Fizioterapia este o practicǎ cu ajutorul cǎreia mușchii, articulațiile și membrele superioare și inferioare ȋși recapǎtǎ mobilitatea. Fizioterapia este o disciplină care are la bazǎ diverse procedee provenite atât din medicina tradiționalǎ, cȃt și din cea modernǎ. Fizioterapia este utilizatǎ frecvent ca o metodǎ de recuperare dupǎ o boalǎ sau un traumatism, dar poate fi utilizatǎ și pentru a ȋmbunǎtǎții circulația sau pentru a ameliora durerea. Fizioterapia nu este o terapie dureroasǎ și nu poate fi practicatǎ decȃt de cǎtre un specialist.
Opțiunile de tratament ȋn fizioterapie includ o gamă largă de terapii: de la programe de exerciții fizice, la electroterapie și pȃnǎ la tehnici de eliberare a cǎilor respiratorii.
Ce anume include fizioterapia?
Existǎ mai multe tipuri de tratamente pe care fizioterapia le utilizeazǎ iar acestea sunt:
Masajul - Terapia prin masaj este adaptatǎ ȋn funcție de nevoile pacientului și are ca efect creșterea mobilitǎții și a flexibilitǎții.
Hidroterapia - În timpul unei sesiuni de hidroterapie, un fizioterapeut va încuraja pacientul sǎ se miște ȋn apǎ pentru a crește mobilitatea articulațiilor. Hidroterapia mai este utilizatǎ și pentru a stimula activitatea nervoasǎ.
Electroterapia - Electroterapia este utilizatǎ, ȋn primul rȃnd, pentru a reduce durerile musculare și pentru a ajuta la regenererea țesutului muscular.
Terapia fizicǎ - Fizioterapeuții utilizeazǎ o varietate de exerciții fizice și de stretching pentru a ȋmbunatǎții flexibilitatea și pentru a reduce rigiditatea muscularǎ.
Ce afecțiuni trateazǎ fizioterapia?
Fizioterapia trateazǎ aproape orice boalǎ care afecteazǎ mușchii, nervii sau articulațiile. Cu toate acestea, poate trata și afecțiuni precum cele respiratorii dar și leziuni cǎpǎtate ȋn urma unei activitǎți sportive.
Durerile musculare: Fizioterapia poate reduce rigiditatea și durerea și poate încuraja fluxul de sȃnge cǎtre mușchi.
Leziunile sportive: Sportivii apeleazǎ adesea la fizioterapie pentru a reduce durerea provocatǎ de accidentǎri dar și pentru a-și spori flexibilitatea.
Artrita: Bolile precum artrita reduc mobilitatea articulațiilor, ȋnsǎ fizioterapia ȋncearcǎ sǎ inverseze acest proces. Ȋn cazul ȋn care pacienții au o vȃsta ȋnaintatǎ, fizioterapeutul va adapta programul ȋn funcție de starea generalǎ de sǎnǎtate a acestora.
Problemele respiratorii: Fizioterapia este utilizatǎ, destul de des, la pacienții cu fibrozǎ chisticǎ, deoarece aceasta ușureazǎ respirația și ȋmbunǎtǎțește postura pacientului.
Recuperare medicalǎ. Recuperarea medicalǎ prin fizioterapie este foarte importantǎ și poate fi folositǎ atȃt ȋn cazul bolilor, cȃt și dupǎ unele traumatisme grave. De exemplu, programele pentru bolile cardiace și pulmonare vor ajuta pacienții prin ȋmbunǎtǎțirea circulația și prin refacerea funcțiilor normale ale corpului. În cazul în care o persoană a suferit un accident grav, fizioterapia poate facilita procesul de vindecare sau poate chiar diminua durerea.
Cum decurge o ședințǎ de fizioterapie?
Ȋntr-o primǎ instanțǎ, specialistul va examina pacientul pentru a identifica problemele cu care se confruntǎ și pentru a putea concepe un plan de tratament. Fizioterapeutul trebuie sǎ afle atȃt detalii despre problemele generale de sǎnǎtate cȃt și depre fobiile sau alergiile pacientului. Ȋn funcție de nevoile acestuia, specialistul va alege una sau mai multe terapii.
Fizioterapia este consideratǎ o terapie extrem de eficientǎ, mai ales cǎ cercetǎrile evidențiazǎ faptul cǎ aceastǎ ȋmbunǎtǎțește recuperarea, dar are și un rol foarte important ȋn stoparea agravǎrii bolii.
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
Sorin Oprescu a verificat Centrul de recuperare din cadrul Spitalului de Boli Cronice Sf. Luca