Durerile de cap sunt o problemă foarte frecventǎ, iar datele statistice aratǎ faptul cǎ acestea afecteazǎ 40% dintre adolescenți și adulți. Pe lȃngǎ stres, durerile de cap pot fi cauzate și de contracția mușchilor gâtului, sau de diferite afecțiuni. Reflexoterapia, știința care pornește de la ideea că la nivelul mȃinilor și al picioarelor existǎ zone reflexogene reprezentative pentru fiecare organ al corpului, poate trata cu succes aceste dureri de cap.
Durerile de cap cauzate de stres sau de anxietate au ca simptomatologie: tensiune, sinusuri blocate, dar și unele tulburǎri ale stomacului. Un alt motiv pentru apariția durerilor de cap poate fi reprezentat de prezența unei infecții. Reflexoterapia poate atenua aceste simptome și poate induce pacientului o stare de relaxare.
Reflexoterapia realizatǎ la nivelul tǎlpii piciorului
Reflexoterapia realizatǎ la nivelul piciorului poate fi utilǎ ȋn scǎderea tensiunii și a stresului prin eliberarea senzație de imobilitate de la nivelul coloanei vertebrale cervicale. Mai mult, reflexoterapia poate ajuta o persoană să identifice debutul unui dureri de cap sau migrene prin ȋnvǎțarea pacientului sǎ descopere simptomele inițiale care apar înainte de instalarea durerii de cap.
Zonele reflexogene pentru coloana vertebrala sunt situate ȋn interiorul tǎlpii sau pe marginea acesteia. Partea medială a piciorului drept corespunde cu partea dreaptă a coloanei vertebrale, iar partea medială a piciorului stâng corespunde cu partea stângă a coloanei vertebrale. Lucrul cu zona reflexogenǎ spinalǎ poate calma durerile de cap precum și durerile care apar la nivelul spatelui inferior.
Reflexoterapia realizatǎ la nivelul mȃinii
Reflexoterapia la nivelul mȃinilor este o tehnicǎ eficientǎ pentru alinarea durerilor de cap. Dureri de cap se trateazǎ prin aplicarea de presiune la nivelul primelor articulații de la degete. Stimularea părților laterale ale degetelor ajută la relaxarea gâtul și a mușchii umerilor. Durerile de cap, de sinusuri și alergiile pot fi ameliorate prin stimularea fiecărui deget ȋn parte, ȋn afara de degetul mare. O zonǎ reflexogenǎ, indicatǎ ȋn tratarea durerilor de cap este, de asemenea, partea cărnoasă dintre degetul mare și degetul arătător. Cu toate acestea, specialiștii afirmǎ cǎ această tehnică nu ar trebui să fie practicatǎ ȋn cazul femeilor ȋnsǎrcinate.
Un studiu realizat de cercetǎtorii danezi a arǎtat faptul cǎ la pacienții care sufereau de dureri de cap și migrene, simptomele s-au ameliorat dupǎ realizarea unor sedințe de reflexoterapie. De asemenea, atȃt starea generalǎ cȃt și nivelul de energie au fost îmbunătățite. Mai mult, pacienții au reușit sǎ interpreteze mai bine semnalele date de organism.
Reflexoterapia este o practicǎ neinvaziv și, în general, este sigurǎ pentru pacienți. Cu toate acestea, se recomandă prudență atunci când se practicǎ reflexoterapia în timpul sarcinii, iar reflexoterapia trebuie evitatǎ la pacienții care:
• Suferǎ de o boală infecțioasă.
• Au suferit recent o intervenție chirurgicalǎ pentru ȋndepǎrtarea unei tumori maligne.
• Dacǎ pacientul prezintǎ răni, arsuri, infecții la nivelul tǎlpilor sau al mainilor.
• Suferǎ de trombozǎ venoasǎ profundǎ sau flebită.
• Dacǎ este sub tratament medicamentos puternic.
Reflexoterapia este mai eficientǎ ȋn cazul durerilor de cap cauzate de stres sau anxietate, fiind mai puțin eficientǎ ȋn cazul durerilor de cap grave cauzate de o boalǎ.
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
Reflexoterapia si scleroza multipla
Ce afectiuni sunt tratate cu ajutorul reflexoterapiei?