistemului informatic unic integrat, precum și clasificarea unităților sanitare, excluzând însă criteriul diversității de servicii medicale oferite.
Dr. Rodica Tănăsescu este cea care a trasat concluziile întâlnirii, apreciind că există și în prezent numeroase contradicții și neclarități ale proiectului de lege a Sănătății. "O să studiem toate drafturile care apar oficial sau neoficial și vom încerca să facem în așa fel încât daca apare o lege nouă în această vară să fie o lege care să respecte cât de cât drepturile pacienților și capacitatea medicilor de a susține aceste drepturi", a declarat dr. Rodica Tănăsescu.
Proiectul de Lege privind modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății, la rubrica Transparență decizională.
Citește și:
Noi organizatii membre in Alianta pentru Sanatate din Romania
Share