Compania de transport public Cluj-Napoca, sindicatul C.T.P. organizeaza la fel ca si in alti ani, maine, 29 decembrie 2017, un spectacol festiv de anul nou sustinut de Ansamblul folcloric Dor Transilvan, cu incepere de la ora 18:00, la Casa de Cultura a Studentilor. Printre invitatii speciali ai acestui eveniment se numara Margareta Clipa, Marius Ciprian Pop, Grupul Iza, Adina Popovici, si Ansamblul Transilvania.
Înfiinţat în urmă cu 23 de ani, ansamblul Dor Transilvan este unul dintre cele mai valoroase ansambluri folclorice care activează în judeţul Cluj. Chiar în anul înfiinţării, 1994, ansamblul participa la festivalul “Cerbul de Aur” de la Braşov iar din anul 1995 îşi începe misiunea de reprezentant al culturii tradiţionale româneşti în festivaluri internaţionale de prestigiu organizate în Europa. (Middlesbrough, Anglia).
Cu o medie anuală de 6 participări în festivaluri internaţionale, ansamblul folcloric Dor Transilvan face parte dintre cei mai activi promotori ai culturii tradiţionale româneşti în străinatate, primind din partea Primariei Cluj Napoca, titlul de "ansamblu european". Laureat cu premiul "Oscar pentru folclor" la festivalul mondial "Castello di Gorizia", Italia, ansamblul Dor Transilvan este considerat un adevarat "ambasador cultural al Clujului". De aproape 25 de ani ansamblul Dor Transilvana reprezintă cu onoare şi succes folclorul românesc în festivaluri internaţionale organizate în Anglia, Franţa, Cehia, Italia, Polonia, Grecia, Turcia, Portugalia, Spania sau Statele Unite ale Americii.
Ansamblul are în componenţă tineri dansatori (elevi, studenţi sau angajati), instrumentişti şi interpreţi ai cântecului popular. Vârsta dansatorilor ansamblului este cuprinsă între 14 si 34 de ani iar cea a instrumentiştilor între 18 şi 75 de ani. Domnul Tiberiu Groza este directorul artistic al ansamblului.
Repertoriul ansamblului folcloric Dor Transilvan este compus din 15 jocuri populare sau suite de jocuri din cele mai frumoase şi reprezentative zone folclorice ale Transilvaniei (Oaş, Codru, Bihor, Câmpia Transilvaniei, Sibiu, Braşov, etc). Alături de acestea, din repertoriul ansamblului fac parte şi "suita de jocuri moldoveneşti" şi celebrul joc "Caluşul oltenesc" - joc intrat recent în patrimonial UNESCO.
Orchestra ansamblului este compusă dintr-un grup stabil de 10 muzicanţi care cântă atât în formula tradiţională de trio transilvan cât şi în cea de taraf sau orchestră restrinsă. În funcţie de complexitatea spectacolelor susţinute orchestra poate ajunge la 15-20 de instrumentişti. Majoritatea instrumentiştilor sunt muzicanţi cu studii superioare ceea ce face facilă colaborarea cu marii interpreţi ai cântecului popular. De-a lungul anilor ansamblul Dor Transilvan a colaborat şi a acompaniat aproape toţi marii interpreţi de azi ai României, începând cu Achim Nica şi Dumitru Fărcaş până la celebrul Gheorghe Zamfir.
Calitatea artistică a jocurilor sau suitelor de jocuri din repertoriul ansamblului este asigurată de experienţa profesională de peste 50 de ani, a prof. coregraf Florin Ciobanu. Densitatea spectacolelor susţinute de ansamblul Dor Transilvan, aproximativ 80 de spectacole anual, apropie performanţele artistice ale ansamblului de cele ale ansamblurilor profesioniste din ţară. Acest lucru face că în fiecare an ansamblul Dor Transilvan să fie invitat la cele mai mari manifestări folclorice precum festivalul internaţional "Cântecele munţilor" (Sibiu), Serbările Transilvane (Cluj), festivalul internaţional “Hercules” (Herculane), Festivalul jocului fecioresc din Transilvania (Cluj). Aceaşi valoare deosebită a prestaţiilor artistice ale ansamblului folcloric Dor Transilvan a înlesnit colaborările artistice cu TVR (Florentina Satmari, Elise Stan şi Marioara Murarescu) şi cu Institutul Cultural Român din Madrid, Praga sau Varsovia.
Coregrafia dansurilor poartă pentru totdeauna amprenta valorosului coregraf Florin Ciobanu iar măiestria interpretării artistice pe aceea a instructorului Radu Rus.
Spectacolele de muzica sunt benefice pentru efectele pe care muzica in sine le are asupra oamenilor, care nu se rezuma doar la placerea de a savura frumusetea acestei arte. Cercetatorii au descoperit ca muzica are numeroase beneficii pentru sanatate in general, de la ameliorarea durerilor fizice, pana la imbunatatirea memoriei.
Tot muzica poate schimba radical starea de spirit si poate creste randamentul concentrarii, eliberand totodata organismul de efectele nocive ale stresului.