Herpesul genital este o boalǎ cu transmitere sexualǎ destul de comunǎ care afecteazǎ atȃt bǎrbații cȃt și femeile. Caracteristicile herpesului genital includ: durere, prezența senzației de mâncărime și apariția rǎnilor în zona genitalǎ.
Herpesul genital este cauzat de virusul herpes simplex (HSV), iar contactul sexual neprotejat este principalul mod ȋn care boala se rǎspȃndește. După infecția inițială, virusul intrǎ ȋntr-o stare latentǎ în organism, putȃnd recidiva la anumite intervale de timp, sau atunci cȃnd sistemul imunitar este slǎbit.
Deși nu existǎ niciun tratament specific pentru herpesul genital, medicamentele pot controla simptomele. O persoanǎ poate sǎ fie infectatǎ cu HSV și totuși sǎ nu prezinte semne vizibile de herpes. Virusul poate fi transmis ȋn perioada ȋn care este inactiv, ȋnsǎ se transmite ȋn special atunci cȃnd este activ, la contactul cu ulcerațiile care apar la nivelul pielii.
Cauzele care duc la apariția herpesului genital
Virusul pǎtrunde ȋn organism prin fisurile existente la nivelul pielii sau prin membranele mucoase ale gurii, vaginului, rectului sau ale uretrei.
Există două tipuri de virus herpes simplex:
• HSV-1 – este cel mai frecvent tip și apare, de obicei, ca leziune herpeticǎ la nivelul gurii și pe buze.
• HSV-2 – este tipul de virus care afecteazǎ doar organele genitale și zona inghinalǎ.
Deoarece virusul nu rezistǎ ȋn afara corpului, este aproape imposibil ca infecția sǎ fie luatǎ de pe capacul closetului, de pe prosoape sau de pe alte obiecte folosite de o persoanǎ infectatǎ.
Se estimează că aproximativ unul din opt oameni au virusul HSV-2 iar aproximativ 80% din aceștia nu știu cǎ au virusul. Femeile ȋnsǎrcinate care au herpes genital ȋn timpul nașterii pot transmite foarte rar boala la bebeluș, ȋnsǎ cȃnd acest lucru se ȋntȃmplǎ poate duce la dezvoltarea unor afecțiuni grave.
Simptomatologia herpesului genital
Simptomele pot apărea ȋn termen de patru până la cinci zile de la contactul cu virusul, dar, de asemnea, poate dura săptămâni, luni sau chiar ani înainte ca herpesul genital sǎ se dezvolte.
Cele mai multe dintre simptome sunt tipice și apar de fiecare datǎ cȃnd hepesul se dezvoltǎ la nivelul pielii:
• Stare generală de rău, cu simptome asemănătoare gripei: febră, oboseală, dureri de cap, inflamarea ganglionilor;
• Înțepături, mâncărime sau furnicături în zona genitală sau ȋn zona anusului;
• Apar mici blistere dureroase, de culoare roșie ȋn zona genitală sau ȋn cea anală;
• Durere la urinare cauzatǎ de contactul cu rǎnile;
Primul episod de herpes genital este, de cele mai multe ori, cel mai dureros. Episoadele recurente au, de obicei, tendința de a deveni mai blânde ȋn ceea ce privește simptomatologia, iar leziunile se vindecǎ mai ușor.
Diagnosticarea herpesului genital
Medicul poate diagnostica herpesul genital doar pe baza unui examen fizic. Cu toate acestea existǎ anumite teste de laborator pe care pacientul le poate face pentru a fi sigur cǎ este vorba de herpes.
Anticorpii anti-HSV. Acest test analizează o probă de sânge pentru a depista prezența anticorpilor pe care organismul ȋi produce ȋmpotriva virusului HSV.
Cultura viralǎ. Acest test presupune prelevarea unui eșantion de țesut sau a unei mici bucǎți de ranǎ pentru a fi examinatǎ în laborator.
Tratamentul herpesului genital
Tratamentul recomandat pentru a calma durerea și pentru a preveni răspândirea virusului este medicamentația antiviralǎ, timp de aproximativ o sǎptǎmȃna ȋn funcție de gravitatea leziunilor.
Medicul poate recomanda, de asemenea, creme sau unguente antivirale care se vor aplica direct pe ranǎ.
Existǎ și unele mǎsuri pe care pacientul le poate lua, pentru a calma durerea sau disconfortul și care pot accelera vindecarea. Acestea includ:
• Aplicarea de gheațǎ pe răni
• Bǎi ȋn apă caldă
• Utilizarea de haine largi
Prevenirea herpesului genital
Pentru a preveni apariția herpesului, recomandarile sunt aceleași ca și ȋn cazul altor infecții cu transmitere sexualǎ. De reținut este faptul cǎ herpesul genital este foarte contagios ȋn perioada ȋn care leziunile cutanate sunt prezente. Se recomandǎ evitarea relațiilor sexuale sexuale ȋn perioada ȋn care herpesul genital este prezent. Se recomandǎ:
• Utilizați prezervativ din latex ȋn timpul fiecǎrui contact sexual!
• Limitați numǎrul de parteneri sexuali!
• Evitați contact sexual în cazul în care unul dintre parteneri are un focar de herpes ȋn zona genitalǎ sau analǎ!
Citește și: