+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu
Marţi, 19 Martie 2013 13:09

reflexoterapiaReflexoterapia a devenit, ȋn prezent, un adjuvat ȋn ceea ce privește tratamentul sclerozei multiple. Specialiștii susțin cǎ  acestǎ terapie ajutǎ la diminuarea durerii, ȋmbunǎtǎțește funcția vezicii urinare, insomnia sau tulburǎri de somn, senzație de amorțeală dar și multe alte simptome date de acestǎ maladie.


Scleroza multiplǎ este consideratǎ o boală autoimunǎ ce atacǎ sistemul nervos central.  Un țesutul denumit mielinǎ ȋnconjoarǎ fibrele nervoase ale sistemului nervos central și conduc impulsurile electrice cǎtre diferte parți ale creierului. În scleroza multiplǎ, mielina a disparut în mai multe zone, lasȃnd ȋn urmǎ un țesut cicatricial, denumit plǎci sau leziuni.
Pe lȃngǎ tratamentul medicamentos, medicina alternativǎ este utilizatǎ de unii dintre pacienții care suferǎ de sclerozǎ multiplǎ, fie cǎ este vorba de yoga, meditație, acupunctură sau reflexoterapie. Specialiștii afirmǎ cǎ prin stimularea unor "puncte reflexe", corpul este echilibrat energetic, ȋn special organele cu care se lucreazǎ, iar acest lucru duce la inducerea unei stǎri de relaxare.
Ȋn timpul unui ședințe de reflexoterapie, terapeutul se va axa pe sistemul nervos central, dar și pe stimulare și relaxare, cu o atenție deosebită la puncte reflexe specifice sistemului nervos și sclerozei multiple. Reflexoterapia lucreazǎ și la nivel emoțional mai ales cǎ reprimarea emoțională conduce la o incapacitate de a privi spre viitor, iar pentru corp duce la confuzie musculară și mentală și apoi atrofie. Diagnosticul de sclerozǎ multiplǎ este unul foarte greu atȃt pentru pacient, cȃt și pentru familia acestuia. Diferite cercetǎri au demonstrat modul ȋn care stresul poate avea efecte negative asupra sistemului imunitar, iar acest lucru se rǎsfrȃnge și asupra stǎrii psihice a pacientului care poate fi deprimat, anxios sau furios.


Unul dintre studiile care verificǎ importanța reflexoterapiei ȋn cazul slerozei multiple este și cel realizat de cǎtre  Institutul Scoțian de Reflexologie. Timp de 8 sǎptamȃni, 14 pacienți cu sclerozǎ multiplǎ, de diferite vȃrste, au  realizat sǎptamȃnal o ședințǎ de reflexoterapie. Evaluarea voluntarilor s-a fǎcut la ȋnceputul studiului și la sfȃrșitul acestiia. Ȋn acestǎ perioadǎ cercetǎtorii au urmǎrit cele mai frecvente simptome ȋn cazul pacinților cu sclerozǎ, apoi au analizat dacǎ au apǎrut modificǎri la nivelul acestora. Pentru a putea compara, cercetǎtorii au ȋmpǎrțit voluntarii ȋn douǎ grupuri. Rezultatele studiului au arǎtat faptul cǎ participanții la ședințele de reflexoterapie au manifestat o îmbunătățire de aproximativ 45% ȋn ceea ce privește simptomatologia, comparativ cu o ameliorare de 13% în grupul de control. Cercetǎtorii au afirmat cǎ reflexoterapia oferǎ beneficii terapeutice  voluntarilor, mai ales în primele șase săptămâni de tratament, dar pentru ca rezultatele sǎ fie cu adevǎrat vizibile sunt necesare mai multe sǎptamȃni de reflexoterapie.


Alte studii au indicat faptul cǎ pacienții care beneficiazǎ și de tratament  reflexoterapeutic au prezentat o atenuare a simptomelor motorii, senzoriale și ale problemelor căilor urinare. Mai mult, și senzațiile anormale precum furnicăturile sau amorțelala au fost semnificativ îmbunătățite dupǎ trei luni de reflexoterapie.
Reflexoterapia utilizatǎ ȋmpreunǎ cu tratamentele alopate poate ameliora simptomele și poate ȋmbunǎtǎți calitatea vieții la pacienții care suferǎ de sclerozǎ multiplǎ, iar noi cercetǎri ȋn domeniul tratamentelor pentru scleroza multiplǎ se realizeazǎ ȋn prezent. Cu toate acestea, ȋnainte de o ședințǎ de reflexoterapie, consultați medicul curant.

Autor:Lavinia Radu


Citește și:

Reflexoterapia - terapia prin maini si picioareexplore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP