Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR) a militat inca de la infiintare pentru accesul la tratament prin transplant pentru pacientii ajunsi intr-o insuficienta functionala de organ viatal si pentru siguranta pacientilor pre si post tranplant.
Conducerea ATR, permanent, in demersurile pe care le face la Ministerul Sanatatii, supune atentiei necesitatea dezvoltarii si diversificarii activitatii de transplant in tara noastra, prin crearea de noi centre de transplant si pregatirea de medici spacialisti (pt. transplant si post transplant), determinate de nevoia crescuta a pacientilor pentru toate tipurile de transplant, inclusiv pulmonar.
Apararea si promovarea drepturilor pacientilor pre si post transplant, constituie scopul ATR, un exemplu fiind si ceea ce s-a intamplat in martie 2016. Atunci, pacientii romani aflati pe lista de asteptare de la AKH Viena pentru un transplant pulmonar fusesera suspendati, iar ATR a facut demersuri insistente la Ministerul Sanatatii pentru deblocarea situatiei, lucru care s-a finalizat cu prezenta al Bucuresti a prof. dr. Walter Klepetko de la AKH si a prof. dr. Bruno Meiser, Presedintele Eurotransplant, si semnarea unei scrisori de intentie intre acestia si ANT, prelungita in luna septembrie, pentru inca 6 luni. La 31 martie efectele scrisorii de intentie se incheie, iar AKH Viena a notificat catre Ministerul Sanatatii, ANT si pacienti, incheierea cooperarii cu pacientii romani pentru efectuarea transplantului pulmonar.
In perioada noiembrie – decembrie 2016 a existat, in spatiul public, o dezbatere intensa legata de dorinta de a se face transplant pulmonar in Romania, la spitalul Sfanta Maria din Bucuresti. Pozitia ATR in acel moment a fost ca ceea ce trebuie sa primeze in luarea unei decizii, este SIGURANTA PACIENTULUI si alinierea la standardele actuale europene, pozitie pe care ne-o mentinem.
Ceea ce am solicitat atunci, a fost ca daca tot se pregateste efectuarea transplantului pulmonar in tara, este preferabil sa se inceapa cu asigurarea monitorizarii si tratarii pacientilor in stare post transplant pulmonar in deplina SIGURANTA. Acesta ar fi primul pas in a demonstra ca exista ACCESIBILITATE si avem capacitatea de a gerstiona IN SISURANTA PENTRU PACIENTI acest tip de tratament.
Aceleasi demersuri, cu aceleasi probleme, s-au reluat si la inceputul acestei luni in vederea mentinerii asigurarii accesului la tratament prin transplant pulmonar a pacientilor.
Comunicarea din 27 martie a Ministrului Sanatatii, urmare a reevaluarii acreditarii spitalului Sf. Maria, dar mai ales continuarea, in paralel, a accesului la transplant si monitorizare in clinica din Viena, pentru pacientii romani, ne da speranta si este in acord cu solicitarile noastre. Deci: pacientii pot opta!
Ramane in sarcina spitalului Sfanta Maria si a echipei de transplant pulmonar, sa faca dovada existentei tuturor conditiilor logistice si medicale care sa dea siguranta pacientului. Aceasta cu atat mai mult cu cat discutiile, recente sau mai vechi, cu privire la acreditarea acestui spital pentru efectuarea de transplant pulmonar, au indus in randul pacientilor nesiguranta si retinere in accesarea serviciilor medicale de transplant oferite de aceasta unitate medicala.
Subliniem posibilitatea de optiune a pacientilor cu nevoie de transplant pulmonar intre doua centre – unul din tara si unul din strainatate – situatie care impune de urgenta, din partea MS si ANT, intreprinderea unor masuri de natura legislativa, medicala si de tratament care sa-i asigure pacientului accesibilitatea atat la serviciile medicale, la monitorizare si la tratamentul starii post transplant. In acest sens, conducerea ATR a inaintat MS propuneri. In acelasi timp, ATR sustine, ca in ceea ce priveste alocarea plamanilor de la pacientii romani aflati in moarte cerebrala, in tara si catre Eurotransplant, trebuie stabilite reguli clare, reglementate printr-un parteneriat, asa incat si spitalul din Romania sa poata beneficia de “alocarea transfrontaliera” de organe (in speta plamani).
Pe termen lung, ATR sustine necesitatea afilierii la Eurotransplant, pentru a creste sansa la viata, in special pentru pacientii aflati in situatii limita.
Cooperarea salveaza vieti!, scrie pe site-ul Eurotransplant: “Eurotransplant este o organizație non-profit care faciliteaza orientarea catre pacient și alocarea transfrontaliera prin schimbul de organe de la donatori decedati.” (https://www.eurotransplant.org/cms/) In prezent in eurotransplant sunt 8 tari europene.
Sursa: Asociatia Transplantatilor din Romania