Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a declarat pentru AGERPRES, că UMF deţine un sistem online de înscriere a studenţilor unic în ţară, ceea ce face ca influenţa umană asupra dosarelor candidaţilor în faza administrativă să fie imposibilă, inclusiv în cazul studenţilor străini.
'Avem un sistem de admitere care este, după ştiinţa mea, unic în ţară, în sensul în care înscrierea studenţilor, inclusiv a celor internaţionali, care aplică la programele de limba engleză, se face exclusiv online, prin intermediul unei platforme de înscriere şi de evaluare pe care am creat-o special pentru această parte importantă a vieţii universitare. Toate documentele şi tot managementul studenţilor care se înscriu la admitere este făcut în cadrul acestei platforme, iar influenţa umană asupra acestor dosare, în faza lor administrativă, este practic imposibilă. În a doua fază de admitere, legată de evaluarea acestor dosare, avem o serie de comisii care au antrenament în acest sens, fac o evaluare propriu-zisă administrativă a dosarelor, evaluează activitatea profesională a candidaţilor, pentru fiecare dintre acestea, au o grilă de evaluare cu un punctaj foarte bine stabilit, astfel încât după încheierea interviului pe care-l fac online cu aceşti studenţi, practic nota finală se stabileşte şi asupra ei nu se mai poate reveni', a arătat dr. Leonard Azamfirei.
Potrivit rectorului, graţie acestui sistem UMF Târgu Mureş nu a avut niciun fel de incident sau vreo contestaţie la punctajele obţinute la admitere, aşa cum s-a întâmplat în alte universităţi, deşi a avut de gestionat o concurenţă de 2,5 studenţi străini pe loc la secţia în limba engleză, pentru cele 130 de locuri de la Medicină Generală şi Medicină Dentară.
'Eu cred că un asemenea sistem este funcţional şi ne poate scuti de probleme, care pot apărea şi din motive tehnice, dar în primul rând sunt probleme de organizare, pe care sperăm să le evităm. Noi am avut practic două sesiuni de înscriere la studenţii străin, am avut un aşa-zis early admission pentru studenţii internaţionali, pe care l-am derulat în lunile martie-aprilie, când am ocupat aproximativ jumătate dintre locurile pe care le-am scos la concurs, iar cealaltă parte a admiterii am făcut-o în luna septembrie. Am avut o concurenţă de 2,5 pe un loc şi anul acesta suntem în primul an în care avem program în limba engleză şi la Medicină Dentară. Am avut 100 de locuri la Medicina Generală şi 30 de locuri la Medicina Dentară', a subliniat rectorul.
Azamfirei a precizat că universităţile sunt obligate să trimită fiecare dosar primit pentru a fi validat de Ministerul Educaţiei şi că întârzierile care pot să apară sunt determinate de aglomerarea de la Centrul Naţional de Echivalare a Diplomelor.
Sursa: www.agerpres.ro