Cercetǎtorii au descoperit cǎ, împreună cu terapia medicală, fizioterapia poate ajuta la menținerea sub control a astmului. Fizioterapia se concentrează pe dezvoltarea mușchilor respiratori, fenomen ce poate ȋmbunǎtǎți respirația la aceastǎ categorie de pacienți.
În cadrul ședințelor de fizioterapie, terapeuții ȋnvațǎ pacienții sǎ respire corect, ceea ce pe termen lung poate avea numeroase beneficii. Prin intermediul fizioterapiei, pacienții pot ȋnvǎța cum sǎ aibǎ o posturǎ corectǎ sau o poziție corectǎ de somn care să extindă în mod corespunzător pieptul și plămânii pentru ca aceștia sǎ funcționeze mai bine. De asemenea, există diferite tehnici de fizioterapie care pot ajuta la eliminarea excesului de mucus prezent în căile respiratorii, mai ales cǎ ȋndepărtarea acestuia scade riscul de infecții.
Ȋn funcție de particularitǎțile pacientului, fizioterapeutul va crea un program personalizat pentru acesta. Mai mult, pacientul va deveni mai activ iar calitatea vieții acestuia este ȋmbunǎtǎțitǎ. Multe persoane care suferǎ de astm nu realizeazǎ exerciții fizice deoarece considerǎ cǎ ȋn acest mod simptomele lor se vor agrava, ȋnsǎ ȋn tratamentul astmului exercițiile joacǎ un rol important iar pentru a fi realizate corect, pacientul trebuie sǎ apeleze la ajutorul unui fizioterapeut.
Sfaturi pentru managementul astmului:
• Utilizați medicamentele prescrise de medic
• Mergeți ȋn mod regult la controale
• Utilizați inhalatorul în mod regulat pentru a preveni o criza astmaticǎ
• Pǎstrați-vǎ la fel de activ fizic și dacǎ este posibil realizați exerciții fizice. Este important ca atunci cȃnd ȋncepeți un program de exerciții fizice sǎ ȋncepeți treptat și sǎ fiți sfǎtuit de un specialist ȋn domeniu care cunoaște starea dumneavostrǎ.
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
Fizioterapia si bolile respiratorii
Fizioterapia - indicatii, optiuni