Serviciile de specialitate acordate copiilor autişti de către organizaţiile nonguvernamentale vor fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, a anunțat secretarul Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, dr. Florin Buicu.
„Astăzi Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, prin adoptarea completărilor şi modificărilor Legii nr. 151/2010 a realizat pentru pacienţi ceea ce trebuia făcut mai demult. O noutate ar fi decontarea de către Casa de Asigurări de Sănătate a serviciilor de specialitate acordate copiilor autişti de către organizaţiile neguvernamentale. O altă prevedere este aceea că Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi ONG-urile să stabilească o procedură prin care copiii cu autism să poată fi integraţi în şcoli normale. Urmează ca pe baza legii să fie stabilite şi normele de aplicare. Prin legea de faţă a fost creat practic cadrul referitor la condiţiile de învăţământ ale pacienţilor cu autism, partea de protecţie a pacientului şi aparţinătorului şi partea de terapie, nu doar cea medicamentoasă, ci şi cea de psihoterapie.”, a declarat dr. Florin Buicu, potrivit medicalmanager.ro
Acesta a mai adǎugat și faptul cǎ un copil care suferǎ de autism are ȋn mod constant nevoie de ȋngrijire dar și faptul cǎ, în prezent, toate costurile pentru terapie sunt suportate de către părinţii pacientului: „În prezent, serviciile de recuperare şi reabilitare constând în psihiatrie pediatrică, logopedie, kinetoterapie, terapie comportamentală, psihopedagogie sunt susţinute financiar de părinţii copiilor în cadrul centrelor specializate. Aceştia nu primesc decât suma de 500 de lei lunar ca şi însoţitor, atâta vreme cât costurile pentru serviciile enumerate mai sus se ridică lunar la aproximativ 1.500 de euro”, a reamintit secretarul Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor.
Autismul este o boalǎ care interfereazǎ cu abilitatea copilului de a comunica și de a relaționa cu cei din jur. Semnele vizibile ale bolii apar, de obicei, ȋnaintea vȃrstei de trei ani, ȋnsǎ boala este, de cele mai multe ori, diagnosticatǎ mai tȃrziu.
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
Fizioterapia si bolile din spectrul autist
Cursuri gratuite despre tulburarile din spectrul autist pentru medicii romani