+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • Marius Barbu
Marţi, 30 August 2011 02:00

 

În cursul acestei saptamâni au fost publicate doua noi studii care ridica serioase îndoieli asupra faptului ca sindromul oboselii cronice este cauzat, asa cum se credea, de retrovirusul XMRV.Noile studii au fost publicate în saptamânalul american “Science” care, în luna octombrie a anului 2009, a publicat o cercetare care lega retrovirusul XMRV de sindromul oboselii cronice.

 

Virusul respectiv era cunoscut doar pentru capacitatea lui de a provoca leucemii la soareci (de altfel, Xmrv înseamna tocmai „virus corelat leucemiei virale la soareci” - Xenotropic murine leukemia virus- related virus). Daca rolul lui în dezvoltarea tumorilor la oameni s-ar fi confirmat, studiul ar fi meritat pe buna dreptate un Nobel, iar Xmrv ar fi fost inclus în categoria retrovirusurilor (numite astfel pentru ca se „insinueaza” în ADN-ul celulelor umane si îl utilizeaza pentru a a se multiplica), din care fac parte  HIV 1 si 2 (SIDA) si HTLV 1 si 2, responsabile de anumite forme de leucemie.

 

Pe baza descoperirilor recente, unele persoane cu oboseala cronica au încercat sa obtina medicamente antiretrovirale, folosite la tratarea HIV. Însa în unul din aceste doua studii recent publicate, cercetatorii mentioneaza ca nu s-a gasit nicio urma de XMRV, sau alte virusuri înrudite cu acesta, în niciuna dintre cele 43 de probe de sânge ale pacientilor ale caror teste precedente fusesera pozitive pentru XMRV. În cel de-al doilea studiu, oamenii de stiinta au aratat ca e foarte posibil ca XMRV sa fi fost creat în mod accidental în laborator, în urma combinarii a doua virusuri de leucemie la soareci.

 

Vincent Racanello, medic si profesor de microbiologie la Universitatea din Columbia, a declarat ca este foarte putin probabil ca infectia cu XMRV sa fie cauza sindromului oboselii acute.

 

Totusi, ar fi eronat sa afirmam ca acest sindrom nu este o boala infectioasa. Acesti pacienti au un sistem imunitar care abia functioneaza, a adaugat Racanello.

 

Si Jay Levy, profesor de medicina la Universitatea din California si autor al mai multor studii, este de parere ca e evident ca majoritatea celor afectati de sindromul oboselii acute sufera de pe urma unei infectii virale. Sistemul imunitar lupta cu toata puterea împotriva acestui agent intruziv, apoi nu se mai opreste, a spus Levy, subliniind si faptul ca toxinele din mediu ar putea avea si ele un rol important în ce priveste aceasta afectiune.

 

Guvernul american sprijina în continuare studiile facute pentru a determina daca XMRV are vreun rol în declansarea sindromului oboselii cronice.

 

Cu toate acestea, oamenii de stiinta vor trebui sa clarifice de ce probele de sânge ale persoanelor cu oboseala cronica au aratat o încarcatura virala mult mai mare decât cele provenite de la subiectii sanatosi si cât de mare este probabilitatea ca astfel de incidente de laborator sa se repete. 

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romaniei

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP