Ruptura de perineu este o afecţiune frecvent întâlnită în rândul femeilor, ce se manifestă prin lărgirea canalului vaginal, apariţia incontinenţei urinare şi implicit a disconfortului sexual. Pacientele care prezintă o astfel de problemă sunt, în general, femei care au născut pe cale naturală, unul sau mai mulţi copii.
Ruptura de perineu este adesea tratată în stadii avansate, fie din cauza faptului că aceasta trece neobservată, fie pentru că femeile se jenează să vorbească despre o problemă atât de intimă. Astăzi, însă, există metode de tratament care nu presupun un stres operator mărit, dar care sunt eficiente chiar și în cazuri grave. Este vorba de operația de montare a unui sistem de susținere suburetrală cu bandeletă.
O astfel de intervenție a fost realizată astăzi în cadrul Spitalului de Urgență M.I.R.A. "Prof.Dr. Dimitrie Gerota" București, de către Conf.Univ.Dr. Laurențiu Belușică, Șeful Secției de Chrirugie Generală. Pacienta a mai suferit în antecedent două intervenții clasice pentru tratamentul rupturii de perineu, însă afecțiunea a recidivat.
"Astăzi, am intervenit prin montarea unui sistem de susținere suburetrală cu bandeletă. Intervenția operatorie a fost complicată pentru că pacienta mai fusese operată de două ori pe cale clasică, dar simptomele au revenit. Evoluția în primele ore postoperatorii este favorabilă, șansele ca ruptura de perineu să recidiveze fiind minime.", a declarat pentru Explore Medicine TV Conf.Univ.Dr. Laurențiu Belușică.
Vorbind despre etapele intervenției chirurgicale de tratare a rupturii de perineu, Conf.Univ.Dr. Laurențiu Belușică recomandă identificarea și tratarea infecției urinare, dacă este cazul, înainte de efectuarea operației în sine. Intervenția propriu-zisa constă în disecția mucoasei vaginale de vezica urinară, împingerea vezicii urinare la locul ei și montarea unei plase care se exteriorizează prin spatele oaselor descendente ale bazinului. Operația are loc sub anestezie, peridurală sau generală, mai puțin cea locală.
Avantajele acestei intervenții chirurgicale constau în durata și agresivitatea intervenției, precum și în eficacitatea acesteia. Intervenția nu durează mai mult de 30 de minute și este suportată cu mare ușurință atât de femeile vârstnice cât și de cele tinere.
Ruptura de perineu este o afecţiune a ţesutului perineal, ce are rolul de a menţine uterul, vezica urinară şi uretra în cavitatea abdomenului. Atunci când asupra perineului este exercitată o presiune mare (survenită, în general, în timpul naşterii), se produce o fisură spontană a acestuia, situată între vulvă şi anus. Principalele simptome ale rupturii de perineu sunt lărgirea canalului vaginal, disconfortul sexual şi pierderile involuntare de urină (incontinenţa urinară).
Vezi si
Tratamentul chirurgical al rupturii de perineu