+++ Bine ati venit pe Explore Medicine TV - Primul si singurul portal de educatie medicala video +++

materiale didactice

  • spitalul grigore alexandrescu
  • Simona Maria Vladica
  • dr belusica
  • Marius Barbu
Luni, 10 Iunie 2013 06:40

ministerul-sanatatiiRegistrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este funcțional și a ajutat la salvarea a patru vieţi, în urma procedurilor de transplant de celule stem de la donatori neînrudiţi realizate în unităţile sanitare româneşti.


Astfel, sǎptǎmȃna trecutǎ, Ministerului Sănătăţii a lansat oficial campania de comunicare  pentru promovarea donǎrii de celule stem hematopoietice ”Donează o șansă la viață”, campanie organizată de Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) în colaborare cu toate unitățile sanitare care desfășoară activități de recrutare și testare a donatorilor de celule stem hematopoietice, se aratǎ ȋntr-un comunicat de presǎ.
În cazul în care un pacient din România are nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice și nu au fost identificați donatori compatibili în familie, Registrul va încerca să găsească donatori compatibili pentru el. Persoanele înscrise în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice pot dona până la vârsta de 60 de ani, însă înscrierea în Registru nu presupune automat şi donarea celulor stem hematopoietice.
Dr. Aurora Dragomirişteanu, directorul RNDVCSH, a explicat care sunt beneficiile unei astfel de instituții: “Avantajul unui Registru Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este acela că se află în permanentă legătură cu Registre similare din întreaga lume, au standarde și proceduri de lucru comune, iar baza de căutare pentru potenţiali donatori compatibili cu pacienți care au nevoie de transplant este incomparabil mai mare”, a declarat acesta. Mai mult, copiii și adulţii din România, diagnosticaţi cu leucemie sau alte boli grave ale ţesutului sanguin sau ale sistemului imunitar, au şansa de a găsi mai rapid şi mai uşor donatorii. În plus, nu mai sunt obligaţi să plece în străinătate pentru a face transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită, aşa cum se întâmpla până acum, ci pot apela la unul din centrele de transplant din țară.
Cei care doresc să devină donatori pot suna la 0800 88 STEM (7836) sau pot accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro. Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă şi neremunerată, ȋnsǎ oferǎ donatorilor șansa de a salva o viață.


Autor: Lavinia Radu


Citește și:
Prima operatie din Romania de reimplantare a ureterului in vezica urinara prin abord minim-invaziv
A fost realizat primul transplant cu telocite si celule stem din Romania

comments

explore medicine tvpagina-medicalapublicitate-medicalasnrirlogo sanatatelogo raspunsurisigla-Almanah-2011-cruceNova umfb carol davilaguvernul romanieiexplore medicine tv

BebeSanatos Info Pacienti Avocatul Pacientului Avocatul Medicului Gala Sanatatii
Amorteala maini
SITEMAP