+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Marţi, 16 Aprilie 2013 09:54

ruptura-gleznaGlezna  este una dintre cele mai importante structuri ce poartă greutatea organismului. Ca un rezultat al acestei funcții și din cauza structurii sale, glezna este una dintre zonele corpului cel mai frecvent rănitǎ. În fiecare an, aproximativ douǎ milioane de persoane suferǎ entorse, fracturi sau chiar rutpuri la nivelul gleznei. Reabilitarea gleznei trebuie să se facă încet și cu precauție.

Leziunile de la nivelul gleznei duc la durere severă, umflături, vânătăi și la incapacitatea de a plasa orice fel de greutate pe gleznǎ. După o perioadă de imobilizare, timp ȋn care oasele se  vindecǎ, specialistul poate realiza cu pacientul diferite exerciții de reabilitare concepute special pentru a restabili puterea și  mobilitatea gleznei.

Este esențial să se consolideze mușchii din jurul gleznei, iar acest lucru se poate realiza prin practicarea unor exerciții  la domiciliu sau la cabinetul fizioterapeutului,  pentru a evita șansele apariția unor altor leziuni la nivelul gleznei. Atunci când aceste exerciții sunt realizate la domiciliu, ele se vor realiza într-un ritm moderat, astfel ȋncȃt pacientul sǎ nu simtǎ disconfort. Încercați să repetați  exercițiile de 5- 10 ori ȋn timpul fiecarei sesiuni de antrenament.

 

Exerciții izometrice pentru gleznǎ

 

• Eversiuni izometrice - În timp ce stați așezat, plasați exteriorul piciorului rănit pe perete sau pe o ușǎ ȋnchisǎ. Împingeți cu piciorul în perete pentru a provoca o contracție a mușchilor.Țineți această contracție musculară timp de 15 secunde. Relaxați-vă 10 secunde.

• Inversiuni zometrice – Ȋn timp ce stați așezat, plasați interiorul piciorului rănit pe perete sau pe o ușǎ ȋnchisǎ. Împingeți cu piciorul în perete pentru a provoca o contracție a mușchilor.Țineți această contracție musculară timp de 15 secunde. Relaxați-vă 10 secunde.

Efectuați acest exercițiu numai atunci când glezna s-a vindecat și poate susține greutatea corpului. Începeți prin a sta în fața unui scaun pe care ȋl țineți pentru stabilitate. Ridicați cǎlcȃiele de pe sol și stați pe degetele de la picioare. Stați ȋn această poziție timp de aproximativ cinci secunde și apoi folosiți o mișcare lentă și controlată pentru a reduce cǎlcȃiul înapoi pe sol. Repetați de 10 de ori acest exercițiu, de trei ori pe zi. 

 

Și urmǎrorul exercițiu trebuie să fie efectuat numai atunci când glezna poate suporta greutatea corpului: stați cu piciorul rănit la o ȋnalțime puțin mai sus decȃt piciorul care nu prezintǎ nicio leziune. Păstrați piciorul sǎnǎtos pe podea și schimbați ȋncet greutatea organismului de pe un picior pe altul, astfel că organismul sǎ fie susținut doar de picior rănit. Stați ȋn această poziție pentru o secundă și apoi reveniți la poziția inițalǎ. Încercați să efectuați trei seturi a cȃte 10 repetǎri. Ȋnainte de a realiza aceste tipuri de exerciții discutați cu medicul dumeavoastǎ, mai ales cǎ specialistul vǎ poate oferi un sfat personalizat.

 

                                                                                                                                                                                     Autor: Lavinia Radu

 

Citește și:

Fizioterapia si bolile respiratorii

Fizioterapia - indicatii, optiuni

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Pizza Sector 3
Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului