+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 15 August 2012 16:08

prostataProstatectomia radicală este o intervenție chirurgicală ce presupune extirparea prostatei, a veziculelor seminale și a ampulelor deferențiale ce este aplicată pacienților care suferă de cancer de prostată.

 

De obicei, bărbații care suferă de cancer de prostată se prezintă la medicul specialist urolog pentru o simptomatologie urinară joasă, adică prezența nocturiei (a urinărilor dese în timpul nopții) cu jet slab. Aceste simptome indică prezența unei tumori într-unul dintre loburile prostatice.

Diagnosticarea cancerului de prostată se face printr-o analiză de sânge numită PSA, care verifică antigenul specific prostatic. Valori ridicate ale PSA-ului pot indica prezența cancerului prostatic, însă există posibilitatea ca acestea să fie crescute și din cauza altor afecțiuni. În România, cancerele de prostată se operează în stadii avansate și asta din cauza lipsei de educație medicală a pacienților. Asist. univ. dr. Cristian Surcel, medic specialist urolog la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă și Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni afirmă că PSA-ul trebuie să devină și în România un examen medical de rutină. "Screeningul cancerului de prostată poate începe la 45-50 de ani în cazul bărbaților care nu au rude de gradul 0-1 cu istorie oncologică. Pentru cei care au în familie, rude, părinți, frați, surori, chiar bunici cu cancer de prostată, screeningul trebuie să înceapă undeva la 40-45 de ani."

De asemenea, medicul urolog este de părere că bărbații care au avut în tinerețe frecvente prostatite, devenite ulterior acute, chiar cronice, sindrom dureros cronic pelvin cu dureri la urinare sau alte simptome de acest gen, să intre într-un program de monitorizare atentă.

Prostatectomia radicală este o metodă relativ recent introdusă pentru tratament pentru cancerul de prostată local avansat. Ca metodă alternativă ce a fost folosită până acum câțiva ani, cancerul de prostată era tratat cu ajutorul radioterapiei combinată cu tratamentul cu hormoni. Acestă metodă terapeutică a cancerului de prostată presupune însă și unele efecte secundare. Pe de altă parte, experiența medicilor specialiști de la Institutul Clinic Fundeni a demonstrat că 5 din 10 pacienți care sunt supuși intervenției de prostatectomie se vindecă, spre deosebire de cei care recurg doar la tratamentul medicamentos.

Astfel, prostatectomia este o intervenție chirurgicală ce presupune anestezierea generală cu intubație oro-traheală, ce oferă pacientului și medicului un confort chirurgical mai mare și asta deoarece procedura presupune o intervenție profundă într-o zonă îngustă. Timpii operatori sunt standardizați. Intervenția începe prin limfodisecția loco-regională care permite continuarea intervenției și extirparea tumorii prostatice.

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Sitemap - Politica de confidențialitate - Politica de retur - Regulile magazinului