Tratamentul pentru cancerul pulmonar este o procedură ce poate implica: ȋndepǎrtarea chirurgicalǎ a cancerului, chimioterapie sau radioterapie, precum și combinații ale acestor tratamente.
Decizia legatǎ de tipul de tratament utilizat pentru pacienții diagnosticați cu aceastǎ afecțiune, se va lua cunoscȃnd localizarea şi gradul tumorii, precum şi starea de sănătate generală a pacientului.
Ȋndepǎrtarea chirurgicalǎ a tumorii
O intervenție chirurgicalǎ ȋn cazul cancerului pulmonar este o procedurǎ chirurgicalǎ majorǎ, care necesitǎ anestezie generalǎ, spitalizare, și ȋngrijire sǎptǎmȃni sau luni dupǎ operație.
În urma procedurii chirurgicale, pacienţii pot avea dificultăţi de respiraţie, senzaţie de lipsă de aer, durere şi slăbiciune. Riscurile chirurgicale includ complicații cauzate de sângerări, infecţii precum şi complicaţii legate de anestezia generalǎ.
Procedura chirurgicală aleasă depinde de mărimea şi localizarea tumorii, tratamentul chirurgical presupunȃnd ȋndepǎrtarea acesteia și a parechimului ȋnconjurǎtor ȋn unele cazuri.
Aproximativ 10% -35% din cazurile de cancer pulmonar pot fi vindecate chirurgical, ȋnsǎ, din pǎcate, tratamentul chirurgical nu este întotdeauna o rezolvare, deoarece tumorile pot afecta și alte organe sau pot recidiva ulterior.
Rezecția pulmonarǎ se recomandǎ ȋn cancer pulmonar stadiu I și II, ȋn cazul ȋn care pacienții nu prezintǎ simptome ale invaziei mediastinalǎ sau invazia organelor vecine. Deşi o tumorǎ poate fi anatomic potrivitǎ pentru rezecție, o intervenţie chirurgicală nu poate fi posibilǎ dacǎ persoana are alte afecţiuni grave (cum ar fi afecțiuni ale inimii sau boli pulmonare severe), care ar limita capacitatea lor de a supravieţui unei operaţii. Ȋn ceea ce privește pacienții care suferǎ de cancer pulmonar ȋn stadiul III și IV, rezecția nu este recomandatǎ.
Lobectomia se realizeazǎ prin ȋndepǎrtarea lobului ȋn care se gǎsește tumora. Atunci când o lobectomie este realizatǎ cu succes, ȋn cazul cancerului pulmonar diagnosticat ȋntr-un stadiu precoce, ea oferă o şansă de supravieţuire pe termen lung, de obicei, fǎrǎ recurenţă a cancerului.
Pneumonectomia se realizeazǎ în cazul în care tumora este mare, răspânditǎ dincolo de un singur lob, sau în cazul în care se află în zona centrală a plămânilor. Procedura implică îndepărtarea unui plamȃn ȋntreg , operația fiind potrivitǎ pentru acele persoane care pot tolera viaţa cu un singur plămân.
Segmentectomia este utilizata pentru ȋndepărtarea unei pǎrti de plǎmȃn. Această operaţiune se efectuează, de obicei, pentru cancerul pulmonar diagnosticat ȋn stadiu precoce sau pentru pacienții care nu sunt suficient de sănătoși pentru o pneumonectomie.
Toracoscopia video-asistatǎ reprezintǎ o metodǎ minim invazivǎ ȋn tratamentul cancerului pulmonar, este asemǎnǎtoare toracoscopiei clasice, diferența dintre cele douǎ proceduri fiind datǎ de modul de a vizualiza cavitatea toracicǎ.
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
Cancerul pulmonar