Telocitele, celulele din organismul uman descoperite de academicianul Laurentiu M. Popescu, au atins noi praguri în cercetarea medicală aprofundată la cel mai înalt nivel.
Mai mult, pentru prima oară de la descoperirea telocitelor, statul roman sprijină consistent cercetările, în cadrul unui proiect de anvergură intitulat „Modernizarea infrastructurii INCD Victor Babeş pentru cercetare avansată în medicina celulară şi moleculară-CAMED”, proiect ce se va derula pe o perioadă de 18 luni şi a cărui valoare este de peste 43,2 milioane lei.
„Am putea spune că, în ultima perioadă, cel mai important pas făcut în studiul Telocitelor este reprezentat de descoperirea acestor celule în ficatul uman şi rolul lor în regenerarea hepatică, în contextul în care, ficatul este singurul organ din corpul uman care se regenerează cu adevărat” a declarat acad. Laurentiu M. Popescu în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat şi prof. dr. Mihnea Costoiu-ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, prof dr. Sorin Oprescu-primarul Capitalei şi acad Ioanel Sinescu, rectorul UMF Carol Davila.
Un alt proiect aflat în derulare la INCD Victor Babeş “Dezvoltarea resurselor umane –doctoranzi şi postdoctoranzi-pentru cercetare de excelenţă în domeniile sănătate şi biotehnologii” va conduce la perfecţionarea în cercetarea de excelenţă din domeniile de sănătate şi biotehnologii a 78 de doctoranzi şi 28 de postdoctoranzi. Proiectul este implementat de Institutul Naţional de Patologie “Victor Babeş” în parteneriat cu UMF „Carol Davila” Bucureşti şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
În ceea ce priveşte infarctul de miocard, cauză majoră a cazurilor de deces din întreaga lume, s-a demonstrat recent că telocitele joacă un rol important în regenerarea muşchiului cardiac după infarct. O altă noutate în cercetarea medicală a telocitelor este dată de scăderea sau chiar dispariţia acestora în cazul anumitor boli, printre care sclerodermia, scleroza multiplă (pulmonară, cardiacă, hepatică) sau psoriazisul. De asemenea, numărul telocitelor în inimă scade cu vârsta de patru sau cinci ori la adultul în vârstă faţă de copil. Pe lista de noutăţi figurează şi demararea unei analize a genelor cromozomiale din telocite, urmare a unui studiu amplu realizat împreună cu cercetatorii chinezi.
Autor: Lavinia Radu
Citeşte şi:
Cercetarea telocitelor va fi finatata de China
Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este functional