+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Vineri, 31 Iulie 2015 08:14

tichete cadou 465x390Studiul "Beneficii acordate de angajatorii români comparativ cu practicile din regiune", realizat de compania Accace SRL și remis joi AGERPRES arata ca tichetele de masă, asigurările medicale sau concediul de odihnă suplimentar reprezintă principalele beneficii oferite de angajatorii din România.

 

"În România, principalele beneficii pe care angajatorii le acordă salariaților sunt tichetele de masă, asigurările medicale sau abonamentele la clinici private, concediu de odihnă suplimentar, telefon mobil, programe de teambuilding, laptop, decontarea cheltuielilor de transport, cadouri pentru copii cu diverse ocazii (1 iunie, Crăciun), programe de formare profesională etc. România nu diferă foarte mult de alte țări din regiune care au făcut obiectul studiului, în ceea ce privește tipul de beneficii acordate salariaților. Astfel, în Cehia se oferă în principal tichete de masă, telefon mobil, laptop, programe de formare profesională, în Ungaria — tichete de masă, cardul de vacanță 'Szechenyi', decontarea cheltuielilor de transport sau subvenție pentru învățământ/educația copiilor, iar în Polonia — servicii medicale private, tichete de masă, activități sportive sau mașină", se arată în studiu.

Potrivit documentului, valoarea tichetelor de masă a fost majorată în România, începând cu luna mai 2015, de la 9,35 lei la 9,41 lei, creștere care nu a fost însă resimțită cu adevărat de salariați.

"De exemplu, într-o lună cu 20 de zile lucrătoare, un salariat din România primește în prezent tichete de masă în valoare de aproximativ 188,2 lei (aproximativ 42 de euro), cu doar 1,2 lei mai mult decât înainte de luna mai. În Republica Cehă, valoarea unui tichet de masă este de 100 de coroane, astfel că un salariat poate primi ca beneficiu într-o lună cu 20 de zile lucrătoare, maximum 2.000 de coroane (aproximativ 74 de euro). Spre deosebire de celelalte țări care au făcut obiectului studiului, în Slovacia, acordarea tichetelor de masă este obligatorie prin lege. Mai exact, angajatorii trebuie să le asigure salariaților hrana, fie în regim de cantină, fie sub formă de tichete de masă, cea de-a doua variantă fiind cel mai des întâlnită în practic", se mai spune în studiu.

La nivel de regiune, majoritatea țărilor acordă tichete de masă nu doar în formatul clasic, pe hârtie, ci și în format electronic, sub formă de card.

"În România, conceptul de tichete de masă electronice a fost introdus spre sfârșitul anului 2013, și ulterior în luna februarie 2014 a intrat în vigoare legea care permite utilizarea cardurilor de masă. La aproape un an distanță, respectiv în luna ianuarie 2015, au fost publicate și normele metodologice de aplicare a legii, însă, cu toate acestea, în prezent angajatorii nu pot acorda încă tichete de masă pe suport electronic. În Polonia, angajatorii acordă tichete de masa electronice încă din anul 2004, iar în Ungaria începând cu anul 2012, în Republica Cehă se acorda efectiv din septembrie 2013, iar în Slovacia tichetele de masă pot fi acordate și electronic, însă nu e o practică foarte răspândită", se menționează în studiu.

Autorii studiului susțin, totodată, că un program eficient trebuie văzut ca un sistem de recompensare total, care include toate cele cinci elemente cheie menite să sporească implicarea angajaților și angajamentul acestora față de obiectivele organizaționale.

"Pentru a fi cu adevărat eficiente, este recomandat ca angajatorii să introducă în politica de recompensare a salariaților o schemă flexibilă de beneficii, dând astfel posibilitatea angajatului să își aleagă singur beneficiul dorit", concluzionează studiul citat.

 

Sursa: Agerpres

 

comments

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

Sanatatea Media Group BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
SITEMAP