În contextul conflictelor brutale din Orientul Mijlociu, în urma cărora tot mai mulţi refugiaţi traversează Marea Mediterană pentru a scăpa de război, persecuţie şi sărăcie extremă, Save the Children a demarat săptămâna trecută o acţiune de căutare şi salvare, cu ajutorul ambarcaţiunii Vos Hestia.
Ambarcațiunea s-a întors la începutul acestei săptămâni în portul italian Trapani din prima misiune reușită, cu 300 de refugiați și migranți la bord, printre care mai multe femei însărcinate, peste 50 de copii neînsoțiți și un nou-născut.
Cele mai multe persoane salvate provin din Africa de Vest și au fost preluate de Vos Hestia sâmbătă dupa-amiază. Potrivit Pazei de Coastă italiene, peste 2.000 de refugiați si migranți au fost salvați din Marea Mediterană weekendul trecut.
Inițiativa Save the Children vine ca urmare a creșterii alarmante a numărului de copii refugiați care traversează această zonă – cu două treimi mai mare, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În 2016, peste 3.000 de oameni s-au înecat în Marea Mediterană, înregistrându-se astfel cu 40% mai multe decese decât în 2015, cele mai multe între Africa de Nord și Italia.
Cu o experienţă de peste 8 ani în acțiuni similare în porturile italiene, Save the Children va supraveghea direct operaţiunile umanitare, asigurând la bordul navei personal de specialitate dedicat. Paza de Coastă italiană, responsabilă de coordonarea operaţiunilor de căutare şi salvare pe mare din această regiune, va conduce ambarcaţiunea către bărcile cu refugiaţi şi imigranţi care au nevoie de ajutor.
„Indiferent care sunt motivele care îi împing pe refugiați să fugă din țara lor, siguranța trebuie să primeze. Atunci când vorbim despre copii, situația devine cu atât mai sensibilă. Avem obligația să îi protejăm - atât pe ei, cât și familiile lor – fie că au ajuns deja în Europa sau se află încă în timpul acestei călătorii periculoase și, uneori, fatale. În fața acestei provocări complexe, răspunsul nostru este simplu – trebuie să salvăm acești oameni de la înec!” – Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Ambarcaţiunea de căutare-salvare a fost lansată la apă din Augusta (Sicilia) şi este echipată cu două bărci gonflabile de dimensiuni reduse, operate de echipe specializate, care salvează oamenii fie din bărcile în risc de scufundare, fie de la înec. Ulterior, persoanele salvate sunt transferate pe nava principală, unde specialiştii Save the Children le vor acorda primul ajutor, alimente şi apă, spaţii sigure pentru copii şi facilităţi medicale. Totodată, nava pune la dispoziţie traducători şi mediatori culturali, pentru a facilita comunicarea între personal şi refugiaţi. În final, cei salvaţi sunt duşi într-unul dintre porturile sigure ale Italiei.
Echipa Save the Children se va asigura apoi că cei mici vor primi sprijinul şi atenția necesară, lucru extrem de important având în vedere că în 2016, de două ori mai mulţi copii au traversat Marea Mediterană neînsoţiţi de adulţi, faţă de anul trecut - 90% dintre copiii care au ajuns pe ţărmul italian anul acesta au fost minori neînsoţiţi.
Într-o întâlnire recentă cu reprezentanţii organizaţiilor care se ocupă de salvarea refugiaţilor, Paza de Coastă italiană și-a exprimat aprecierea față de eforturile umanitare depuse în această direcție, punctând implicarea activă către un obiectiv comun – acela de
a salva cât mai multe vieţi omeneşti în pericol pe mare.
Mai multe informații privind eforturile de salvare şi căutare a refugiaţilor aflaţi în pericol pe apă pot fi găsite pe Twitter, la @SaveUKNews și pe Facebook, căutând #savechildrenatsea.
Sursa: Salvati Copiii Romania