+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Marţi, 19 Februarie 2013 13:09

 

operatie-colonLa pacienții care suferǎ de cancer de colon, o operație chirurgicală efectuată în mod corespunzător este esențială pentru ca rezultate sǎ fie favorabile. În majoritatea cazurilor, intervenția chirurgicalǎ implică o rezecție a cancerului primar și a ganglionilor limfatici din acea regiune.

 

Există mai multe tipuri de proceduri chirurgicale utilizate în tratamentul cancerului de colon, ȋn funcție de dimensiunea și rǎspȃndirea cancerului, medicul va alege procedura potrivitǎ pentru pacient. 

 

În primele stadii de cancer de colon, polipi pot fi eliminați printr-o procedurǎ medicalǎ  numitǎ polipectomie. Spre deosebire de colectomie, aceste proceduri nu implică tăierea peretelui abdominal. Operația este realizatǎ laparoscopic, și implicǎ realizarea unei incizii mici la nivelul abdomenului, incizie prin care sunt introduse camera video și intrumentele necesare pentru a  realiza operația.

Rezecția localǎ. Ȋn cazul ȋn care cancerul de colon se aflǎ ȋn stadii incipiente poate fi uneori ȋndepǎrtat prin folosirea unui endoscop, similar cu cel folosit pentru a realiza o biopsie. Ȋn cadrul procedurii, chirurgul va elimina cancerul din mucoasei intestinului, iar un alt medic ȋl va analiza pentru a-i observa particularitǎțile și va decide dacǎ mai este nevoie de ȋncǎ o operație pentru a fi siguri cǎ a fost eliminat complet.

Pentru cancerul de colon ajuns ȋn stadii mai ȋnaintate, medicul poate efectua ȋn funcție de gravitatea bolii:

Colectomia. Chirurgia convențională pentru cancerul de colon impune realizarea unei tǎieturi la nivelul abdomenului pentru a ajunge la colonul afectat. Această procedură presupune eliminarea cancerului, împreună cu unele alte porțiuni sǎnǎtoase. După această eliminare, cele două capete tăiate ale colonului sunt cusute. Dupǎ operație, pacientul va avea unele dureri și, probabil, i se vor administra medicamente pentru calmarea durerilor. Ȋn primele zile,  pacientului i se va administra intravenos fluide deoarece colonul are nevoie de timp pentru a recupera. 

Colectomia laparoscopicǎ. Această abordare ȋndeparteazǎ o parte din colon, dar și ganglionii limfatici din apropiere. În loc de o incizie în abdomen, chirurgul face incizii mai mici prin care va introduce  instrumente speciale. Unul dintre instrumente, laparoscopul, are o camerǎ video la capǎt care permite chirurgului sǎ vizualizeze interiorul abdomenului. Odată ce partea bolnavă a colonului a fost extirpatǎ, una dintre incizii se mǎrește pentru a permite scoaterea acestuia.

Deoarece inciziile sunt mai mici, pacienții pot recupera mai rapid, iar durerile de dupǎ operație sunt mult mai mici decȃt ȋn cazul operației standard. 

Colostomia temporarǎ. Se efectueazǎ o incizie ȋn peretele abdominal prin care se scoate o porțiune terminalǎ a colonului, pentru a se putea realiza evacuarea conținutului digestiv ȋntr-o pungǎ specialǎ pe parcursul cȃtorva zile. Ȋn unele cazuri porocedura poate fi una permanetǎ.

Ileostomia. Este o intervenție chirurgicalǎ care consta ȋn legarea părții terminale a intestinului subțire la un orificiu aplicat pe piele. Ca și ȋn cazul colostomiei, scaunele sunt colectate într-o pungă specialǎ.

În cazul în care cancerul este prea mare pentru a fi îndepărtat și apasǎ pe intestin, medicii vor insera un stent în intestinul pacientului pentru a-l pǎstra deschis. Stentul este introdus cu ajutorul unui colonoscop, iar pacientul va fi anesteziat. 

Ȋn cazul ȋn care cancerul s-a extins la alte organe precum ficatul sau plǎmȃnii, intervențiile chirurgicale pot fi din nou necesare pentru a elimina metastazele. Uneori, chimioterapia poate fi administrată înainte sau după o intervenție chirurgicală pentru a spori șansele de reușitǎ ale acesteia.

 

Citește și:

Tratamentul chirurgical al cancerului pulmonar

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP