+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Miercuri, 15 August 2012 12:57

 

histeroctomieHisterectomie totală cu anexectomie bilaterală presupune procedura chirurgicală prin care are loc extirparea uterului, a colului uterin, precum și a ambelor ovare. În funcție de vârsta pacientei, operația poate fi mai mult sau mai puțin conservatoare, în sensul că în cazul unei femei  cu vârstă sub 40 de ani, vârsta până la care o femeie este considerată fertilă, se va lua în considerare păstrarea ovarelor, a părții sănătoase a uterului sau după caz, scoaterea uterului și păstrarea colului uterin, pe când, la o femeie de la 50 de ani în sus, când deja nu se mai pune problema unei sarcini, se  recomandă histerectomie totală cu anexectomie bilaterală.

Intervenția chirurgicală este relațiv ușoară, însă are dezavantajul că pacienta rămânând fără ovare va intra la menopauză și va exista riscul de a face osteoporză. Însă medicina modernă propune o serie de medicamente care au rolul de a substitui funcțiile ovarelor pe o perioadă lungă de timp.

De obicei, pacienta are opțiuni de intervenție chirurgicală. În cazul acesta, ea poate apela la operație pe cale laparoscopică sau embolizarea fibromului uterin. Foarte important în procesul de vindecare este că înainte de începrea propriu-zisă a operației, medicii caută și alte boli conexe care ar putea exista la pacientă, fără ca aceasta sau medicii să știe dinainte.

Pregătirea preoperatorie este de asemenea foarte importantă. Se urmărește ca mucoasa vaginală să fie mai suplă și să sângereze mai puțin. De aceea, pacienta trebuie ca înainte de operația de histerectomie totală cu anexectomie bilaterală să facă spălături vaginale de două ori pe săptămână, cinci zile înainte de operație și să aplice câte un ovul trofic pentru mucoasa vaginală.

Revenirea după operația de histerectomie totală cu anexectomie bilaterală presupune ca pacienta să se mobilizeze cât de repede poate. Ea se poate ridica în picioare, lângă pat, chiar în aceeași zi în care a suferit operația, dacă nu a doua zi. De asemenea, după o zi își poate relua alimentația obișnuită pentru ca numai după o lună să-și reia activitățile fizice și casnice, dar și cele sexuale fără niciun fel de problemă. Singurul disconfort este cel legat de mărimea inciziei și a durerilor provocate de aceasta, de aceea este recomandată mobilizarea cât mai rapidă. 

De asemenea, pacienta trebuie să consulte un medic endocrinolog pentru a discuta despre modalitățile de substituție a funcției ovariene și de prevenire a osteoporozei deoarece ovarele odată scoase nu își mai îndeplinesc funcția de a lupta împotriva osteoporozei.

 

Vezi și:

Operatie de histerectomie

 

 

 

 

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP