Proiectul "Buna Guvernare prin Integritate şi Responsabilitate în Sistemul de Sănatate Românesc" a fost lansat miercuri, de cǎtre Ministerul Sǎnǎtǎții.
Cu acest prilej, ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat cǎ proiectul a fost creat pentru „a preveni corupţia şi de a asigura un climat de integritate şi responsabilitate în sistemul sanitar".
"O astfel de provocare este, inclusiv, gestionarea judicioasă a fondurilor alocate, care sprijină statul să garanteze sănătatea populaţiei. Pe acest palier se întâlnesc extrem de multe tendinţe sau interese chiar. Pe de-o parte, eforturile Guvernului de a asigura suportul activităţilor din sănătate, în contextul economic dat, cerinţele de egalitate şi de accesibilitate ale cetăţenilor în sistemul de asigurări de sănătate, încurajarea competiţiei pe criterii de performanţă, pe furnizori de servicii medicale, conform principiilor unei pieţe libere, susţinerea şi promovarea cercetării medicale şi tehnologiilor medicale şi asigurarea motivaţiei, chiar a practicii, în România pentru profesioniştii sistemului", a declarat ministrul Ladislau Ritli.
Ministrul Sǎnǎtǎții crede cǎ o problemǎ foarte mare este faptul cǎ: "Cetăţenii Românei se plâng de calitatea serviciilor medicale şi de costul acestora, profesioniştii sunt deziluzionaţi de salarii, de dotarea tehnică.", a subliniat Ladislau Ritli.
Ȋmpreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătății dorește eficientizarea cheltuirii banilor publici prin utilizarea unor instrumente de verificare a activităţilor din sistem, folosindu-se de mijloace informatizate.
Partener al Ministerului Sănătăţii în proiect este Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, al cǎrei director, Alexandru Cumpănaşu, a declarat cǎ structura se va axa pe analiza achiziţiilor publice şi frauda din sistem, nu pe corupţia personalului medical. Acesta a mai precizat că vor exista 6 experţi la nivel central şi câte unul în fiecare judeţ, la Direcţia de Sănătate Publică.
Conform Ministerului Sǎnǎtǎții, ȋn prezent, se lucrează la organizarea Departamentului de Integritate, după care se va începe instruirea personalului timp de un an, apoi departametul ȋși va începe activitatea, cu analiza achiziţiilor retroactive.
Citește și:
Ministerul Sanatatii propune reorganizarea spitalelor ca fundatii
Share