+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++ Health & Beauty Expo - Fa din sanatatea ta, frumusetea ta! +++ Gala Sanatatii - Locul de intalnire al valorilor din sanatate +++ Conferinta Nationala a Pacientilor - Cel mai important eveniment dedicat pacientilor din Romania +++ Conferinta Bebe Sanatos - Cel mai important eveniment dedicat cresterii si ingrijirii copilului, in primii 3 ani de viata

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Home Stiri Medicale Stiri Medicale Problemele sistemului de sanatate, semnalate de dr. Rodica Tanasescu

13 martieÎn contextul elaborării unor propuneri de proiect de lege a pacientului în urma dezbaterii "Legislaţia - aliat sau duşman al pacienţilor din România?!", este esenţial să cunoaştem avantajele, dar mai ales dezavantajele pe care le are pacientul în actualul sistem de sănătate din România. Rolul de a le evidenţia i-a revenit doamnei Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naționale de Medicina Familiei.

 

O primă problemă evidenţiată de Rodica Tănăsescu a fost aceea a bugetului alocat sănătăţii: "Avem în jur de 3% din PIB pentru Sănătate. Normal ar fi să avem măcar 6%, în condiţiile în care alte ţări din Uniunea Europeană alocă până la 12% din PIB-ul ţării." O altă disfuncţionalitate a sistemului de sănătate scoasă în evidenţă de preşedintele Societăţii Naționale de Medicina Familiei a fost birocratizarea sistemului. În acest sens, a declarat: "Mi-a fost solicitată de către ministrul Sănătăţii o listă a obligaţiilor birocratice pentru a putea fi ajustate sau excluse. Nu a fost luată în considerare. Ba din contră, de atunci au fost introduse noi obligații birocratice."

Lipsa unor programe de prevenire este o altă problemă a sistemului sanitar românesc. "Nu trebuie să aşteptăm ca pacientul să fie pe moarte. Trebuie să facem programe de profilaxie. Astfel şi sistemul medical va fi mai eficent", a adăugat Rodica Tănăsescu.

Concluzionând, dr. Rodica Tănăsescu a declarat: "Avem un sistem medical care funcţionează rău. Cu toate acestea, pacienţii au încredere în medicii lor de familie şi asta datorită unei relaţii de lungă durată. Trebuie să rezolvăm însă problemele pacienţilor!"

„Legislaţia – aliat sau duşman al pacienţilor din România?!" este un eveniment marca Sănătatea Media Group, organizat în parteneriat cu Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, susținut de Alianța pentru Sănătate din România și sponsorizat de Novartis, Bristol-Myers Squibb, Lawg, Amgen, Medcenter și Sanofi.

Citește și:

 

Autoritatile din domeniul sanitar sustin elaborarea unei legi a pacientului

Av. Ion Ilie Iordachescu: Asigurarea de malpraxis este o masura de protectie a personalului medical

Problemele pacientilor dezbatute cu ocazia Zilei Europene a Pacientilor

 

Share

sigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Gala Sanatatii Avocatul Medicului
SITEMAP