+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

Luni, 07 Ianuarie 2013 16:01

 7124990Ablația prin cateter este o procedurǎ medicalǎ prin care se poate trata aritmia. Medicul recomandǎ, de obicei, aceastǎ procedurǎ atunci cȃnd aritmia nu mai poate fi tratatǎ medicamentos, dacǎ pacientul suferǎ de sindromul Wolff-Parkinson-White sau dacǎ activitatea electricǎ anormalǎ a inimii crește riscul de fibrilație ventricularǎ. Ablația cardiacǎ funcționează prin cicatrizarea sau prin distrugerea țesutului inimii care declanșeazǎ un ritm cardiac anormal.

 

Ablația prin cateter nu restaurează întotdeauna singurǎ un ritm cardiac normal, iar alte tratamente pot fi necesare dupǎ ce procedura a fost efectuatǎ. Operația este una potrivitǎ și pentru persoanele ȋn vȃrstǎ care suferǎ de aritmie, dar și pentru femeile ȋnsǎrcinate care nu pot lua tratament medicametos.

Procedura nu este una invazivǎ, dar are, ca orice operație, cȃteva riscuri. Ȋn timpul intervenției pot apǎrea sângerǎri, infecții și dureri în momentul în care cateterul este introdus. Riscurile mai grave ale procedurii includ formarea cheagurilor de sânge și puncția inimii.

Procedura

Ȋnainte de ȋnceperea procedurii, medicul ȋi va administra intravenos pacientului un sedativ pentru ca acesta sǎ nu perceapǎ durerea pe parcursul intervenției. Apoi un cateter cu vȃrf subției este introdus printr-o vena sau arterǎ a piciorului, și ghidat cǎtre inima. Medicul va urmǎri deplasarea cateterului cu ajutorul unui fluoroscop, pe un monitor. O datǎ ce catererul a fost condus cǎtre zona cu probleme, unde de radiofrecvențǎ vor fi trimise prin cateter pentru a arde țesutul care cauzeazǎ anormalitatea. De asemenea distrugerea țesutului se poate realiza și cu ajutorul laserului. Alte catetere pot conține senzori electrici incorporați care se introduc prin gȃt și care sunt utilizați pentru a depista zonele care cauzeazǎ aritmia.

Cicatricea care se va forma creează o barieră între țesutul cardiac deteriorat și țesutul inimii sǎnǎtos. Aceasta oprește semnalele electrice anormale din rǎspȃndirea lor în restul inimii și ȋmpiedicǎ astfel aritmia.

Procedura dureazǎ ȋn jur de trei până la șase ore. Deși pe durata procedurii pacientul este sedat, acesta va simți totuși o senzație de arsurǎ atunci cȃnd undele de radiofrecvențǎ sunt aplicate. Locul ȋn care a fost inserat cateterul este ȋnchis iar atunci cȃnd se aplicǎ bandajul se va apǎsa asupra rǎnii pentru a ajuta la vindecarea mai rapidǎ a acesteia.

Ablația de cateter are succes ȋn proporție de peste 60%, dar acest procent variazǎ ȋn funcție de experiența și tehnica medicului cardiolog care realizeazǎ procedura.

Procedura se poate realiza uneori și prin chirurgie pe cord deschis, dar este mult mai utilizatǎ prin folosirea cateterelor, ceea ce face operația mai puțin invazivǎ și scurteazǎ timpul de recuperare.

Dupǎ procedurǎ

De obicei, pacientul rǎmȃne o zi ȋn spital dupǎ intervenție pentru a fi monitorizat. Pacienții pot simți dureri dupǎ aproximativ patru-șase ore dupǎ intervenție, iar o vȃnǎtaie poate apǎrea ȋn locul ȋn care a fost introdus cateterul. Cei mai mulți pacienți ȋși reiau activitatea normalǎ ȋn cȃteva zile.

Pacientul trebuie sǎ anunțe imediat medicul dacǎ dupǎ procedurǎ constatǎ o sȃngerare abundentǎ ȋn locul ȋn care a fost inserat cateterul, dacǎ simte o durere neobișnuitǎ sau dacǎ prezintǎ bǎtǎi puternice și neregulate ale inimii.

Ablația prin cateter corecteazǎ zonele traiectoriei electrice care cauzeaza aritmia, ȋnsǎ uneori nu este suficietǎ o singurǎ procedurǎ, iar ȋn alte cazuri pacienții trebuie sǎ urmeze ȋn continuare terapia medicamentoasǎ.

Pentru a menține inima sǎnǎtoasǎ, pacientul trebuie sǎ ȋși modifice stilului de viațǎ pentru a preveni sau trata boli care pot agrava aritmia. Medicul poate recomanda evitarea cafeinei, renunțarea la fumat, evitarea consumului de alcool, realizarea de exerciții fizice ȋn mod regulat, precum și menținerea unei greutǎți sǎnǎtoase.

Autor: Lavinia Radu

Citește și: 

Operatia de bypass coronarian

 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP