Terapia ocupațională cu bolnavii de Alzheimer în stadii ușoare și medii poate avea aceleași efecte benefice ca și medicamentele. Menținerea stimei de sine și a diverselor interese stimulează gândirea și capacitatea de învățare a pacienților.
Un studiu realizat de neurologii din Burgos, Spania, arată că terapia ocupațională sau psihologică menține bolnavul activ și îi dă un sentiment de utilitate și de stimă de sine. Din acest motiv, deteriorarea neuronilor se face mai lent, iar boala avansează mai greu.
Astfel, terapia ocupaţională presupune o serie de activităţi cognitive, motrice şi care stimulează voința pacientului. Acestea sunt coordonate de specialişti şi care au ca scop recâştigarea independenţei pacientului într-o mai mare sau mai mică măsură. Terapia ocupațională este o terapie non-farmacologică, care alături de tratamentele de specialitate, va stimula gândirea şi capacitatea de învăţare, dar va avea și rol de stimulare afectivă.
Terapia ocupațională pentru bolnavii de Alzheimer presupune exerciții de memorare și organizare a gândirii. Pacienții pot utiliza agende și liste, unde să își noteaze medicamentele pe care trebuie să le ia, dar și întrebări ajutătoare pentru rememorare.
Alzheimer este o boală degenerativă care afectează zonele creierului ce controlează memoria, intelingența, limbajul, comportamentul și capacitatea de judecată. Este cea mai comună formă de demență sau declin mental întâlnită la persoanele în vârstă.
Pe aceeași temă puteți citi și: