Melanomul este o formațiune tumorală, a cărei apariție este favorizată de expunerea la soare a unei alunițe. Dr. Laurențiu Belușică, șeful seției de Chirurgie din cadrul Spitalului M.I.R.A. Dr. „Dimitrie Gerota" din București, avertizează asupra aspectelor care ar trebui să ne trimită la medic: creșterea în dimensiune a aluniței, schimbarea formei acesteia, modificarea culorii sale sau sângerarea aluniței.
"Cu cât se întârzie mai mult procesul de diagnosticare și tratament, cu atât șansele ca tumora să fie malignă, deci canceroasă, cresc. Desigur, există și cazuri în care deși se întârzie tratamentul, tumora să nu fie canceroasă, dar este mai bine să prevenim", afirmă conf. univ. dr. Laurențiu Belușică.
Diagnosticarea și tratamentul melanomului
Dacă observați una dintre semnele amintite anterior, cel mai bine este să vă adresați medicului dermatolog, care va pune un diagnostic. Dacă tumora are până în 2 cm, aceasta poate fi, de obicei, tratată cu ajutorul microchirurgiei sau a operației cu laser. În cazul în care tumora ajunge sau depășește 2 cm, este recomandată chirurgia melanomului.
Tratamentul chirurgical al melanomului
De regulă, operația de extirpare a melanomului se face cu anestezie loco-regională. În cazul melanoamelor care apar pe mână, pe picior, pe abdomen sau pe fese, nu este nevoie de anestezie generală. Dacă însă melanomul se apropie de partea superioară a corpului uman, respectiv pe omoplați, stern, gât sau față, se va folosi anestezia generală.
Deoarece nu se știe dacă tumora va fi malignă sau benignă, medicii acționează în timpul operației ca și când ar fi vorba despre o tumoră canceroasă: „Operația de melanom este o intervenție prin care se excizează în totalitate piesa, în țesut sănătos, la aproximativ 2 cm pe toate axele. De asemenea, excizarea se realizează în profunzime și trebuie să ajungă până la fasciile musculare", povestește dr. Belușică.
După extirparea melanomului, piesa de rezecție va fi trimisă la medicul anatomo-patolog. Piesa va suferi niște secțiuni foarte fine pe care medicul le va pune la microscop și va putea vedea tipul de celule existent în tumoră. În urma acestui examen, medicul anatomo-patolog poate determina natura melanomului, adică dacă este malignă sau benignă. În cazul în care este malignă, se va stabili gradul de avansare al bolii, precum și tipul histologic.
Deosebirea dintre o tumoră malignă și una benignă e că tumorile maligne pot să trimită la distanță prin circulația sangvină, prin sistemul venos, prin sistemul arterial, prin sistemul limfatic sau pur si simplu din aproape în aproape pot să trimită celule mici care să crească și să dea noi tumori de același fel mai departe. Și în acest fel apar metastaze hepatice, metastazele pulmonare, metastazele osoase. Sau poate să crească în apropiere, la 2 cm de ea, peste un an, să mai apară alta. Tumorilor care s-au dovedit a fi canceroase, li se va aplica tratament oncologic care constă în tablete, citostatice sau soluții perfuzabile, dar și radioterapie.
Prevenirea melanomului
Expunerea la soare a alunițelor favorizează apariția și dezvoltarea unor astfel de tumori, de aceea dr. Laurențiu Belușică ne sfătuiește să acoperim pe cât posibil zonele în care avem astfel de alunițe: "Ele nu trebuie să fie expuse la soare. Soarele are un efect nefavorabil asupra lor, le pigmentează și poate contribui la transformarea lor malignă", avertizează acesta.
Sfatul pe care ni-l dă dr. Laurențiu Belușică este să nu amânăm operația, dacă aceasta este indicația pe care medicul dermatolog ne-a dat-o. Cu cât așteptăm mai mult, cu atât șansele ca tumora să fie malignă, cresc.