Consumul regulat de roșii reduce cu aproximativ 26% riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, ȋnsǎ acestea nu au același efect și asupra diminuǎrii riscului de atac cerebral vascular, susțin cercetǎtorii de la Universitatea Tufts din Boston, SUA.
Studiul cercetǎtorilor americani a fost realizat pe o perioadǎ de aproximativ un deceniu iar rezultatele au arǎtat faptul cǎ deși o dietǎ bogatǎ ȋn roșii a redus riscul de a dezvolta boli coronariene cu 26%, aceștia afirmǎ cǎ nu au existat modificǎri ȋn ceea ce privește riscul de accident vascular cerebral, scrie dailymail.co.uk
Chiar și așa, cercetǎtorii sunt de acord cǎ un consum regulat de alimente bogate ȋn licopen protejeazǎ sǎnǎtatea inimii. Pe de altǎ parte, existǎ și alte studii care afirmǎ contrariul, unul dintre acestea este cel realizat anul trecut de oamenii de științǎ finlandezi, iar rezultatele cercetǎrii realizate de aceștia sugerau faptul cǎ bǎrbații care prezentau cantitǎți mici de licopen ȋn sȃnge aveau un risc cu pȃnǎ la 60% mai mare de a suferi un atac de cord dar și faptul cǎ o dietǎ bogatǎ ȋn roșii poate duce la scǎderea riscului de a dezvolta un atac cerebral vascular.
Alte cercetări recente au dovedit faptul cǎ tomatele pot alunga depresia dar și cǎ acestea pot diminua riscul de a dezvolta cancer de prostatǎ. Licopenul este o substanțǎ cu efect antioxidant, care se gǎsește ȋn legume precum: roșii, ardei sau pepene verde.
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
O pastila-minune poate diminua riscul de atac de cord sau atac cerebral
O rosie pe zi, remediul care tine depresia departe