Ministrul Sǎnǎtǎții, Eugen Nicolǎescu, a afirmat cǎ anul acesta nu vor fi majorate salariile medicilor rezidenți, dar a menționat cǎ o posibilǎ mǎrire ar putea avea loc ȋn anul 2014.
Oficialul a afirmat, ȋn cadrul unei conferințe de presǎ organizatǎ ȋn Târgu Mureş, cǎ: "Eu când am plecat din mandat în 2008, un medic rezident avea salariu de încadrare 1.100 de lei şi l-a adus guvernarea lui Traian Băsescu la 700. Eu nu pot să fac creşteri salariale în 2013. Nu am posibilitatea. Atât vă răspund astăzi. Nu, în 2013. Pentru 2014 discutăm în acest an tot programul legislativ. Nu vă pot spune mai mult în clipa de faţă. Sunt abia la început de an şi de mandat. Mai vedem, după ce discutăm şi cu FMI-ul", a explicat Eugen Nicolǎescu, relateazǎ emedic.ro
Ministrul Sǎnǎtǎții a menționat și cǎ plata personalului medical ar trebui să se facă în funcţie de performanţe: „Criteriile de performanţă vor fi cunoscute, transparente, nu le ţin în sertar. Deocamdată lucrăm și gândim o schimbare legislativă. Astăzi legea ne interzice, trebuie să schimbăm legea ca să facem un asemenea sistem (...) Toată salarizarea de care discutăm se duce pe buget global, deci în aceeaşi sumă de finanţat. Dar este o discuţie pe care trebuie s-o avem în perioada următoare. Eu sper ca în acest an să reuşim ca toată baza legislativă necesară pentru a ne atinge obiectivele să fie realizată. După, sigur că vom putea trece şi la aplicare.", a declarat reprezentantul Ministerului Sǎnǎtǎții, informeazǎ aceeași sursǎ.
Mai mult, ministrul a mai subliniat și faptul cǎ plata personalului medical ȋn funcție de performanțǎ este un factor ce are ca scop, ȋn primul rȃnd, motivarea resurselor umane din sǎnǎtate: „Trebuie să ne gândim să scoatem statutul personalului medical din statutul bugetar şi să-l ducem într-un statut de plată după performanţă, pe un buget global, astfel încât să existe flexibilitate la nivelul conducerii spitalului, la nivelul conducerilor de secţii, dar pe criterii obiective. Criterii obiective foarte bine stabilite, uşor comensurabile, ca să poată să fie şi stimulative şi aplicate motivant.", a adǎugat Eugen Nicolǎescu.
Autoritǎțile sperǎ ca dincolo de un factor motivant, plata ȋn funcție de performanțǎ sǎ convingǎ medicii tineri sǎ profeseze ȋn țarǎ dupǎ terminarea studiilor.
Autor: Lavinia Radu
Citește și:
Ministrul Sanatatii solicita spitalelor sa respecte noile reglementari privind orele de vizita
Ministerului Sanatatii va infiinta Agentia Nationala de Programe de Sanatate